28 Март, 2025
/

Вретено с дроб

Вретено с дроб

снимка: архив Faktor.bg

Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу

Вретено с дроб

Вретеното с дроб се отличава със своя богат вкус и интересен баланс между месо,  дроб и ориз (или булгур), а агнешко було, което използваме за неговото приготвяне, не само запазва сочността на плънката, но и му придава автентичност.

 Необходими продукти за 4 порции:

300 гр свинско месо (за предпочитане флейка)

100 гр прясна сланина

100 гр черен свински дроб

агнешко було

1 глава стар лук

1 стрък праз

1/2 ч.ч. ориз (или булгур)

1 п. млян кимион

бял пипер (за аромат)

сол

Има четири стъпки, които е добре да спазвате, ако искате да приготвите вкусно и хрупкаво вретено с дроб

Приготвяне на плънката

Нарежете с чопър свинското месо. Към него добавете нарязани на ситно сланинката и черния дроб, стария лук и праза. Овкусете с кимиона и белия пипер сместа, посолете и добре омесете сместа (така както месите кайма за кюфтета или кебапчета) Оставете я е да престои за около 20 часа. Кимионът ще даде топъл, землист аромат, а белият пипер ще подсили вкуса на дроба.

Оформяне на вретената

За да направите вретената нарежете на четири почти равни части агнешкото було, което леко сте посолили предварително. Добавете към плънката измития ориз и отново добре я разбъркайте. Може да замените ориза с булгур, който ще направи текстурата по-интересна.

Разпределете плънката на четири равни порции, всяка една сложете в агнешкото було и от него направете нещо като голяма сърма. След това с подходящ конец стегнете равномерно, за да се получи вретено.

Следва варенето

В дълбока тенджера загрейте достатъчно вода с малко сол, така че тя да покрие вретената, които ще сложите след като водата заври. Оставете ги да се готвят за около 2 часа. Така мазнината ще се отдели от вретената, а по невероятния аромат ще познаете, че агнешкото було и плънката са идеално сготвени.

Запичане във фурната

Извадете вретената в подходяща тава и ги запечете във фурната, като ги въртите така, че да се получи златиста коричка от всички страни.

Ястието сервирайте върху листо от маруля и  украсете със стръкчета пресен магданоз. Би било чудесно да ги комбинирате с лек чеснов сос (например на основата на кисело мляко), който ще балансира богатия вкус на ястието. За гарнитура може да предложите и пържени картофки.

Вретената с дроб поднесете с чаша хубаво червено вино, което ще ги направи още по-вкусни и питателни.

Приятен апетит!

Сподели:
Телешки дробени със синдермьо

Телешки дробени със синдермьо

Ястието, което ви предлагаме, е различно както на вкус, така и по начин на приготвяне от познатата "синдермьо", която се предлага в ресторантите у нас и в чужбина. Съчетаването на крехкото и ароматно телешко месо с пухкавата синдермьо го прави неустоимо вкусно и питателно

Панирана щука с пролетна салата

Панирана щука с пролетна салата

Тази рецепта е отличен избор за тези, които обичат леки, хрупкави и здравословни ястия, подходящо както за обедно, така и за вечерно меню  

Зимна кокошка на фурна

Зимна кокошка на фурна

Киселото зеле е истинска супер храна. В България макар да не е уникално, то е специално защото с него можете да приготвите разнообразни традиционни български гозби - сърми, капама,  кокошка с кисело зеле и ориз на тиган, кокошка с кисело зеле в гювеч, боб с кисело зеле, бурания,  уникални за различни региони у нас.