Васко Кръпката: Украинците са мотивирани да си запазят териториите, не могат да повярват на Радев, че Крим бил руски

Москва продължава да инвестира милиарди, за да купува политици от цял свят

Васко Кръпката, снимка: БГНЕС

Васко Кръпката, снимка: БГНЕС

Българските граждани като Манол Пейков помогнаха много повече, отколкото държавата ни

Животът в Киев е организиран страхотно, хвърчат бусове с материали, за да бъдат ремонтирани загубените домове

Енергийната зависимост от Кремъл е прекалено раздухана, Европа за нула време се справи и без руски нефт и газ, казва пред Faktor.bg музикантът, който преди часове се завърна от Украйна 

v_kapkata_bucha.jpg

Интервю на Васко Василев

- Васко, по своя инициатива ли отиде да пееш в Киев, или получи покана от украинската страна? 

- Поканата към мен дойде от хуманитарна международна мисия, в която страната ни участва. Българите в нея се изпращат в т.нар. „горещи точки“. Тя се занимава с всякакъв вид помощ. Предишното място, на което ме поканиха, беше Косово, за да посвиря и да повдигна духа, а съответно да видя и аз за какво иде реч. Тази война в Украйна продължава повече от година вече и аз предложих сънародниците от мисията да измислят нещо. Идеята беше българската секция да представи страната ни пред свои колеги за първи март. Сред тях имаше холандци и французи. Другите ми срещи бяха с хора с българско самосъзнание в Украйна. С тях се уговорих да се срещнем на Стъкления мост, който е построен от кмета Кличко. Аз им посвирих на мястото, където руснаците са бомбардирали, но поради „сръчността“ си, не са го уцелили. Бомбата е паднала на 10 метра встрани. Този мост обаче се е превърнал като един от символите на украинците в борбата си срещу Русия.  

- Какво мислят българите там за официалната позиция на властта у нас, според която не трябва да се праща нито един патрон към Украйна? 

- Най-силната част от пътуването ми беше, когато се запознах с украинец  - с майка украинка и с баща българин. Съпругата му е украинка. Това беше едно семейство, което е пострадало от бомбардировките. Ракети са разбили домовете около тях и те са се принудили да изоставят къщата си. Мъжът е боец и е участвал в Майдана. Постоянно се информира какво се случва. Очаква да бъде мобилизиран, за да защитава Украйна. Тези хора живеят в Буча и успях да посетя част от вандалщините, които е свършила руската армия. С очите си видях срутените блокове, аптеки, болници и училища. Говорихме си с хората, че българската държава директно се подмазва на Русия, начело с главния началник на страната ни - президентът Радев, който ужким го играе натовец. Пътувах с два самолета и два влака на отиване, през полския коридор, и с два самолета, влак и автобус - на връщане. През цялото време си говорех с хората. Едно младо момиче, украинка, която пътуваше по работа, ме пита директно, когато разбра, че съм българин – „истина ли е, че вашият президент смята, че Крим е руски“? Обясних ѝ, че нямам нищо общо с това и пътувам, защото ме боли за свободата на хората, че съм на друго мнение и че за жалост у нас има много като мен, които не са представени в парламента. Смятам, че българите помага доста повече от самата ни държава. Пример е г-н Пейков, който събра средства за генератори, докато страната ни прати само един. 

- Има ли отчаяние сред украинците? 

- Напротив, украинците, след Майдана, когато снайперисти убиват няколко хиляди души, са толкова мотивирани, заредени и категорични, този път, за разлика от 2014 г., че няма да отстъпят на Русия. Тогава те са дали заден ход. Днес са мотивирани да си запазят територията и да не допускат случаи като с Крим. Надявам се това много скоро да се случи и руските агресори да бъдат изтласкани в страната си. Животът на украинците е страхотно организиран. Още във влака, когато пътуваш, тече информационна кампания как да оказваш помощи, които да стигнат до онези, които са си загубили домовете. Постоянно хвърчат бусове и баничарки със строителни материали. В Украйна не е много желателно да се снима, защото всичко почти е военен обект. Въпреки разрушенията, животът се завръща с бързи темпове. С енергията и с помощта на държавата, както и от целия свят, Украйна дори ще стане още по-красива. 

- Защо в историята често управляващите държавата  предпочитат да се покриват и да стоят настрани от проблемите? 

- На първо място – Москва влага милиарди за своята пропаганда. Част от тези пари са за България, под формата на партии, отделни политици и за интернет. В Украйна, както и в други държави, има цели отдели, които се борят с подобна пропаганда, издирват се и се санкционират хора, които се занимават с нея. Това вече се смята за престъпление. За мен най-важното е, че Москва, през всичките тези години влага милиарди, откакто се е разпаднал Съветският съюз, за да купува политици, които не са само от соцлагера, а и от Запада. Народът в Русия живее бедно. Парите там са в една шепа хора. В България е видно, без да съм присъствал при раздаването на пари, че много от политиците са зависими от Кремъл. Европа за нула време успя да се спаси и без руските ресурси, без нейния нефт и газ. Видя се, че енергийната зависимост от Москва е прекалено раздухана. За мен Владимир Путин си е накупил доста политици. 

- Как си обясняваш, че други твои колеги не отиват в Украйна, а предпочитат да са жури в музикални формати или дори да пеят в тях?  

- Не мога да ги коментирам, защото това е друг, различен свят от моя. Аз си имам своята музика и позиция, група, приятели и почитатели.