Мохамед Узункъш: Години преди да чуя името Пеевски ДПС деребействаше, крадеше бизнеси, имоти, това е стилът на модела „Доган“

Вместо права и свободи, наложиха в смесените райони свои феодали, от които днес ти зависи животът и решаването на всеки дори дребен проблем

Мохамед Узункъш, снимка: Христо Христов

Мохамед Узункъш, снимка: Христо Христов

Най-тежкият грях на ДС и БКП спрямо българи и турци е, че конструираха Движението върху националистически основи 

Пеевски  да спази обещанието си – искаме справедливост за жертвите на Възродителния процес, казва пред Faktor.bg водачът на нелегалната организация „Дългата зима

Мохамед Узункъш (Мохамед Юсеинов Юсефов) е роден през 1957 г. в с. Веслец, община Кирково, област Кърджали. Основател и лидeр на ,, Дългата зима” (в превод на турски ,,Узун къш”). Тя се оказва най-голямата автентична нелегална организация на турците в България в годините на комунизма. През периода 1985-1986 г. се бори срещу преименуването на турците и асимилаторската политика на Възродителния процес. 28-годишен е задържан от ДС и е осъден на 20 години затвор за антидържавна дейност. Заедно с него са арестувани над 100 души, но само 9 получават тежки присъди. Лежи в затворите в Стара Загора и Пазарджик. Освободен е през лятото на 1990 г. Изселва се в Турция, живее в Бурса.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Узункъш, следите ли скандалите в ДПС,  как се оценява конфликтът между Доган и Пеевски отвъд Босфора?

- Разбира се, следим скандалите. Ние сме свързани с България и случващото се там ни засяга. Тревожат ни конфликтите в ДПС. Жалко, че нищо не можем да направим. Понякога се самообвинявам за това, че нещата в тази партия стигнаха до тук. И аз имам някаква вина. Доган не може да контролира цялата структура, вината не опира само до него.  Виновни са и тези, които са край него в партията и се правят на лидери, но реално са само ползватели на права. Големият проблем е, че Доган не успя да създаде нови лидери и лица, въпреки че 34 години управлява ДПС. Няма безгрешни, трябва да се довериш на някого и да му дадеш път напред, но той не може да се примири друг да е над него. Ахмед смени много лидери, може и от авантюра да го прави, за да докаже че е най-великият, че само той раздава порциите, че е водещият в партията. Вероятно егото му е по-голямо от допустимото. Да погледнем случаят с Пеевски. Доган му лъсна имиджа, нарече го феномен, той демонстрира пред всички, че това е наследникът му, че ще води партията напред. А сега като гледам излиза, че някой друг е виновен, че някой враг нарочно е направил всичко това. Сега много от старите депесари говорят против Пеевски, но само до преди дни мълчаха и не смееха и да продумат. Не разбирам това лицемерие.

- Как приемате мантрите, че Доган ще остане винаги в сърцата на депесарите, че бил безалтернативен?

- Това са ласкатели, никой не е вечен и незаменим. Хората за лични интереси спекулират и го обсипват с хвалебствия. И Доган ще бъде забравен както много други, които се изживяваха, че са велики.

- Но много хора искат моделът „Доган“ да продължи да работи, защо се оказа толкова устойчив?

- Истината е, че не само турците и мюсюлманите, цяла България е жертва на модела „Доган“. Хората се отдръпват съзнателно от ДПС, защото тази партия реално не успя да направи нищо важно за тях. В някои райони са толкав изостанали, че живеят дори по-зле от времето на комунизма. В същото време върхушката около Доган е окупирала цялата власт, а бяха толкова бедни. Влезнаха в ДПС не по цървули, дори и цървули нямаха, а днес са приказно богати, милионери. Моделът работеше само за тях и за интересите им.

Но заради дефекта в този модел се промени и профилът на гласоподавателите не само в България, но и в Турция. Отдръпването от ДПС е реално и огромно, а това е факт от години. Все повече се разчита на купения и корпоративния вот. В Турция, например, на последните избори профилът на избирателите е съвсем различен. Сега гласуват и агитират хора, които преди не отиваха дори до секциите. Пълно е и с такива, които нямат  дори връзка с ДПС, с България, даже не знаят български, но по някакви причини гласуват и определят съдбата на България. Това е абсурдно и много вредно.

- Защо се получи голямото отдръпване от ДПС?

- Излъгаха тотално хората, не изпълниха нито едно от обещанията си. Та вземете само факта, че ДПС беше създадено като реакция на насилствената смяна на имената на турците, а до днес няма нито един осъден за тези престъпления от БКП или ДС. Провалиха се! Другият проблем е, че вместо налагане на права, свободи и закони в общините и селата, ДПС и Доган създадоха и утвърдиха свои дерибеи, от които днес ти зависи живота и решаването на всеки дори дребен проблем. Когато започна Голямата екскурзия през лятото на 1989 г. хората си оставиха имотите – ниви, гори, къщи. Тръгнаха с по един куфар към Турция, а днес не могат да си ги ползват и да влезнат във владение. Например аз имам в Бенковски нотариален акт за ниви, но нивите не ги владея аз, а друг ги ползва. Оказва се, че с фалшиви документи се сменят имената на собствениците, парцелите, вадят се други скици, пълен хаос. Има разрушени къщи, а парцелите са в регулация, но са подменили документите и не можеш да си ползваш наследството. Хиляди са подобните случаи.

