Ваньо Шарков: Блокираха КС, за да не могат да се атакуват калпави закони

ГЕРБ искат да управляват държавата като доктор, който оперира без да е завършил медицина

интервю на Мая Стоянова

- Г-н Шарков, след втория провал на СДС в номинациите за конституционен съдия не е ли редно Емил Кабаиванов да си подаде оставката?

- Не толкова заради провала на двете кандидатури, колкото заради ситуацията, в която беше набутан СДС с тези кандидатури за конституционен съдия. Това е показател за слаб политически опит, неспособност да се ориентира в политическата ситуация, в която се намира страната, и опит да не изкупува чужди грехове. На практика – целта вече е постигната. Скандалът „Марковска” е забравен, на фона на две провалени номинации. Особено за втората Кабаиванов пое категорично лична отговорност за високите достойнства на тази прокурорка. Сега обаче не виждаме личните достойнства на тази втора кандидатура. Вече витаят само някакви становища, че трябвало да се променя процедурата. 

- От „Раковски” 134 твърдят, че има конспирация, която обяснява скандалите и провалите на СДС?

- Когато бях студент по медицина съм попадал на такива хора, които вярват в най-различни конспиративни теории.  Но това не може да бъде оправдание тогава, когато имаме опит, когато знаем какво точно искаме да направим. Тоест, когато сме наясно с проблемите, никой не може да ти попречи да действаш. В този смисъл не смятам, че твърденията за някаква конспирация и заговор мога да бъдат някакво оправдание.  На СДС може да се окаже, че пречи и фактът, че сме в 2012 година,  че идва края на света. Истината е, че да се говори по този начин е просто нелепо...

- Ясно е, че Борисов и Цветанов преследват своя цел, но Емил Кабаиванов не се ли превърна в жертва на политическата им игра?

-Личното ми мнение като човек, който беше изключен от СДС, е че председателят на тази партия като че ли няма желание СДС да оцелява. Демонстрира го на думи, в красиви приказки, зад които обаче няма нищо реално. През  последния месец и половина Кабаиванов се занимава само с вътрешнопартийни драми, които той сам предизвиква, а в същото време се опитва да ги оправдава и да търси други виновни за тях. Занимава се с назначения на конституционни съдии, а нито един проблем, нито една тема, която засяга конкретно хората в партията не е направил усилие да реши. СДС никога не е бил толкова далече от проблемите на гражданите, от нуждите на дясно мислещите хора. 

- Какъв е изходът за СДС?

- При подобни действия на ръководството пътят е само един –  избирателите отказват да гласуват за такива хора, които не се интересуват и не защитават техните интереси, а водят само своите лични битки и обслужват чужди интереси. Това не е политика, това е нещо много различно от политиката.

- Какви интереси обслужват Кабаиванов и екипът му, защо те се разминават с каузата на сините?

- Г-н Кабаиванов със своето поведение обслужва всички други интересите, но не и на дясно мислещите български граждани. Като започнете от управляващата партия ГЕРБ, които се надяват да вземат гласовете на разочарованите от СДС,  и минете през интересите на левицата. При всички положения БСП има полза да привлекат български граждани, които не са привърженици на ГЕРБ. И от всичко това, което се случва в България, червените получиха и чисто математическо преимущество. И в крайна сметка от разбитото СДС се надяват да привлекат гласове и политически формации,  като тази на Миглена Кунева, която нито исторически, нито в политическото си поведение има нещо общо с десните.

- Иван Костов направи заявка за  нова Синя коалиция,  по-голяма от страта, какви грешки не трябва да се  допускат при възраждането на автентичната десница?

- Не трябва да се повтаря грешката, която беше направена в мандата на 41-то народно събрание, а именно – безумната и никому ненужна надпревара между двете основни партии в Синята коалиция – СДС и ДСБ, коя да бъде по-силно опозиционна, коя по-добре да си представя политическите тези, коя първа да ги демонстрира пред обществото и да върви напред. Тази надпревара в същност не позволи на Синята коалиция да се докаже като ясен и силен десен политически субект. Това е и причината, поради която според мен се стигна до това състояние, в което е сега СДС. Затова мисля, че това е основната грешка, която не трябва да се прави при всички положения. Не е нужно да се състезават помежду, а да се мерят с други политически субекти.

- Как ще коментирате абсурдната ситуация в която е поставен КС – председателят му е с изтекъл мандат, нямаме и реално действащи конституционни съдии. На практика контролният орган на парламента е блокиран. 

- Безспорно ние нямаме легитимен КС и доколкото знам от моите колеги юристи в момента има между 3 и 5 важни дела, по които КС не може да се произнесе. И забележете – това става в един момент, в който се приема бюджетът на държавата и то за изборна година. Тоест, КС не може да бъде сезиран, при положение, че бъдат открити или има някакви съмнения за неконституционност в неговите текстове. Отделно пък, още в утрешния ден започва приемането на промените в Изборния кодекс. Така че и там, ако се направи опит, или има съмнения за нарушение на Конституцията, отново не може да бъде сезиран КС. Тоест, това е едно много удобно положение, което може така да продължи и до провеждането на парламентарните избори догодина. Тоест, да не може да работи един от най-важните органи в една правова държава.

- Кой има най-голяма изгода от този блокаж на КС?

- Естествено, КС съд винаги е спирал опитите на хората, които управляват държавата да си изграят с изборното законодателство. Това се случи когато управляваше и Тройната коалиция. Тогава те се опитаха да променят изборните закони, но КС се произнесе и отмени някои от текстове, които не бяха в интерес на обществото. Опозицията не е тази, която има полза и интерес от невъзможността на КС да се сезира и той да не работи нормално.

- Вие сте лекар, каква диагноза бихте поставили на страната  в тази патова ситуация?

- Малко е сложна, защото повече ми прилича на ситуация, при която пациентът е на операционната маса, а хирурзите се суетят около него, не знаейки точно коя част от тялото да оперират най-напред. Тоест, хората, които би трябвало да ръководят нещата, явно не са завършили медицина, не могат да определят диагнозата, но за сметка на това имат хладнокръвието да почнат операцията.