Методи Андреев: Руското влияние започна да превзема България по времето на Сакскобургготски, лично Путин го е поискал това

Продажбата на „Нефтохим“ на „Лукойл“ бе тежък пробив на националния интерес

Методи Андреев

Методи Андреев

Радев е политик без бъдеще, то принадлежи на хора като Кирчо и Асен – не са възпитавани по времето на комунизма

Ако Василев стане премиер, ще изгони и Миторфанова от страната, казва пред Faktor.bg бившият депутат и шеф на комисията по досиетата

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Андреев, шпионският скандал с изгонените 70 руски дипломати гръмна и отшумя. Но как да бъдем безразлични - какво се случва с българите, които са работили с тях, доставяли са им информация, изпълнявали са задачи, каква ще е съдбата им, ще бъдат ли осветени?

- Резонен въпрос, но ми е странно защо сериозните анализатори не работят по тази тема. Всъщност България е тежко проядена от руски шпиони и това е от времето на Руското-турската война, тоест повече от век. След войната Русия разширява имперското си влияние по нашите земи и го запазва до наши дни, независимо дали е била царска, болшевишка, съветска или путинска. 

- Какъв прочит на това влияние може да бъде направен в наше време?

- Много интересен, особено след 1990 г. Това имперско влияние се развива исторически в няколко момента. Първо - по времето на президента Борис Елцин, който беше прозападно и либерално ориентиран. Тогава на власт в България беше СДС. Със своята политика сините направиха възможно влизането на България в ЕС и НАТО. Има обаче едно огромно НО! Точно правителството на Иван Костов даде „Нефтохим“ да бъде приватизиран от руска компания. Припомням тази сделка, защото тя е емблематична за България. Компанията се оказа монополист, а българите и до сега са жертва на политиката им. По-любопитно е как самият Костов оценява тази си политика. Наскоро той заяви, че това била чисто пазарна сделка и щяло да бъде грешка от сегашното правителство, ако изпълни заканата си да вземе на ръчно управление „Лукойл“.

През годините Костов е обвиняван във всички възможни грехове, но той не е глупак. Няма как държавникът Костов да не прави разлика между пазарна сделка и геополитика. Тази сделка беше определено геополитическа, което се и доказа през годините. Трябва да се отбележи и фактът, че пак по времето на Костов бяха изгонени за първи път след падането на комунизма руски дипломати. Обявиха ги за персона нон грата, защото търсеха на наша почва корупционно предмостие в политическия елит, за да реализират имперските цели на Кремъл в бъдеще. Те бяха заплаха за националната сигурност, опитваха се да корумпират част от българския елит.

 Вторият исторически период е характерен със засилване на натиска на Русия към България.

- Кога се случва това?

- Процесът започна по времето на управление на Симеон Сакскобурготски. Тогава влиянието на Русия рязко се увеличи в България. По негово време службите получиха нареждане да не пречат на настъпването на руските интереси в България.  Сакскобурготски е получил лично писмо от Владимир Путин, който е настоявал да се даде зелена светлина на руските интереси и влияние. Писмото му е било донесено лично от тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Той е избран в ролята на пощальон. Пред мен в неформален разговор Филчев бе откровен -  президентът Путин е искал от Сакскобурготски Русия да има по-голямо политическо влияние в България. Тогава се сложи началото на този опасан процес, от който днес не можем да се отървем. Тогава се пръкнаха много проксита, които и до днес имат влияние – Милен Велчев, Дилян Пеевски, Николай Василев, който наскоро беше предложен за премиер от Слави Трифонов, който пък наскоро свали правителството, което се опъна на Кремъл. От този кръг е и проф. Пламен Моллов, името му наскоро се появи в корупционен скандал за гьола на Капитан Андреево, а преди месец същият царист се оказа сред създателите на русофилската партия на Стефан Янев. Черешката на тортата е самият Бойко Борисов. Като погледнете всички тези лица са обслужили руския интерес в различен период. Ако Костов продаде „Нефтохим“, то Борисов даде на концесия Росенец и го превърна в руски анклав  на „Лукойл“. Като говорим за обслужващите руски интереси, ами да си спомним за прокурора Цацаров. Точно по негово време бе повдигнато обвинение на военния министър Николай Ненчев за това, че вместо на руски фирми е дал поръчка за ремонт на МИГ-29 на полска фирми. Какви интереси обслужва това нелепо обвинение? Ами да си спомним за КТБ – чрез тази банка Русия направи онова, което не успя чрез Майкъл Чорни – купуване на българския политически елит и поставянето му в руски зависимости. Пазаруването на политици, магистрати и общественици стана именно чрез КТБ и то не с по 4 хил лв., както сега се говори. Това са дописници, сериозните „автори“ са поличавали десетки и стотици хиляди. Като говорим за ерата на Сакскобурготски да не забравяме, че тогава бе рестартиран и друг мега корупционен проект - АЕЦ „Белене“, а играчи на ДПС навлязоха и овладяха енергетиката, където и до сега имат силно влияние. Как да забравим, че при първото правителство на Борисов бяха спрени проучванията за газ в недрата на земята ни. Тези хора агенти на какво влияние са? И тъй като поставихме в основата Сакскобурготски, то спомнете си – каква политика има и днес той към Русия, към мръсната война на Путин, към трагедията на Украйна, чии интереси защитава…

