Даниел Смилов: Докато кабинетът на Радев се разбере с "Газпром", ще плащаме повече от танкерите, които не договорихме

Даниел Смилов

Даниел Смилов

Даниел Смилов

Основните партии трябва спешно да излязат с позиции по решението на служебното правителство да започне уж "неизбежни" преговори с "Газпром". Ако повечето от партиите са против, (т.е. няма мнозинство според представителството в предишния парламент), кабинетът няма политическа легитимност да прави такъв обрат в политиката. В крайна сметка не сме фашистка държава, където изпълнителната власт след консултации с корпорации (синдикати и работодатели) взема всички решения.

Това решение в крайна сметка не е на правителството, а е на Румен Радев. Всъщност самото правителство е подбрано с цел да вземе точно това решение. Вярно е, че президентът носи политическата отговорност за държавата по време на служебно правителство. Но България не спира да бъде парламентарна република и мнението на партиите - които съставят парламентарните мнозинства - трябва да има голяма политическа тежест дори и в такива моменти. Някои партии - ПП, ДБ, БСП, ДПС, "Възраждане" - вече са заявявали позицията си. Може би основната енигма остава ГЕРБ. Така или иначе, партиите трябва да са много ясни и категорични по този въпрос - никой не може да се скрие зад президента, а още по-малко зад служебното правителство. 

И накрая: най-вероятно ще стане така, че докато правителството договори с "Газпром" да продължат доставките, цената на руския газ ще е вече надскочила това, което трябваше да платим за седемте американски танкера, заедно с транспорта, терминалите и всичките други екстри.