De Profundis: Бъдещото правителство – и да стане, скоро ще падне

Тази наша Вселена е пренаселена с гнусни типове и тъпанари, а когато се сещам за конкретните примери, ще кажа само – политическата коректност да го д..ха

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Да му е честито на Вежди!
Казвам го без капка ирония – с ясното съзнание, че от времето на Гиньо Ганев насам не сме имали начело на Парламента човек, който да му придаде истински артистичен дух. 
Това не само е забавно, но е и правилно така да бъде. Като чета какви зевзеци и чешити са самите създатели на българското Народно събрание преди 150 години, какви сочни думи и изрази са звучали там до към комунистическото време, направо се радвам, че частица от бохемския дух ще се върне с избора на новия председател. 
Иначе – какво? Поаарламентът заприлича на нещо мрачно като замъка Елсинор; нещо като опит за любим на студентите университет, но без грам академична свобода; нещо като лъв с отрязани нокти и изпилени зъби. Чукчето държат поредица от фигури,

кукли на конци, 

които мрънкат под носа си, докато опитват да кажат нещо смислено – или изобщо нещо, четат буквата, а не усещат духа на парламентарния правилник, не умеят да освежат дебата в тежки моменти, не могат да те напсуват даже като хората, ако се налага. 
Да не говорим, че всякакви малки водки и никакви големи пури бяха забранени през последните години не само в пленарна зала, но и в кулоарите – практика, която, надявам се, сега ще бъде възстановена за удоволствие на всички. 
Освен това, на Вежди наистина не му пука за никакви други авторитети, освен личният негов, така че именно той е човекът, способен да каже на президента Румен Радев – абе я по-леко с апетитите за цялата власт, щото не ти командваш в държавата, а аз. Може също да каже на премиера, който и да е той, че българските граждани ще бъдат по-свободни и щастливи, бизнесът ще върви по-добре и държавата ще е по-силна, колкото по-малко държавната машина се меси в живота на всички. 
Способен е Вежди и на още много неща - но дали ще иска да ги каже и дали ще ги каже, това е вече съвсем различна тема. 
Истината обаче е, че той няма да има много време да се разгърне. Ако съдим по утрото на председателския избор, това Народно събрание го чака съвсем скорошен заник – още с предварително прогнозираната и вече видима невъзможност да се създаде работещо правителство в неговите рамки. 

ГЕРБ говорят за евентуално правителство на малцинството с  първия мандат. Може. Но и да стане, скоро ще падне. Най-много хоризонтът на предстоящите през февруари – март предсрочни избори да се измести с месец или два. 

ПП и ДБ пък напоследък получиха директни удари от комунистите и са разколебани за ново партньорство с БСП. Не казвам, че няма да преглътнат унижението и да опитат пак в името на властта – щото в България точно 

вимето на властта е най-ценното парче от властта

 Но, първо, ще им трябва още подкрепа, която ще разкрачи управлението не на три, а на четири – от което нищо добро няма да произлезе. И второ, какво ще правят ПП и ДБ, когато се сблъскат с БСП още по първата важна тема – дали България най-после, след 8 месеца чудене, да даде на Украйна старите си пушкала и снаряди. 
Много са ми смешни тези трите партии, защото постоянно настояват за нещо, което не зависи от тях, а от други вселенски фактори. 
БСП например настояват за мир. Само дето не съм ги чул да го правят пред Путин, от когото зависи краят на мръсната руска война. Не дори и пред губернатор Митрофанова - а просто комунистите, както много често, си говорят ей така, сами.  
ПП и ДБ пък настояват за съдебна реформа и най-вече за решение на въпроса с главния прокурор. 
Ами, дето се вика, и аз настоявам България да се премести в щата Калифорния, та да си решим бързо всички проблеми, ама не става. 
Още по-учудващо е, че те продължават да настояват и сега, след като бяха на власт, опитаха всичко и видяха, че не става, просто защото няма как да стане. Е, те го знаеха, де, тоест, съзнателно пратиха парата на обществените надежди в свирката. Но сега пак „настояват“ за същото. 
Ясно е, че такава промяна минава през промяна на Конституцията, а в този Парламент може да се промени Конституцията, само ако ПП и ДБ сътрудничат с ГЕРБ, ДПС и Янев. Така че, ако наистина искат реформа в правосъдната система, те трябва да са диалогични, всяка демонстрация на магарешки инат значи, че пак целят да заблудят публиката. 
И не ме обвинявайте, че адвокатствам за сътрудничество с ГЕРБ – казаното е плод на реалистичен поглед, не на желанието ми да бъде така. Да, иначе и аз настоявам Рейгън и Тачър да се преродят в български политици и най-после нещо истинско да се случи в тази страна, ама това са мераци от друга Вселена, а ние сме в нашата. 

