Мартин Димитров: Новото мнозинство и Радев, с намесата на Москва, искат да подпишат нов договор с „Газпром“

При нови избори рискуваме пропутинските партии да вземат повече проценти

Мартин Димитров

Мартин Димитров

ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ си вкараха голям автогол с оставката на Минчев, много рано хората разбраха какво се случва

Ако вотът не мине, трябва да направим програма, която да изпълняваме поне до местните избори,  казва пред Faktor.bgдепутатът от гражданската квота на "Продължаваме промяната" 

Интервю на Васко Василев

- Г-н Димитров, ще успее ли правителството да оцелее и очаквате ли подкрепа и от други партии освен от депутатите, които напускат ИТН при вота на недоверие?

- Т. нар. „коалиция на статуквото“ между ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН допусна голяма грешка и си вкара голям автогол с оставката на председателя на парламента, защото много от рано хората разбраха за какво става въпрос. Очакват се протести от гражданите, които виждат, че тези партии искат да се подпише нов договор с „Газпром“. Категорично има руска намеса и хибридна атака в случая, която цели да се дестабилизира страната ни и да бъде извадена от европейския консенсус. Москва не може да си позволи България да бъде извадена от руското газово влияние. За пръв път от толкова години на управление на ГЕРБ държавата показа, че е възможно да получаваме газ и извън Русия, а да бъде купен изцяло от Азербайджан. Преди това от Кремъл се твърдеше, че това нямало как да стане. Тази нова коалиция, която се създава, цели да увеличи руското влияние.

- Какво се случва обаче, ако падне кабинетът на Кирил Петков, как ще се отрази това върху икономиката ни и ще видим ли ново поскъпване на цените на стоките?

- При положение, че се води война на 400 км от страната ни, не е най-подходящият момент за сваляне на правителството, защото ще доведе до допълнителни проблеми в държавата. Никъде в Европа няма подобна ситуация, а напротив – предприемат се разумни антикризисни и антиинфлационни мерки. ИТН не можа да покаже категорична причина, за да си промени толкова бързо позицията. Със Северна Македония не се е случило нищо драматично. От ИТН не можаха да кажат защо започнаха да гласуват заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, с хората, които до вчера наричаха „статукво“. Хората могат да бъдат спокойни, ако се приеме актуализацията на бюджета и няма нови парламентарни избори. Нов вот може да се има, когато е стабилизирана икономиката, овладяна инфлацията и войната в Украйна е приключила. Надявам се, че през 2023 г. тези три неща ще се случат. Няма нужда човек сам да се прострелва в крака. Опитът за сваляне на правителство е координиран, както и намеренията да се преподпише договорът с „Газпром“. Когато хората видяха това, се уплашиха и излязоха отново на площадите.

- Възможно ли е актуализацията на бюджета да мине в парламента частично?

- Аз призовавам народните представители да се държат отговорно, защото говорим за бюджета на България, а не е на една или друга партия. Много е важно да се приеме увеличаването на пенсиите и диференцираното ДДС за парното и газа, което ще намали сметките. Това са национални въпроси, които депутатите трябва да решим, за да не се появят нови проблеми.

- До колко са реални прогнозите за нова управляваща коалиция, от четирите партии, които в момента имат мнозинство?

- Първо трябва да видим какво ще се случи при вота на недоверие, който за мен продължава да е непредвидим. Ако той успее, е важно да се направи разумно и адекватно предложение за правителство още при първия мандат, който ще получи „Продължаваме промяната“, за да се види още веднъж кой как гласува и какви намерения има. Ако има нови избори, рискът е, че проруските партии може да вземат по-голям процент. Виждаме, че се създаде и нова подобна формация. Никога в България не е имало толкова сериозна организация на проруските партии. Всички нови проекти са в тази посока. Крушката си има опашка, както е казал народът. Москва не може да приеме проевропейската ни позиция за санкциите и задейства всички възможни канали, за да обърне посоката на страната ни. Спирането на руските копчета, които са натиснати, могат да бъдат спрени само с категорични позиции. Нека депутатите да се замислят, че утре един служебен кабинет на Румен Радев ще подпише отново договор с Русия за доставки на газ. Това за мен е ключовият въпрос, който трябва да се задава на всички, включително ГЕРБ и ДПС, без „Възраждане“, защото там е ясно всичко. Имаше един зам.-министър от ИТН, който каза, че за него е проблем липсата на руски газ.

- Оттук нататък как ще управлява правителството, ако не мине вотът на недоверие?

- Нека да не гадаем. Ако не мине вотът на недоверие, за мен разумният подход е да се приеме конкретна програма за следващите месеци до местните избори. Това е начинът да се действа в сложна ситуация и да не се стига до нестабилност. По този начин ще има правителство, което ще направи истинската диверсификация, която ГЕРБ 12 г. целенасочено не свърши.

- Обсъждате ли в коалицията предложението на ДПС за експертен кабинет?

- Като чуя ДПС и експертен кабинет, се сещам за Беров. Тогава правителството нито беше експертно, нито последователно. Кабинетът на Любен Беров свърши страшно много антиреформи. От подобно нещо няма смисъл. Ако се има нещо друго предвид, като някои промени в правителството, които да отговарят на действията през следващите месеци, може да се направи.