Михаил Вешим: Просвещението е единственото лекарството срещу болния от русофилия български пациент

Да поддържаш днес агресора Русия или си много глупав или си платен

Михаил Вешим

Михаил Вешим

Не мога да разбера на какво се крепи това имперско самочувствие на Русия, след като са 11-та икономика в света. Произведи нещо полезно, а не с ракети да налагаш присъствието си. Проблемът е, че там обикновеният човек е нищо и няма дума в политиките на Кремъл. Това обяви във видео рубриката „оПозиция“ писателят сатирик Михаил Вешим пред водещия Горан Благоев.

Той изтъкна, че от 50-60 процента одобрение на Путин преди войната с Украйна сега го харесват едва 16 процента от българите. 

Но има една шумна група, която обикаля с руските знамена улиците на София и благодари на Русия. Но сега е ясно очертано - кой е агресорът. Да харесваш Путин при тази война значи или си много глупав, или си платен, заяви Вешим.

Не можеш да казваш, че не одобряваш войната, а да поставяш винаги едно „но…“. Няма „но“, става дума за война, за убити, за загинали хора, над три милиона са бежанците. Руснаците са едни промити мозъци от пропагандата, която им се налага, че Западът ги мрази и им пречи да се развиват. Така те се превръщат в съучастници на режима на Путин, допълни сатирикът.

Той е категоричен, че лекарството на българския пациент, болен от русофилия, е просвещението, но той отхвърля това лекарство. Ако се просветят малко българите, ще знаят и кой е Максим Горки? Ще си отговорят  и дали трябва това сталинистко име да бъде патрон на българско училище. Но всичко това показва една ментална обърканост на българина.

Тази война показва, че има нужда да си прочистим и специалните служби, и генералите, и цялата държава. Пример за това е държавния глава, който от първия ден на първия си мандат се определи на руска страна. А натовските ни съюзници смятат, че имат насреща си честни и почтени хора, които не лъжат, но са се объркали, смята Вешим.

Цялото интервю със сатирика гледайте през платформата на Faktor.bg и нашите канали във facebook и You Tube.