Николай Ненчев: Очаквам нови разкрития срещу Румен Радев, свързани с близките му отношения с Москва

Красимир Каракачанов моментално трябва да уволни командира на ВВС

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Със записите на прокуратурата се прави опит да се прикрият много по-сериозни прегрешения на президента  

Опитах се да сложа ред в армията, но ми се стовари цялата машина на руски служби, разузнаване и медии, казва пред Faktor.bg бившият военен министър

Интервю на Васил Василев

- Г-н Ненчев, как си обяснявате поведението на двама генерали на високи постове, в държава член на НАТО, които уговарят укриване на документи? 

- Честно казано, аз бях изненадан от записите, защото очаквах доста по-грандиозен скандал. От записите разбираме, че става въпрос за злоупотреба, което не подлагам на съмнение дори. Трябва обаче да търсим причините далеч по-дълбоко. Извън всякакви съмнения е, че подобни работи са характерни за Румен Радев. Той е човек, който е склонен да влезе в подобен разговор. Участието на сегашния командир на Военно въздушните сили (ВВВС) ген. Цанко Стойков е много силно обезпокоително. Това вече, честно казано, ме изненада. Очаквам много бърза реакция от страна на сегашния министър на отбраната Красимир Каракачанов и взимането на конкретни мерки. 

- Какви мерки трябва да предприеме военният министър Красимир Каракачанов? 

- Очевидно е, че записът е автентичен и това ще бъде доказано. Затова командирът на ВВС Цанко Стойчев трябва да бъде отстранен незабавно от поста си, за да продължи разследването. При Румен Радев очевидно тази процедура ще бъде малко по-трудна и именно заради това главният прокурор Иван Гешев отправи запитва към Конституционния съд относно президентския импийчмънт. Командирът на ВВС обаче няма имунитет и трябва да понесе цялата си отговорност, защото очевидно се опита да се постави в услуга на държавния глава и на съпругата му. Румен Радев и Цанко Стойков са бивши колеги и очевидно между тях има взаимодействия и отношения, които на мен не са ми известни. Чух записа и говорим за нещо много обезпокоително. Надявам се още днес да имаме оставката и дисциплинарното уволнение на командира на ВВС.  

- Кои са тези „по-дълбоки“ причини, които стоят зад записите и документите, които прокуратурата разпространи? 

- По-дълбоките причини трябва да бъдат търсени в рамките на поведението на Румен Радев. Това, че е назначил Десислава Радева във ВВС е твърде обезпокоителен факт. Това на мен ми стана ясно на доста по-късен етап. Това обаче не може да е толкова особена причина за разследване на президента, освен ако не се търси повод да се прикрият други факти и обстоятелства, което е по-обезпокоително. Спомнете си скандала с разузнавачите, които бяха интервенирали в сферата на националната ни сигурност. Тогава президентът в прав текст беше казал, че не е бил уведомен. Нека обаче да напомня, че по закон службите са длъжни да дават равен по обем информация на министър-председателя, на председателя на парламента, както и на президента. Ако по онова време Румен Радев не е бил уведомен за тази разработка, е твърде обезпокоително. Това означава, че сме в много сериозна политическа и държавническа криза. Ако Румен Радев не е бил уведомен поради други причини, това насочва вече вниманието ни към евентуална съпричастност на самия президент към този шпионски скандал. Струва ми се, че с цялата тази история около назначаването на Десислава Радева във ВВС се опитва да се прикрие доста по-сериозна намеса и ангажимент на президента към казус, който действително касае държавната ни сигурност. 

- Каква реакция очаквате от страна на президентството? 

- Тези записи не са известни на службите от вчера и предполагам, че са се случили преди години. Чудя се защо точно в този момент службите за контрол и прокуратурата реагират, защо толкова късно? От друга страна буди много сериозно съмнение, че като че ли цялата президентска институция се опитва да омаловажи скандала, не се предприемат никакви действия и мерки. Очаквам днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов да заеме много ясно и категорична позиция, защото става въпрос за негов подчинен във въздушните сили. Румен Радев има много по-сериозни прегрешения от това, в което в момента е обвинен. Публична тайна е, че в сферата на правомощията му са извършени редица нарушения. Обстоятелството, че той се опитва да ги прикрие в много пряк контакт и отношение с командира на ВВС също е обезпокоително. 

- Вие още бяхте военен министър, когато започнаха скандалите около Румен Радев. Какви други факти биха могли да излязат за президент на бял свят?  

- Румен Радев трябва да бъде разследван за това, че като командир на ВВС обяви в прав текст, че българската авиация не разполага с възможности да защити въздушното си пространство. Това вече е опасно за националната сигурност на България и един генерал не може да си позволи да говори подобни неща. Освен това, на по-късен етап той оспори т.нар. „ерполисинг“ – съвместната охрана на въздушното ни пространство, което също е твърде сериозен проблем. Моето отношение към Румен Радев отдавна е известно. Моето усещане е свързано с това, че нашите служби не са били в състояние да прикрият разузнавателната информация, която са получили и да потушат скандала. От няколко дни ние само гадаехме какво точно се е случило. Допускам, че ще има нови разкрития, които ще уличат Румен Радев. Тези улики твърде вероятно е да са свързани с взаимодействието на президента със служби и лица, които в една или друга степен са били вредни за националната ни сигурност. Може би става въпрос за лица от Русия, тъй като си спомняте, че към един момент имаше предположение за много тесни връзки между държавния глава и ген. Леонид Решетников. Ако това е така, то Румен Радев не го опроверга. Решетников в прав текст заяви, че от руска страна са посочили Румен Радев като кандидат за президент.  

- Беше ли хвърлено петно върху името на българската армия? 

- Връщайки се назад във времето, се опитвах като министър да променя нещата в българската армия и да прекъсна подобни връзки и зависимости. Общо взето върху мен се стовари цялата машина на т.нар. разузнаване, служби и медии, които служат изцяло на Русия. Очевидно това не е лесна работа, но трябва да продължим в тази посока, ако искаме да сме лоялен и предвидим партньор на нашите съюзници в рамките на ЕС и НАТО.