Проф. Пламен Павлов: Руските тръби и ядрените ни реактори няма да спрат кремълската агресия, Петков ясно да каже, че Москва е заплаха за страната ни

Политическият елит най-накрая трябва да разбере, че членуваме в НАТО, а не сме кандидати за алианса

Проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов

Има опасност от военни действия заради кризата с Украйна, дори Първата световна война избухва без особена логика

България и Северна Македония страдат от една и съща болест – неизлекуван комунизъм, казва пред Faktor.bg историкът

Интервю на Васил Стефанов

- Проф. Павлов, има ли България ясна позиция спрямо поредната криза, която Русия създава в Украйна, ясни ли са конкретните намерения на правителството и парламента?

- В дебатите в парламента се чу ясна позиция, че сме член на НАТО. Имаше обаче неща, които мен откровено ме подразниха. Като например, че изпращането на 7 самолета у нас от други държави не било свързано с напрежението в Черно море, а било свързано със стари договорености. От друга страна ясно се видя, че в българския парламент има пета колона на Русия. Това, което прави Костадин Костадинов със своите хора, е абсолютно недостойно и няма никаква връзка с патриотизъм, национализъм и с други мантри, за които настояват. Абсурдно е да се твърди, че трябва да излизаме от НАТО и от ЕС. Тези хора обаче същевременно имат много силни канали за влияние в българското общество. Достатъчно е човек да се „разходи“ из интернет, за да види пропагандата. Тези позиции се споделят и в национални медии. Не казвам разбира се, че трябва да има цензура. Говоря за търпимост. Излиза, че ние не сме в НАТО, а се колебаем дали да влезем, или да изберем някакъв евроазийски съюз, както вероятно мечтаят някои проводници на чуждо и абсолютно лишено от всякакъв смисъл влияние.

- Защо политическият ни елит не заема категорична позиция спрямо Москва?

- Някои хора от петата руска колона са горди с позицията си и са убедени, че пропагандата им носи престиж в обществото. На подобни мнения трябва да се дава категоричен отпор. Направи впечатление, че по време на дебатите в Народното събрание се бягаше от съществото на темата, за да не се засегнат русофилите. Първо – как може да съществуват въобще „русофили“ или „русофоби“ в България през 21-ви век? В Северна Македония нещата също са драматични. Там виждаме отново ръката на Москва и на Белград с една комбинирана атака чрез македонски институции и управляващия елит. Това, което се опитват да направят Кирил Петков и колегата му Ковачевски, е положително. Аз обаче искам да призова българският премиер да внимава с вербалните си изяви и да не повтаря мантри на някогашната пропаганда. Предполагам, че той искаше да каже, че цяла Европа е била под ботуша на Хитлер и че България е нямало какво да направи. Той обаче го направи толкова несръчно, че се получи точно обратният ефект. Освен това, беше задължително заедно с представители на българската общност в Северна Македония Кирил Петков да отиде пред саркофага на Гоце Делчев по време на визитата си. По същия начин не трябваше да се спира и филмът по БНТ, който дава историческа истина за репресиите на Титова Македония след 9-ти септември. И в България, и в Северна Македония страдаме от една и съща болест – от неизлекуваните травми на комунизма. Нашият комунизъм като че ли е по-податлив на лечение, отколкото югоносталгията в Северна Македония. За съжаление наши политици, журналисти, а и историци проявяват слабост. В западната ни съседка няма българско малцинство, а мнозинство и това се вижда от всички статистики и документи от 19-и и 20-и век, включително и на ЦРУ. Не трябва да се мачкат хората с българско самосъзнание в Северна Македония, но виждаме, че това се прави. Беше злоупотребено дори с българския паспорт на кметицата на Скопие. Излиза, че всичко, което е свързано със страната ни, е лошо. Вече наистина говорим за език на омразата. Активизирането на връзките по всички възможни канали е най-добрата терапия срещу свещеното налагане на антибългарското в Северна Македония.

- По същия начин българският премиер и македонският му колега подминаха паметника на цар Самуил в София. Има ли страх от наша страна да не „обидим“ западните ни съседи или от някакъв външен натиск, за който се говори от няколко месеца?

