Мартин Димитров: Има самостоятелно основание за оставка на кабинета, ако е похарчил 3 млрд. лв. за „Руско-турски поток“ без съгласието на ЕС и САЩ

Страната ни може да получи едновременно европейски и американски санкции за тръбата до Сърбия

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Думите на Томислав Дончев, че Щатите и Европа няма да ни санкционират, звучат несериозно

Руският газов пазар е свит, няма логика да мислим за криза тази година, Москва търси къде да продава горивото си, казва пред Faktor.bg политикът от клуб „Просперитет“

Интервю на Васил Василев

- Г-н Димитров, какви сигнали получава страната ни от САЩ за т.нар. „Балкански поток“, ще ни бъдат ли наложени реално санкции за това, че сме се включили в руски енергиен проект?

- Една моя прогноза е на път да се реализира – новият голям шлем или т.нар. „Руско-турски поток“ ще получи европейски и американски санкции едновременно, което е тъжна констатация за работата на българските институции. Позицията на САЩ от последните дни е за категоричното налагане на подобни санкции, които има реална опасност да се разпрострат и върху това, което строи България. Правителството ни, преди да даде 3 млрд. лева за включването в проекта, е трябвало да има формалното съгласие и на Европейския съюз, и на американското правителство, които по тази тема имат активна позиция. Не може да дадеш толкова много пари, защото не говорим за 1 млн. лева, без да имаш съгласието им. Това е абсолютно безхаберие, защото днес говорим за американските санкции, но утре ще стане дума и за европейските. Има европейски правила, които казват, че може да се използва само половината свободен капацитет от една компания, а другата половина да се използва от други, за да има конкуренция. Това е разумно правило, което страната ни е на път отново да не изпълни. Така че ние сме на крачка от американски и на две – от европейски санкции. 

- Може ли да се направи прогноза какви биха могли да бъдат евентуалните „глоби“, които страната ни може да отнесе? 

- Много ми е трудно да кажа. Възможно е да бъдат санкционирани конкретни фирми или да бъдат предприети и други мерки, но не мога се ангажирам и да кажа какви ще са те, тъй като САЩ за пръв път се готвят да налагат подобен тип санкции. Но например може да ограничат участието в производството на американски технологии в страните, които участват в проекта. Ако правителството ни не е изпълнило тези две условия – да попита САЩ и ЕС за участие в проекта, то това вече е самостоятелно основание да се поиска оставката му. В момента виждам, че се сменят министри. Ако Теменужка Петкова не е изпълнила тези условия, то нейната оставка трябва да бъде получена по най-бързата процедура.

- Има ли опасност тръбата, за която сме платили 3 млрд. лв., да остане празна? 

- Подобна опасност съществува. Затова в живота, когато се дават подобни огромни суми, трябва да си подготвиш нещата – да имаш истинско съгласие от Европейската комисия черно на бяло и да си получил отговор „да“. При американското правителство нещата стоят по същия начин. При газовите проекти САЩ заемат правилната позиция – да се търси повече конкуренция, а не само зависимост от една държава като Русия. Това, което правят Щатите, е в полза на световните потребители и е защита от монопол. Ако българското правителство беше послушало експертите, щяхме да си спестим 3 млрд. лв. 

- Томислав Дончев заяви, че няма от какво да се притесняваме, тъй като проектът у нас се строи от чуждестранни фирми. Възможно ли е само те в крайна сметка да отнесат санкциите, а данъкоплатците да минат между капките? 

- Санкциите винаги трябва да притесняват, особено когато говорим за ЕС и САЩ, защото това няма да са празни думи. В момента подобни обръщения, че „всичко ни е наред“ ми звучат крайно несериозно. Следващите месеци ще разберем каква ще е цената на санкциите, но при всички случаи тя ще е висока. Умните държави имат различни източници на газ и купуват това, което в момента е най-изгодно. България до съвсем скоро имаше само един източник на газ и това беше Руската федерация. Това, което България прави, макар и мъчително, е изграждането на гръцката връзка. Вече започнаха да се осъществяват и суаповите сделки, с които се купуват други видове газ. В крайна сметка, след много години зор, ни дойде акълът. Най-добрата алтернатива за страната ни е свързването на гръцката енергийна система с българската. Тя би трябвало да се осъществи през 2020 г. Обръщам се към всички – да следим заедно, покрай всички неща, които се случват в държавата, някой да не се направи на луд и да не завърши въпросния проект. 

- Можем ли да говорим за диверсификация с пускането на „Балкански поток“?

- Каква диверсификация? Това означава „друг източник“. „Турски поток“ на практика отново означава руски газ към Турция, а след това – към България. Имаме единствено промяна на маршрутите и заобикаляне на Украйна. За да си решава Москва политическите си проблеми с Киев, които са много сериозни, заобикаля Украйна чрез „Турски поток“. 

- Има ли опасност от газова криза до края на годината, както някои енергийни експерти вече прогнозираха? 

- България, за съжаление, не е предприела необходимите мерки, за да се предпази от газова криза, тъй като няма алтернативни източници. Тогава дори да имаме проблеми с Москва, веднага започваме да купуваме гориво от друга страна. Каквито и проблеми да имаме в държавата, гръцката връзка трябва да бъде изградена. За нея има отделен бюджет, европейско финансиране и фирма, която да я построи. Заради всичко, което се случва в момента, може и да има някакво забавяне, но трябва да проследим интерконектора с Гърция, за да не могат да ни засягат разни кризи. В света в момента има толкова много разновидности за внос на газ, че аз по-скоро съм скептичен, че подобни кризи ще дойдат. Както виждате, руският газов пазар се сви, защото Турция и Полша, например, купуват гориво от другаде. Москва няма къде да си продава горивото, така че не виждам логика да започне да ни спира газа.