Води ли Радев хибридна война срещу партиите?

Ако я води, новите поредни избори може пак да са негова победа

Димитър Попов

Радев не иска редовно правителство и като гледам как бърза с мандатите, той може да постигне целта си. Повод за гордост ще има не само Радев обаче. Задкулисието около него, което му чертае дълбоките стратегии, че и ги финансира отгоре на всичкото, ще постигне също заветна цел – продължаващо президентско управление. 
Твърдите ядра на ПП-ДБ също ще се радват на победа. Аз не бих преглътнала правителство с ГЕРБ, и моите колеги също, гордо твърди депутатката от ПП-ДБ Даниела Божинова. На нейното мнение е половината от електората на тази коалиция, който екзалтирано кълне Борисов и Гешев в социалните мрежи, повтаряйки от години опорките, спуснати от сръчните ПР-и на мастити олигарси - че България изпаднала на последно място във всички класации заради ГЕРБ и Борисов, сякаш при Виденов, при Станишев или при царя сме били шампиони на Европа; че Борисов създал корупционен модел на завладяната държава, макар че и Луканов, и Беров, и Костов бяха обявявани за бащи на корупцията; че гласувалите за ГЕРБ са мошеници, крадци и подлеци, които са на служба при Борисов, сякаш избирателите на ПП-ДБ са произлезли директно от моралния императив на Кант. 
Поведението на тези партийни тролове прилича на афективно разстройство.
 Те не приемат аргументи, нито пък дискусии по основната си тема - да се елиминира врага Борисов окончателно. Усвоили са Гьобелсовата теория на пропагандата и повтарят едно и също стотици пъти, докато накрая то заприлича на истина и вземе, че се сбъдне. 
По лицата на Христо Иванов, на Атанасов, на Василев и дори на Кирил Петков се вижда, че те вече не са щастливи да предвождат и тази екзалтирана маса от хора, които

 не правят разлика между политическа реалност и илюзии

 Не смеят да го кажат на глас, защото ако отстъпят и на йота от опорните точки – да мразят Борисов и да искат избори до дупка, са заплашени от физическо насилие. И то буквално. Дето се вика за какво да мислиш по напред – за инфлацията, за цените, за бюджета, или за тези партийни „приятели”, които ти опират пистолет в тила и викат „Напред, на избори!”?
Политолозите може да повтарят до втръсване, че такова поведение обслужва Радев и загробва демокрацията, но злото вече е сторено. И то никога не идва само, както знаете. Освен радикалите от ПП-ДБ , на сцената са и копейковите радикали от Възраждане. Те следват различни опорни точки – Русия е велика, има право да прави каквото иска; Запада почна войната в Украйна; България е неутрална; не ни трябва НАТО и ЕС. И те като всички радикали ви наричат или соросоид, или джендър, ако поставите под съмнение техните опорки. И те не приемат отстъпление на лидерите им от тези илюзии, а като ястребите в ПП също искат нови избори за да се разправят с враговете си.
Интересен въпрос е дали общото желание за избори до дупка, което имат президентът Радев и най-твърдите ядра в двете партии, означава пряка връзка между тях, или става дума за случайно съвпадение на интереси?  
В политиката случайности няма, твърди Макиавели. И е прав! Тъкмо твърдите, екзалтирани ядра в ПП, ДБ, Възраждане и БСП, преизбраха президента Радев и до днес смятат Борисов за по-голям свой враг от него. Имам основания да смятам, че и Радев прави всичко по силите си – и политически, и финансово, за да ги настройва срещу лидерите им така, че 

всякакви коалиции да станат невъзможни

Ще кажете, че ПП-ДБ и Възраждане са идеологически врагове и между техните твърди ядра няма нищо общо. Как президентът ще ги манипулира - вземе ли страната на едните, ще обиди другите! Има как! Сигурно знаете, че има и мотиви, които се наричат финансови!
Не е тайна, че около Румен Радев и президентството се оформи олигархичен кръг от врагове на Борисов и Гешев. Техните печалби, както и свидетелствата им за съдимост, винаги са зависели от властта и от нейната благосклонност към техните далавери. Преди тези олигарси плащаха на разни партии, за да имат лобита в парламента и в правителствата, а сега откриха, че е много по-изгодно да има президентска власт! Плащаш на едно гише и получаваш всичко наведнъж! Далеч по-сигурно е, а излиза и много по-евтино. Ситуацията обобщи Корнелия Нинова, която в прав текст обвини служебното правителство, разбирай неговия патрон, че крадат безогледно. В полза на кого не каза, ама то и без друго си е ясно. Следователно олигарсите с многото пари силно искат тази ситуация да продължава докато може – избори до дупка, едномесечни парламенти и здрава президентска еднолична власт. И за да се случи са готови да платят каквото трябва, на когото трябва и колкото трябва…
Фактите от последните избори са най-красноречиви – ПП-ДБ и Възраждане са партиите, получили най-голямо финансиране за медийни изяви. При това парите им са идвали по линия на олигарси, които в момента са много близки до президентството и имат връзки със служебното правителство. 
Дали е възможно обаче твърдите партийни агитки, които по цял ден киснат из мрежите, да са платени тролове, а не истински симпатизанти на промяната?
Познавам българския манталитет и знам, че идеологическите мотиви са доста по-назад в йерархията на ценностите от финансовите. Нали помните - този, който плаща, той поръчва музиката! Твърдите, радикални симпатизанти на партиите може би искрено искаха промяна преди 2 години. Днес обаче, като им слушам опорките, обслужващи президентството, като знам кои са олигарсите, които им плащат, си мисля че екзалтацията им прилича на

 платен театър

 Е, не всички сигурно играят роля, но най-кресливите със сигурност не са най- искрените. Мислехме, че този политически вид агитатори са си отишли заедно с БКП, но реалността ги връща в нова опаковка и с нов етикет.
Що се отнася до Румен Радев, той добре си е направил сметката с такива хора. За един диктатор те са отлични съюзници, възприемащи политиката като война, а себе си като футболни агитки на разпореждане. Чрез тях Радев може да блокира всяко редовно правителство. Когато ПП-ДБ например се опитват да направят коалиция с ГЕРБ, твърдото ядро на промяната ще плаши своите с бой и те ще преговарят тайно, на парче, без куража да направят нещо, което ще им струва политическото бъдеще. Ако пък от ГЕРБ опитат да преговарят с Възраждане или с БСП, там твърдите русофилски ядра ще плашат своите с НАТО и с Истанбулската конвенция. А сметката в този парламент е проста – без една от трите партии – ПП, БСП или Възраждане, правителство е невъзможно. Следователно отиваме на нови избори и толкоз. 
Трябва да призная, че начинът, по който Радев си играе с партиите и разбива методично политическата система, не ми изглежда да е измислен в София. Ходовете му копират хибридната война на Путин – руският диктатор финансира всички радикални партии в Европа, независимо дали са леви, десни, фашистки или анархисти. Той знае, че радикалите рушат самата демокрация, те са естествен съюзник на всички диктатори. Не твърдя, че тези, които са съветвали Путин, съветват и Радев, но че българското президентство следва подобна схема на 

хибридна война срещу партиите,

 саботирайки диалога между тях, е очевидно. 
Политическите преговори все още вървят, надявам се все пак ГЕРБ и ПП-ДБ да направят някакво общо управление. Враговете на такова управление са ясни – те са и в президентството, и в самите партии. Затова обаче има политически лидери – да направят нужното за държавата, а не онова, което им лаят кучетата покрай кервана…