- Получавалите по 4 хил лв. на месец от Русия наричате „дописници“, но не трябва ли все пак обществото да знае кой е манипулирал и преформатирал съзнанието му?

- Няма спор, добре е да излязат имената на тези „герои“, но ефект пак няма да има, ако осветяването не започне от видните политици, които осигуриха стъпването на руските интереси на наша земя. Трябва да има осъдени и вкарани в затвора от големите играчи, „дописниците“ са част от общия корупционен фон, те ще изчезнат с отсъствието на големите играчи.

- Руските интереси не пробиха ли фатално и бизнеса ни?

- Да, там са много силни навлизанията. Знам примерно сега за няколко български фирми, които са в процес на фалит и вероятно са били перачи на руски пари. Съответно има и такива руски фирми. Не е тайна от години, че над 40% е руското присъствие в българския бизнес и в това няма нищо случайно.

- Обезглавени са консулствата на Руската федерация в Русе и Варна, но с тази титла се кичиха и българи, какво е тяхното влияние в целия процес?

- Такъв почетен консул на Русия в Пловдив е бизнесменът Георги Гергов, активен социалист. Той е  водещ на една организация - масонската ложа „Слънце орент“, която има доста притеснително въздействие и вероятно е обект на прокарване на опасни руски интереси. Там е пълно с видни политици, магистрати, бизнесмени,  които са свързани с Русия и обслужват техни интереси. Пробили са до най-високи нива в държавата. 

- Как хората да се ориентират, кои са говорителите на руските интереси у нас?

- Много просто, ами огледайте се, ослушайте се кои лицата са против изгонването на руските дипломати. Излиза майсторът на „Големия шлем“ Георги Първанов и говори срещу Кирил Петков, че не трябва да е повече премиер. В тази група се изявява и Румен Петков… Поне сега да замълчат, знаем какво правеха през години за руското присъствие у нас.  Наблюдавайте кои политици, политолози и журналисти са говорителите против изгонването на дипломатите, и мислете чии интереси са нарушени, и дали те съвпадат с вашите.

- Прочистването от руско влияние не може да мине без активността на специалните служби…

- Да, те са изключително важни. От времето на Сакскобурготски им бе забранено да работят против руските интереси, това продължи като тенденция до сега. Даже и настоящият шеф на ДАНС, назначен преди година от Румен Радев също заговори за руски пробив. Но големият проблем е, че на възлови места в тях са поставени хора, свързани със стария репресивен комунистически апарат, който винаги остава верен на Москва, други пък са политически или корпоративно обвързани. Прочистването на службите е без алтернативно, но за това е необходима и силна изпълнителна власт, и парламентарна власт. С действията си президентът е също част от проблема на службите. Радев сега се жали, че не получавал доклади, не знаел за руските шпиони. Ако това е така, да поиска на часа оставката на шефа на ДАНС, нали той го е назначил. Просто се прави на луд, манипулира. Той е получавал необходимата информация и много добре знае за какво става дума. Всъщност не виждам разлика между него и Бойко Борисов. В Европа се прави на натовец, а тук е русофил. Радев е политик без бъдеще, бъдещето принадлежи на хора като Кирчо и Асен – не са възпитавани по времето на комунизма. Това което направиха те, друг български политик не може да го постигне.

- Кои са най-важните им постижения?

- Две неща – първо, сериозен опит да скъсаме зависимостта от „Газпром“ и второто – казаха че руското посолство е център на шпионажа на Балканите и за това трябва да бъдат изгонени подривниците, които се прикриват като дипломати. Аз съм сигурен, че ако Асен Василев направи правителство, ще изгони и Елеонора Митрофанова, ако до тогава Путин не я прибере.