За съжаление, мога да кажа, че тази наша Вселена е пренаселена с гнусни типове и тъпанари. Това може да не звучи особено политически коректно, ама в този момент, когато се сещам за конкретните примери, ще кажа само – политическата коректност да го д..ха.

Някакъв височайший кретен в Русия, водещ на телевизионно предаване, онзи ден изпадна в тирада как трябвало украински деца да се давят…..да се давят нарочно и съзнателно, защото отказвали да бъдат руснаци, въпреки че са от руски произход, а искали да си бъдат украинци. Та – да се давят…..
Дори не бих искал да цитирам подобна свинщина, граждани и да говоря повече – тези думи казват сами по себе си докъде са стигнали в бесовщината си и без това злобните към целия свят руснаци. И после ще ми разправят разни, че не руският народ, а само режимът на Путин е виновен за всичко. Не, гълъбчета, не конкретно Путин ходи от войник на войник, за да ги инструктира – убивай, изнасилвай, кради. Те го правят от само себе си, отвътре им идва, така са възпитани и така разбират живота. 
И са виновни, разбира се, също както са виновни майките и жените им в тила, които ги насъскват да изнасилват украинските кучки и да грабят печки и хладилници от мирните украински домове. 
Абе нали не исках да говоря по тази тема, че ще си докарам инфаркт…..
Да, но трябва да попитам – докога в България ще се въртят свободно руски телевизии. Ама били забранени РТ и не знам коя си. На моя кабел има още поне 10, които 

сеят зараза,

 запрете ги малко, иначе те скоро ще ни запрат. Както са почнали….. 

Другата вселенска свинщина, сред която се оказахме буквално в последните дни, са „акциите“ на някакви субекти, определящи себе си като „екоактивисти“, за заливане на картини със супа и пляскане на торта в лицето на восъчна фигура на крал Чарлз. 
Айде, Чарлз не ме интересува толкова, макар че постъпката си е вандалска сама по себе си. Но да залееш ти велики картини на Моне или Ван Гог с някаква гадост, само защото искаш да кажеш – просто спрете петрола, показва, че заливачите толкова са изпляскали, та ако Путин ги прати в Украйна, и те ще убиват, изнасилват и грабят. Всичко човешко е изчезнало от тези човеко-дини, както най-добре се описва някой, който е

 зелен отвън и червен отвътре

 Те дори не разбират, че, след като петролът е факт, неговото използване не може да бъде „просто“ спряно, цялата работа е доста сложна. 
Но на тези левичарски екоактивисти не им пука, те просто „настояват“, също като нашенските левичарски политици.  
„Ако е необходима картина, залята с картофено пюре или доматена супа, за да накараме обществото да си спомни…..ще ви дадем картофено пюре на картина“ – казва един от гениите, след поредната акция.
Каква вдъхновяваща философия, каква дълбочина на мисълта! 
Ами – не, бе, тъпунгери, не е необходимо да се заливат картини. И не е необходимо също да се лансират лозунги като – „Животът е гаден, да го премахнем“ или „Ако нещо не е споменато в Червената книжка на Мао, значи то не съществува“. 
Звучи като голяма тъпня, нали, граждани? Не смятате, че някой може сериозно да мисли и пише такива идиотщини? Ами върнете се към студентските вълнения през 1968 в цяла Западна Европа. А после си спомнете, че част от тогавашните „мирно протестиращи“, които „просто“ палеха коли, разбиваха витрини и се биеха с полицията, бързо се радикализираха и се превърнаха в зловещи терористи - „Баадер и Майнхоф“ в Германия, „Червените бригади“ в Италия, още много. 
И пак в руска полза бяха тогавашните левичарски „акции“ точно както са и сега.  
Искали да обърнат внимание на хората върху проблема с фосилните горива. Ами има стотици предизвикателни, но нормални начини това да се направи. 
Но май в случая либералните правителства и самият ЕС е за бой – те финансират подобни тъпунгери от обществените фондове, тоест, от нашите данъци, а онези взимат смирено парите, без да кажат – не, не ги щем, докато просто не спрете петрола. И после безчинстват. Аз пък настоявам подобни вандалски прояви да бъдат доста по-строго наказвани.

Десетилетия са необходими на някой велик художник да стигне до своя шедьовър, с който да вдъхновява човечеството столетия напред. Само броени секунди стигат обаче на кой да е кретен да изложи цялата си простотия на показ, като плюе на човешкия дух и ценности.