Кремълската дипломация в София и Скопие с различни версии за идването на писмеността в Русия

Руската дипломация предприе нова коварна атака срещу България от Скопие. В чест на 24 май Руското посолство в Македония публикува свое поздравление в Туитър, в което използва стари твърдения на Владимир Путин. Ето пълния текст на туита, предаден от БГНЕС:

„Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като държавен празник.

„Днес в Русия е празник – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя” – Владимир Путин“.

По-късно на страницата на посолството последва втори туит:

„Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя“, се казва във втора публикация на руското посолство в РС Македония.

Публикациите предизвикаха множество реакции, вариращи от благодарност към „братския руски народ”, че „винаги е на правилната историческа страна”, до призив за признаване независимостта на църквата и подигравателни постове относно „татарите” и „българите, които се държат като бивша ревнива приятелка”.

Каква е целта на провокацията?

Руската дипломация просто налива масло в огъня, насъсквайки Северна Македония срещу България и то в един свят ден. Всъщност се претопля несръчно едно старо изказване на Владимир Путин, направено на 24 май 2017 г. по време на посещение на Георге Иванов в Кремъл, че писмеността е дошла в Русия от македонските земи. Тогава то бе тотално опровергано от български и световни учени, включително и от руснаци. Няма как твърденията на Путин да се случили исторически, след като днешната македонска държава се появява почти 11 века по-късно. В продължение на пет години македонците бяха забравили за твърденията на Путин, умилквайки се да получат от София зелена светлина за присъединяването им към ЕС.

Освен това Сергей Лавров трябва да бъде силно обезпокоен, защото явно руската дипломация е поразена от тежка шизофрения или дипломатическият телефон между двете балкански столици е тотално развален. В Скопие руското посолство казва едно, а днес в София Елеонора Митрофанова във видео обръщение  твърди друго: „Скъпи приятеля, извън всякакви съмнения е ролята на България за формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура, тя е безценна и неоспорима. Прочутият руски учен Димитрий Лихачов пише: България е дала на източните славяни възвишения слой на езика, полюса на духовността, обогатил е нашия език, вдъхнал му е нравствената сила и способност да възвисява мисли, понятия и представи“. 

Къде руските дипломати казват истината - в София или в Скопие? Но провокацията им е показателна, че изопачаването на историята може умело да се използва за политически цели.