Кольо Парамов: След удара „Магнитски“ до месеци идва и кроше по закона „Рико“

Предвижда се пълна наказателна процедура, след която някой трябва да плати 180 млн. долара на потърпевшите американци

Кольо Парамов

Кольо Парамов

През 2016 г. Бившият ревизор на БНБ Кольо Парамов коментира пред Faktor.bg финансовото положение на страната и схемите, по които се точат пари със заглавие „Химерната държава на Делян Пеевски се срутва“. 5 години по-късно той е категоричен, че прогнозата му се е оправдала, след като от САЩ получихме вчера тежък удар - петима бизнесмени, сред които Делян Пеевски и Васил Божков попаднаха под закона „Магнитски“ за корупция и търговия с влияние.  

„Нищо изненадващо няма от това, което излезе от финансовото министерство на САЩ. Този проблем беше обследван през последните месеци съвсем детайлно и перфектно. Това не го твърдя като обикновен гражданин, а като помощник по делото „Рико“ на зам.-председателя на съда в Ню Йорк. Проблемът по констативната част по закона „Магнитски“ коренно се различава по същността си от „Рико“. При „Магнитски“ имаме уточнение и констативна част на фирмите и лицата, които фрапиращо са нарушили принципите на демокрацията. Те са участвали в корупционни схеми и това дава основание на американския държавен глава и на финансовото министерство по един специален указ, който е допълнение на закона „Магнитски“, да се констатира тази част и тя да бъде публично обявена за целия свят. Най-вече държавният департамент в САЩ трябваше да получи тази информация. По този начин се предупреждават всички останали органи и държави да се съобразяват с констатацията на САЩ“, коментира пред Faktor.bg Кольо Парамов. 

„Законът „Рико“ предвижда пълна наказателна процедура. Накрая тя се осигурява с оформени, доказани и регламентирани присъди. Те влизат по директен и ясен план, който никой не може да оспорва. Гражданинът Делян Пеевски, заедно с двамата първи квестори на КТБ, по закона „Рико“ са разглеждани като движещи по тази схема със съответните доказателства за изкуствено създадения фалит на банката. Освен това, квесторите са разглеждани като действащи по замяна на средствата след банкрута на КТБ, а особено за прихващанията, които са се случили. Те са

нарушили интересите на 98 американски спестители, които са имали пари в КТБ

Освен това са нарушени интересите на една голяма американска компания, която трябваше да изгражда голям тенис корт в Балчик. Парите обаче са прехвърлени от КТБ в „Първа инвестиционна банка“ и по всяка вероятност са в офшорни места или директно присвоени. Аз очаквам в рамките на следващите три месеца, по силата на това условие, зам.-председателят на Окръжния съд в Ню Йорк, който гледа всички световни дела по „Рико“, да се произнесе в директен план със съответната присъда. Каква ще бъде тя, остава да чакаме и да знаем, че ще има такава, а не да се учудваме. Последствията от нея ще са много важни за България, защото касаят условието, което поражда и други щети за държавата, досега записани в иск до Софийския градски съд от засегнатите лица“, категоричен е финансистът.

„Има разлика между съобщението с констатациите на американския президент за „Магнитски“ и приложението за присъдите, които законът „Рико“ ще произведе. И двете обаче са достатъчно фрапиращи условия. Държавата на Делян Пеевски е проникната отвън в респектиращ план и тя трябва да отговори на доста въпроси, касаещи интереса на всички онези засегнати лица, понесли тежки загуби от изкуствения фалит на КТБ. Ако те отправят иск за  160-180 млн. долара  и държавата бъде задължена да реализира тази действаща програма, ще възникне въпросът кой от бившото ръководство на Българската народна банка е допринесъл за този съществен негатив, кой ще поеме разходите и ще поеме разходите? Ако това е държавата, то трябва да се търси първопричинителят и връзката с цялото условие. Няма начин бившото ръководство на БНБ да не се включи в тази отговорност и лично бившият гуверньор Иван Искров, както и някои членове от надзора като Димитър Костов, за да разберем тяхната вина. Те допуснаха изкуствен фалит на банка, с което беше нарушена целостта на гаранционния фонд на всички банки в България. Трябва да разберем защо трябва да плащаме по закона „Рико“ и как по най-нагъл начин парите от КТБ са откраднати. Освен това, Конституционният съд отмени законопроект на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид в парламента, с който се даваше допълнителна възможност за преразпределяне на ограбените пари по схемата на квесторите“, каза още Кольо Парамов.