Д-р Георги Касчиев: Заради “Белене” ще има побои и по-твърди мерки

Като искат нова АЕЦ, милионерите в БСП да направят Акционерно дружество и да строят Трябва да се търси отговорност от министрите на Сакскобургготски и Тройната коалиция Цената на тока скача заради енергийни вампири като “Белене” и “Цанков камък”, казва старши изследователят в Института по безопасност и рискови анализи към Университет по природни ресурси и приложни науки във Виена

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Касчиев, възможно ли е  средностатистическият българинът на референдум да се ориентира и да направи точна и отговорно преценка “за” или “против” АЕЦ “Белене”?

- Категоричен съм, че не е способен на такава преценка. Но преди всичко обществото трябва да знае, че според сегашния закон за безопасно използване на ядрената енергия, както е и в други страни, решение за изграждане на нови ядрени мощности се взима от Министерски съвет. Но преди да реши това правителството, 6-7 министерства и агенции извършват своя специфичен контрол, като основен регулатор е Агенцията за ядрено регулиране. За да приеме такова решение Министерски съвет, респективно министърът на икономиката и енергетиката трябва да направи оценка за икономическото значение на този обект. Например, съотношението на дълг към брутен вътрешен продукт, трябва да се направи оценка за въздействие върху околната среда, да има оценка и виждане какво ще се прави с отработеното ядрено гориво. И това са един куп важни въпроси, с които се занимават експерти от различни ведомства. Затова няма как един нормален човек, дори и да се обединят в групи по интереси да се ориентира правилно в ситуацията.

- Тогава референдумът, за който настояват от БСП ще бъде чисто емоционален.

- За съжаление така излиза, но има и  друга идея – да се направи една романизация на българското общество, по примера на Румъния. Да си спомним, че съседите ни направиха един куп референдуми, които не доведоха до нищо полезно и рационално. Само се изчерпа желанието на хората все пак да участват по някакъв начин в държавното управление. Този референдум за “Белене” дори и да се проведе също няма да доведе до нищо. Ако вотът на българите е отрицателен, няма да има никакви последствия, тоест, се потвърждава сегашната позиция на правителството. Ако обаче имаме положителен вот – какво ще се случи – нищо! Като иска да има “Белене” българинът трябва да каже и как ще се осигури финансирането на този проект. Толкова години говорим по тази тема и не е се появил нито един сериозен инвеститор. Ако не се лъжа 13 международни банки отказаха всякакво финансиране и то още преди да започне икономическата и финансовата криза. Съседните страни също отказаха да участват. При тази ситуация БСП, за която е известно, че е партия на милионерите, да направят едно акционерно дружество, да съберат капитали и да се явят като основен инвеститор на този проект и да го довършат. Другата възможност е допитването но народа да се дефинира така: “Искате ли да вложите свои пари в “Белене” за да се развива ядрената енергетика?” И всеки който подкрепя тази идея да бъде готов да вложи 5 – 10 хил. лв. в този проект, ако му стиска. Но иначе да се прави всичко на принципа “Дайте да дадем”, ще бъде много лош пример, защото утре могат да се съберат една огромна група от няколкостотин хиляди души, които да поискат референдум пенсиите да станат 800 евро, а заплатите 1200 евро. Тогава какво ще правим. Ето колко лесно е да се манипулира обществото с такива теми, но така влизаме в един коловоз, а той няма да ни отведе до никъде.

- Вашата теза е, че допитването до народа е незаконно, защо?

- Като се прави референдум, той трябва да отговаря на законите в държавата. Допитването за “Белене” е нелегитимно. В закона за допитванията още в самото му начало се казва, че национален референдум се организира по въпрос от национално значение, който е от компетентността на Народното събрание. А парламентът никога не се е занимавал и не му влиза в работата дали трябва да се изгради един стопански обект. Това е отговорност и задължение на изпълнителната власт. Тук има и нарушение на Закона за безопасно използване на атомната енергия, където в изричен текст е казано, че решения за изграждане на нова ядрена мощност се взимат от МС и никъде не е позволена намеса на законодателната в изпълнителната власт. В действителност сега няколко стотин хиляди души са се подписали под искането за референдум, а трябва и да им се каже истината - че БСП ги е подвела. Крие се от обществото, че тази площадка е с най-висок сеизмичен риск в Европа и не е изключено да се случи и там нещо като във Фукошима. Трябва да е ясно, че основната причина за аварията в японската АЕЦ беше именно точно тази убеденост на експертите им, че в Япония никога няма да се случи подобна авария. Но тази увереност им изигра лоша шега.  Не искам да съм лош пророк, но нещата от историята се повтарят.

- Има ли България нужда изобщо от този проект, от тези нови мощности, убеждават ни, че без тях ще настъпи апокалипсис за енергийната система?

- Тези приказки ги говорят един и същи хора и то от край време. 2004 още се правеха манипулативни прогнози, че 2011 г. вече ще бъдем принудени да внасяме електроенергия отвън. Да, но това не се случи и сега не само нямаме нужда да внос, а изнасяме. Сега същите тези хора ни плашат пак с мрачни прогнози за 2018 година. А истината е, че имаме толкова електроенергия, че се чудим какво да я правим. 

Проблемът е, че тези хора веднъж са се оакали като малките деца и сега пак имат наглостта да плашат хората с мрачни прогнози. Тоест, ако се върна към въпроса ви, нямаме нужда категорично от  АЕЦ “Белене” и това е доказано с редици изследвания на независими експерти. Докато работят 5  и 6 блок на АЕЦ ”Козлодуй” нямаме нужда от друга заместваща мощност. 

