Скандал в "Левски": Феновете скочиха на ръководството заради декларация срещу изказване на Гонзо

Георги Иванов Гонзо

Георги Иванов Гонзо

ПФК "Левски" се разграничи от изказването на Георги Иванов - Гонзо, който заяви, че не иска чужденци в националния отбор. По-рано тази седмица синята легенда заяви, че докато е технически директор на БФС, в българския национален отбор няма да играят футболисти "с друг цвят на кожата", което предизвика скандал в общественото пространство.

"ПФК Левски се разграничава и осъжда изказването на техническия директор на БФС и бивш изтъкнат футболист на клуба Георги Иванов от 24.01.2023 г. ПФК Левски не приема расизма и дискриминацията под каквато и да е форма". Това се казва в позиция на "сините", публикувана на официалния сайт на клуба.

Феновете обаче скочиха срещу клуба си. Една от най-големите фен групи изрази недоволството си от поведението на ръководството на Левски, заради декларацията срещу Гонзо. Организация „Ултра Левски“ публикува в социалните мрежи позицията си в подкрепа на бившия нападател на "сините":

"Нашата организация твърдо се противопоставя на днешната „позиция“, изразена в официалните канали на ПФК Левски, относно една от легендите на нашия вековен клуб – Георги Иванов. Изумени и учудени сме от бързата реакция на клуба, когато трябва да се нападне „наш“. Не става ясно кой по-точно искаше мнението на клуба и кое е налагало клуба да „осъжда“ изказване на Гонзо, което няма нищо общо с клуба. Изказване, изкарано от контекста, в което се твърди, че в националния отбор трябва да играят млади българи, а не бразилци, нигерийци или сърби. Нима това не е така и клубът ни осъжда това? Нима това в момента е най-големия проблем на ПФК Левски?

Очевидно най-лесно е да хвърляме кал върху нашите легенди, докато кротко и услужливо си мълчим срещу тези, които с години бълват лай*а върху отбора и неговите привърженици! Призоваваме администрацията на ПФК „Левски“ да се съсредоточи върху огромните проблеми от всякакво естество налегнали клуба и да спре да се изявява като морален стожер и последна съдебна инстанция!"

Стилиян Петров, който беше играч на ЦСКА, също осъди поведението на Иванов. "Наистина съм шокиран и натъжен от думите на техническия директор на нашата футболна федерация, които осъждам по най-категоричен начин. Това, че някой може да вярва в подобни неща, е напълно погрешно, но висш ръководител на организация с такава отговорност и влияние да смята, че подобно дискриминативно изказване е приемливо, е просто върхът на абсурда. То отразява гнилата и невежа култура, която съществува сред ръководителите на футбола ни днес. Футболът трябва да е за всички", пише бившият капитан на националния отбор във Facebook.