Кънчо Кожухаров: Формулата на комунизма е много проста – нисък морал плюс нисък интелект

Наръчник за гласуване с три въпроса

Кънчо Кожухаров

Кънчо Кожухаров

Русия се опитва да ни превърне във втора Украйна, като залага на изградената от десетилетия сплотена група негодници, казва пред Faktor.bg изследователят на корупционните и комунистическите модели в България

Кънчо Кожухаров е писател, разследващ журналист и преводач. Автор е на първото документално проучване на корупцията у нас – разследването в два тома „Кой какъв е в българската корупция” (2007, 2008). Известни са и романите му „Последният лов на Кана” (2003, 2006) и  "Факторът на добротата" (2010). В книгата си „Превратът срещу ГЕРБ и войната срещу демокрацията” (2014) Кожухаров анализира настъплението на „необолшевизма” и възродените опити да се вкара българската държава в ситуации на нова зависимост от Русия.

Интервю на Мая Георгиева

– Господин Кожухаров, евроизборите са след броени дни, а картината е неясна. Виждате ли някакви репери, по които можем да се ориентираме какво да очакваме на тези избори ?

– Мътилката, за която говорите, не е истинска, а резултат от вторачване в отделни, най-често незначителни подробности. Грешката на нашите анализатори и журналисти е, че те не се опитват да представят общата картина, а се залавят за последното, което са чули или видели – колкото и да е незначително. Превръщат тревичката в баобаб и от него не виждат гората.
Привидната бъркотия у нас е част от един голям проблем: Русия се опитва да ни превърне във втора Украйна, като залага на изградената от десетилетия сплотена група негодници. Ако не се сещате кои са, можете да ги познаете по това, че защитават нейните, а не българските интереси. Нищо чудно – те дължат всичките си богатства и доброто си положение на Русия. Когато преди три четвърти век обяви война на България и я окупира, Русия предаде властта в държавата на най-склонните да продават родината си индивиди. Днес техните наследници изпадат в умиление, когато кажат „Москва“, „славяни“, „Путин“, „Великата Русия“, „Октомврийска революция“ .

– Все пак не можете да отречете, че Русия и Октомврийската революция промениха света както никое друго събитие през ХХ век. 

– Промениха го, но не за добро. Една държава, нарекла сама себе си „затвор на народите“, не може да бъде велика. Нищо, че в нея затворниците пеят: „Я другой такой страны не знаю, где так вольно дышит человек“ (Не познавам друга страна, където човек диша толкова леко).
В българския език думата „велик“ не означава просто много голям, а предполага и морална извисеност, благородство. Има неща които не могат да бъдат велики, независимо от размерите си. Една помийна яма не може да бъде велика. Една терористична организация не може да бъде велика. Едно толкова елементарно нещо като комунизма не може да бъде велико.

– Ако комунизмът беше елементарен, щеше ли да плени умовете на десетки милиони и то  в продължение на толкова години?

– Зависи от това кои са милионите. Не искам никого да обиждам, но формулата на комунизма е много проста. Той е комбинация от нисък морал и нисък интелект. В най-ласкавия за него вариант хора с нисък морал водят за носа хора с нисък интелект. Маркс пише, че всички жени трябва да са обща собственост и че децата трябва от малки да се отнемат от майките, за да работят във фабриките на комунистическата държава. Ленин казва: „Грабете заграбеното!“ Какъв морал виждате у тези хора или у техните следовници?

– Струва ми се, че доста се отклонихме от темата за изборите. Можем ли да се върнем към нея - как да се ориентираме за кого да гласуваме?

– Не сме се отклонили. Вие ме питахте за реперите, по които да се ориентираме, и аз изброих няколко. Ето три въпроса, които ще помогнат за ориентацията на тези, които имат чувството, че бродят в мъгла.
Коя партия иска да ни върне в мечешката прегръдка на Москва, за да си осигури властта завинаги? Точно така, партията на корупционерите, които направиха преврата срещу Тодор Живков, за да плячкосат цялата държава. 
Кои политици се нейните необявени съюзници и искат да я върнат на власт под един или друг фалшив предлог? Точно така, онези, които твърдят, че някои техни приятели обмисляли да гласуват за партията на корупционерите, за да не дойде на власт друга, която била още по-лоша.
Ето ви пример за хора с нисък морал и с нисък интелект, които напълно отговарят на формулата на комунизма. 
Е, кажете, нима ние сме по-глупави и от тях, за да се оставим да ни будалкат?