- Разшифровайте тогава другата заплаха, която вадят като скелет от гардероба. Според Румен Овчаров, ако проектът не стартира, цената на тока за битови нужди ще скочи с 20%  още от догодина.

- Токът непрекъснато скача, но причината е, че това се случва точно заради такива обекти като “Белене” и отчасти заради другия енергиен вампир “Цанков камък”. В тези два обекта са изсипани огромни пари, които няма как да се върнат, просто ги закопаха. И затова сега НЕК е пред технически фалит, има към 2 млрд. дългове към банки, доставчици. Правителството на Станишев извади веднъж 300 млн. лв. от бюджета, после още 400 млн. лв. за “Белене”, а там нищо не се случва, просто тези пари са мъртви. За това расте цената на тока.

- Преди дни проф. Тасев обяви, че американски пенсионен фонд иска да покрие всички дългове по “Белене” и да довърши проекта, реалистично ли е това намерение?

- Не знам Тасев да е професор в някой български университет или изобщо някога да е бил професор. Този човек е един самозванец, не преподава в никакъв университет. Освен това, какъв експерт е той, къде му е образователната основа, той е завършил кибернетика във великата братска съветска страна и не знам как е станал експерт по енергетика. Той просто си е човек на Русия и на ядреното лоби. Свързан е с проекта, вероятно е взел много пари от там, поел е много ангажименти. Що се отнася до този пенсионен фонд, преди време пак имаше някаква закачка от тях и обещания, и очаквания. Но знам от достоверен източник, че проверката която е направена, е показала, че този фонд е само един офис, една секретарка и няколко телефона. За този фонд депутати от опозицията са правили проучване, питали са министъра на енергетиката, правени са запитвания до американски енергийни компании, питан е и специалният пратеник на  американското правителство по въпросите на енергетиката Морнинг Стар, но никой от тях не е работил, нито е чувал за такъв пенсионен фонд. И затова мисля, че инсинуациите около тези американци са си пак една лъжа. 

- Какъв е смисълът в публичното пространство непрекъснато да пускат лъжи и инсинуации около този проект?

- Ето как аз си обяснявам тази лъжа – хората, които са забъркани с далаверите по проекта “Белене”, съответно са поели големи обещания и ангажименти към различни фирми, снабдители, строители и др. Обещавали са, че ще им дадат парче от баницата. Може да са взели и предварително своята комисионни за тези обещани бъдещи услуги. И сега са изправени пред невъзможност да изпълнят обещанията и се чудят как да замажат нещата, и да забавят развитието, за да не се стигне до ексцесии. 

- Възможно ли е да се стигне до силови акции?

- Парите са големи, сигурно са раздадени десетки милиони за очакванията за поръчки, контакти и сигурно заради този проект ще има и побои, а и по твърди мерки.

- Парламентът създаде специална комисия, която да разследва корупционни схеми в АЕЦ, ще има ли резултати?

- Трябва да се достигне до истинските виновници, но в България никога не се стига до края. Що се отнася до тези специални комисии, не очаквам да свършат работа, поне до сега не са показали резултат и да са постигнали нещо изключително, освен приказки.

- Кои са виновниците за “Белене”?

- Виновниците ще ги отриете като се почне от царското правителство и Тройната коалиция. Но и при царя енергетиката се командваше от БСП, та пак ще стигнете до Румен Овчаров. Царското решение да започнем да строим отново “Белене” беше на един напълно некомпетентен човек в тази област, но то подхрани корупционните очаквания на много от неговите министри и започна едно главоломно търкаляне на този проект без анализи, без надеждни прогнози, а само с едни голи уверения колко хубаво било да направим нещо “велико”. Но главните виновници са министрите на Кобургготски и на Тройната коалиция.

- БСП ли подведоха царя за този проект?

- Не знам кой го е подвел, но има хора, които твърдят, че тъй наречения цар Симеон е руска пионка. И ето сега излезе от летаргичния сън и взе да защитава “Белене” без да има компетенции. Но има министри, които могат да бъдат упрекнати за конкретни нарушения. Например, как така Петър Димитров като енергиен министър е допуснал реакторът да бъде поръчан, без да е лицензиран техническият проект на централата и без да има яснота от къде ще намери финансиране за тази огромна поръчка. С тези си действия Димитров наруши закона за безопасно използване на атомната енергия и доведе до огромни загуби за държавата. Нека сега тази специална комисия да го попита: “Защо така бе, товариш Димитров?” Или навремето, когато обявиха търг за довършването на АЕЦ “Белене” заявиха, че ще докарат само компании, които могат да довършат обекта и естествено се насочиха към руски и чешки. След това изведнъж им просветна – не е ли по-добре да направим някакъв по-голям, по-съвременен реактор. Добре защо тогава още в началото не обявиха търг за нов реактор и да поканят всички компании за участие. Ето това решение е нанесло със сигурност огромни щети на страната.

- Референдумът, който ще се проведе догодина, не е ли алиби за прикриване на престъпления от Тройната коалиция и царското правителство?

- Аз мисля, че този референдум е част от енергийната игра на Русия, но ясно е, че БСП и политическите им партньори си търсят техните съпътстващи ефекти. Ако пък народът каже “да” на “Белене”, те ще се почувстват извинени и оправдани в известен смисъл за всички нарушения, защото хората ги подкрепят. Освен това, с това допитване ще спекулират и преди изборите с настроенията на народа.