Една година след дипломатическия пуч на Кирил Петков – кои са новите играчи в Руското посолство

Митрофанова и новият й екип със съотечественици (крайният вляво е Тимур Дудаев, а младият мъж до посланика е Вадим Долгих)

Митрофанова и новият й екип със съотечественици (крайният вляво е Тимур Дудаев, а младият мъж до посланика е Вадим Долгих)

Кирил Петков ще остане в българската история като министър-председателя изгонил най-много руски дипломати от посолството в София. Това се случи на днешния ден, точно преди една година. Близо 70 граждани на Руската федерация бяха обявени от Външно министерство за персона нон грата, а заедно с тях си тръгнаха от „Терминал“ 2 и семействата им – близо 200 души. Така изгонването им се оказа своеобразен дипломатически пуч, а София се нареди на второ място след Лондон по най-много прочистени руски шпиони в страните от Стария континент.

Формалната причина за експулсирането им  бе несъразмерността на числеността на персонала на руските представителства в България спрямо българските в Русия. Според Външно числеността трябва да бъде поддържана в рамките до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители. Така се оказа, че

кабинетът на Петков изчегърта малко над 2/3 от руските дипломати,

които години наред бяха несъизмеримо и необяснимо голям брой.

Но отвъд формалната причина България нямаше как  в условия на мръсна руска война срещу Украйна и демократичния свят да продължава да си затваря очите за безбройните сигнали, че руските представители осъществяват на наша територия дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Дейност, определяна от контраразузнаването и другите специални служби като шпионска, подривна и опасна за националната сигурност.

Неслучайно секретни доклади на Македонското и Британското разузнаване определяха България като своеобразен 

хъб на руската подривна дейност на Балканите

На 28 юни 2022 г. България постави на Русия и условия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като ние ще закрием временно Консулството си в Екатеринбург, където след Москва живеят най-много българи. 

Дипломатическата чистка в Руското посолство доведе посланик Елеонора Митрофанова до истеричен шок. В типичния си грубиянски стил тя обяви, че ще закрие посолството в София и започна да сипе срещу страната ни и институциите й обиди и да разпространява откровени фекове. Според източници на Faktor.bg  реакцията  й е била окачествена като  тотално неадекватна от Руското външно министерство, което я предупредило, че безславно може да я приберат в Москва.

Кои си тръгнаха от София

Имената на част от нежеланите от България руски дипломати бяха известни и преди това, но ТАСС избра своя тактика и ги направи публични. Най-високопоставеният руски дипломат се оказа пълномощният министър на Руската Федерация в София Филип Воскресенски. Той разкри  пред ТАСС, че освен него са изгонени генералните консули на Русия във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин.

Воскресенский отдавна е в полезрението на българските специални служби. Очакваше се още през пролетта на миналата година да бъде обявен за персона нон грата. Прокуратурата  е разполагала с доказателства, че е събирал разузнавателна информация. Съпругата му Олга пък бе съобщила в Инстаграм, че се сбогува с България и ги чака ново начало. Стигна се обаче до компромис - службите го оставиха на дипломатическия пост, за да могат децата му да завършат учебната година.

Воскресенский е изключително интересна фигура, легендирана у нас като дипломат.

В социалните мрежи е представен като 

момчето с китара, 

което пее съветски песни за войната. В действителност обаче битието му е съвсем друго.

voskresenski_mitrofanova_1_.jpg

Воскресенский и Митрофанова

Роден е през 1977 г. в сибирския град Барнаул, с фамилия Гонюков, а доста по-късно, след 2009 година започва да използва благозвучната и харизматична фамилия Воскресенский. С рожденната си фамилия Гонюков през 2004 г. е защитил аспирантура в академията на МИД (руското МВнР) и е придобил научна степен кандидат на политическите науки. Пак със същото име Гонюков през 2008 година е бил изпратен на мандат в България. Занимавал се е с култура, издателство на книги и музика, работил е в културната сфера. 

По-късно Филип става Воскресенски и е засечен от службите на културни прояви в съседна Гърция. През този период започват и активните му записи и изпълнения в социалните мрежи на съветски военни песни.

През 2019 година вече  оглавява отдел “Болгария” в четвърти европейски департамент на Руското външно министерство. В България се завръща отново през зимата на 2021 година като важна част от екипа на новия посланик Еленора Митрофанова. Но вече Гонюков е легендиран от руските специални служби като Воскресенский.

Той и съпругата му Олга имат четири деца, а в България стават популярни като запалени пътешественици – обикалят почти всеки уикенд страната. Така вероятно съвсем случайно на 22 септември 2021 година попадат на празненство в хотела на Старозагорския предприемач Венцислав Драганов, станал известен покрай бившия социален министър Емилия Масларова и ремонта на така наречения „златен ремонт“. Срещу Масларова стартира съдебно дело, което се влачи 12 години по съдебните зали. Но по случайност в деня на гостуването на Воскресенский прокуратурата се отказва от обвиненията срещу бившия министър на Сергей Станишев. Имали са повод за купон, а на видната компания специално е пяла Тони Димитрова.

Кои са новите играчи в Руското посолство

Официално броят на руските дипломати  продължава да бъде редуциран една година след масовата чистка. Наблюдава се тенденция, че руснаци пристигат за няколко месеца и си заминават без да се задържат. Явно руските специални служби прилагат нова тактика.

timur_vadim.jpg

На преден план Вадим Долгих и Тимур Дудаев

След изгонването на 70-те дипломати в края на миналия юни, първото назначение през август се оказа Тимур Дудаев. Той е от чеченски произход и първоначално завежда прес службата на културния център, а след това става и временно изпълняващ длъжността директор на Руския културно информационен център на мястото на Гопаненко. Близък е с Митрофанова от времето когато тя е шеф на Россътрудничество в Москва, а Тимур отговаря за пощата в учреждението. Източници твърдят, че е студен, недрожелюбен и надменен, но верен на Митрофанова и в София. 

До него в РКЦ е Наталия Киктенко,  която отговаря за образованието. По линия на културата в посолството се появява Анастасия – млада и очарователна дама. Тя е била прес аташе в мисията по времето на посланик Макаров. Баща и работи в Руското външно министерство. 

Друго ново лице в посолството е Максим Ерьомин, който отговаря за съотечествениците, но поддържа тесни контакти и с родните русофили. Последната му публична изява бе преди седмица на конгрес на на проруския Българския антифашистки съюз.

Най-интересната персона от новоназначените в посолството е Вадим Долгих. Твърди се, че е новият зам. военен аташе. Тук е от януари, знае български, а баща му също е военен. Казват че Долгих е новият Воскресенский, следва неизменно Митрофанова и е в близък контакт с Тимур Дудаев.

anastasia_posolstvo.jpg

Анастасия поставя цветя пред паметника на  съветския окупатор

bas_kiktenko_riomin.jpg

Наталия Киктенко и Максим Ерьомин


Големият проблем на Елеонора Митрофанова остава главният готвач на посолството, изгонен на днешния ден преди година. За драмата с готвача и неговата загуба се разказват легенди, говори се и в Руското външно в Москва. А преди няколко месеца Митрофанова искала да и изпратят в София готвача от руската мисия на ЮНЕСКО в  Париж, но получила само мълчание с насмешка. Дали пък готвачът не е бил водещият офицер на посланика – това все пак обяснява гастрономическата драма.