- За мен тук има някакви системни недоглеждания и страхове, които аз не разбирам. Предшественикът на Димитър Ковачевски Зоран Заев се поклони пред паметника на цар Самуил заедно с колегата си Бойко Борисов. Мисля, че в това отношение трябва да сме много внимателни и непоколебими. Какво значи да ни натискат отвън? Северна Македония, в духа на старите Титови традиции, организира едно огромно лоби в Западна Европа за антибългарски пиар. От друга страна ние наистина не направихме нужното, за да обясним на страните от Европейския съюз и НАТО какви са точно позициите ни. България, освен за репресиите в Титова Югославия, впрочем не говори много и за Народния съд. Трябва да се противопоставим именно на тези травми от комунизма. За съжаление обаче в много медии се дава трибуна на хора, които злоупотребяват с думи като „патриотизъм“ и „национално самочувствие.

- Пробито ли е европейското лоби у нас?

- В България не би трябвало да има европейско лоби. Нашият народ винаги е бил ориентиран да се движи заедно с европейските достижения. Достатъчно е да видим как разсъждават Георги Раковски, Христо Ботев, Васил Левски и Любен Каравелов, както и останалите представители на Възраждането ни, които са ориентирани европейски. Ние самите сме в Европа. По-скоро става дума за външни сили на руската пропаганда в България. Притеснително е нещо, за което малко се говори – в страната ни се насажда антиамериканизъм. Кирил Петков беше попитан дали Русия е заплаха за страната ни. На негово място бих отговорил категорично „да“, особено в една обстановка, която мирише на барут, дори това да не е много дипломатично. Всеки един патриот у нас би трябвало това да го осъзнава. Никога български куршум или снаряд не е изстрелван срещу руската територия. Нека обаче да припомним как Варна и Балчик бяха жестоко бомбардирани по време на Първата световна война, а през Втората това се повтори в Добрич, Русе и Стара Загора, явно действайки се по неотменена заповед. Оказа се, че разполагането на миночистач в Черно море е някакъв „огромен проблем“ и заплаха за Русия, а в същото време видяхме как Кремъл струпа ужасно много подводници и военна техника до Крим. Това разбира се, че е военна заплаха за България.

- Коя е най-сериозната заплаха за страната ни от Кремъл?

- Русия ни заплашва най-вече с манталитета на голяма част от българския елит. Предишното правителство хвърли луди пари, за да удовлетворява руските претенции у нас. Да припомним само за скъпите реактори за Белене, които не използваме, както и за руско-турския поток. Нашите политически елити, дали са леви или десни, са много податливи на руския натиск заради неизлекуваната от времето на комунизма нагласа да не би да разсърдим „северния брат“. Тези хора трябва най-накрая да осъзнаят какво е да си член на НАТО и на Европейския съюз. Това, че сме в лагера на демократичния свят, се приема с притеснение какво ще каже Руската федерация. Вместо да се спекулират, от партия „Възраждане“ могат да попитат как се чувстват българите в окупирания Крим.

- „Възраждане“ ли е основният стожер на петата колона в България, бяха ли изместени крила в БСП, които години наред облъчваха с руска пропаганда?

- Това трябва да го кажат нашите служби и да вземат мерки за противодействие на обслужването на чужди интереси, които са далечни от нашите. Неслучайно на Костадин Костадинов са му лепнали един прякор… В БСП също има много хора, за които руските интереси са много по-важни от българските. По време на дискусията за кризата в Украйна неслучайно най-общите изказвания в парламента се правиха от партията на Корнелия Нинова. БСП се опита да пробута неутрален подход, което е напълно невъзможно в подобна геополитическа ситуация. В същото време чуваме много оценки, че нямало никакъв конфликт, а Русия си правела своите маневри. Искам да припомня, че когато избухва Първата световна война, в това също няма особена логика. И до днес още историците спорят защо това се е случило, тъй като Германия, Франция и Великобритания, които след това леят толкова кръв, са в съвсем човешко партньорство, особено в културната сфера. Опасност от война има и трябва да се направи всичко възможно, за да не се стигне до подобно развитие. Затова страната ни трябва да има по-категорична позиция за толкова важни, не само за нас, а за човечеството въпроси.

- Бойко Борисов се опита да „успокои“ положението, като констатира, че Руската федерация няма да ни посегне, защото имаме АЕЦ и тръби от Турски поток. Ще ни спаси ли подобна „инфраструктура“ от руския ботуш?

- Това, което каза Бойко Борисов, не е нелогично, но мисля, че той самият много добре осъзнава, че ако Русия реши да действа агресивно, няма да я спрат нито тръбите, нито реакторите. Много факти от близкото и не толкова близкото минало го доказват. Той по подобен начин разсъждаваше и за дюнерите и ислямските набези, но това са политически изказвания. Не искам да нападам Бойко Борисов, който също има своето място и избиратели в политиката, но в историята на България, както и в световната, има достатъчно примери, в които интересите надделяват над здравия разум и се действа безкомпромисно.