- Но в тези райони управлява само ДПС, логично ли е случващото се?

- Да, по тези места управляват само хора на ДПС – турци и мюсюлмани, администрацията е доминирана от тях, но си въртят далаверите и не можеш нищо да им направиш. Това че си турчин или мюсюлманин не ти дава повече права пред тези тарикати.  Ситуацията реално е по-тежка, защото тези деребеи никой не ги контролира, няма партийна система, която да ги следи и проверява. ДПС назначава само хора по институциите, които ще  слушат шефовете, неудобните ги махат. Отделно родопчаните не виждат справедливост и чрез съдебната система. Има съдебни дела, които продължават с години, но и там ДПС се разпорежда. Аз вече вдигнах белия байрак, отказах се да си търся имотите, а уж имам влияние, връзки, финансово съм обезпечен… Представете си, какво може да направи обикновеният селянин. Ето заради това емоцията за гласуване за ДПС умря, турците нямат надежда в тази партия.

- Говорите за деребеи, за рекет и отнемане на имоти, но само преди седмица Доган разпространи писмо, в което обвинява Делян Пеевски и хората около него в тези грехове. Прочетохте ли това писмо?

- Четох писмото на Доган, но не съм изненадан от твърденията му. Пак ще дам пример със себе си. Още в началото на демокрацията ДПС ме поканиха да помагам в нашия край. Инвестирах пари, направих бизнеси, но вместо всичко да се развива почтено,  започнаха да ме рекетират като мутри. Искаха пари, казваха ми, че отгоре от Централата на Движението искат пари. Опитах по този въпрос да говоря със самия Доган. От него никаква услуга или помощ не съм искал, а само да ме оставят спокойно да си работя. Но въпреки това ми взеха бизнеса и ме накараха за втори път да се махна от България. Притискаха съдружниците ми, заплашваха ги, че ще имат проблеми, ако аз продължа да се мотая в родния си край. Пречеха ми да участвам в обществени поръчки, натискаха ме по всякакъв начин. Накрая ми писна и се отказах – не можах да си върна нито инвестициите, нито труда. Но проблемите ми не бяха само в тази посока – пречеха ми да идвам в страната, все някакви проверки, взимаха ми паспорта, пускаха ме за издирване, викаха ме на разпити, все едно съм някакъв престъпник.  Подиграваха се с мен. И забележете – всичко това се случваше преди дори да бях чул името Пеевски, никой не го знаеше. Това са модели на работа на ДПС, върхушката им винаги е работила по този начин – чрез страх и принуда. Имат свои хора в съда, в МВР, по администрациите и могат да ти съсипят живота. Преди 20 години от трибуната на Тюркян чешма, където се провеждат възпоменанията за жертвите на комунизма, казах открито пред цялото множество от хора, че в България яко се краде, като всъщност им намекнах, че става дума за ДПС. Резултатът е, че от тогава съвсем не искат да ме виждат в България, а сега се оправдават с Пеевски. Как така чак сега Доган открива какво се случва.

- Защо се оказахте неудобен за модела Доган?

- Първо, свикнал съм да работя по правила и закон, и винаги да казвам истината, независимо на кой му харесва или не му харесва. Освен това аз съм от малкото хора, които знаят много за Доган и създаването на ДПС. Знам истината. С него сме лежали в затвора в Пазарджик. Бях с присъда от 20 години като ръководител на нелегална организация срещу режима на БКП. Нямал съм представа, че Ахмед е внедрен от ДС. Впечатли ме, че беше умен, начетен, имаше идеология и познания в историята, открояваше се. Там в затвора той ми предложи да действаме заедно. Така тръгна идеята за ДПС, аз съм първият, който чу от устата му словосъчетанието „Движение за права и свободи“. Реално от затвора аз съм организатор на майските бунтове през 1989 г., но тепърва ще разкажа истината за това време. Аз определих датата за избухването на майските протести. А след това създадоха мита, че Доган ги е организирал, че той е ръководел всичко.

- И обществото, и историята  са жертва на мита за Доган, кой го изфабрикува?

- Изфабрикуваха го ДС и службите, които са го внедрили в нашите среди и го ръководеха. Трябваше да дадат на турското население герой, да им внушат, че това е водачът, че той е извършил всички геройства, че трябва да му вярват и да го слушат. Реално назначен лидер. Разказвал съм тези истории, но ще се върна пак към тях, защото са показателни за днешния резултат. През декември 1989 г., след падането на режима на Живков Доган и други политически затворници ги освободиха от затвора. Но такива като мен останахме в килиите и без никакви обяснения ни пуснаха едва през лятото на 1990 година.  ДПС беше вече реална политическа формация, изборите бяха минали, баницата беше разпределена. Семейството ми цялото беше принудено от ДС да се изсели в Турция. Това беше реалния път, към който поех и аз – към семейството. Тогава нямах обяснение защо се случи така. Но през годините, като видях в какво се изроди ДПС и анализирах старите си спомени, картината се подреди. ДС и БКП са имали доста сериозна стратегия за бъдещето. През декември от затвора са пуснали Доган и хора като него, свързани с ДС и режима. Тогава излезнаха от килиите и много други истински борци, но мен и други съмишленици и защитници на правата на турците и мюсюлманите, които те не контролираха, ни държаха зад решетките още седем месеца, докато стане първичното преразпределяне в политическата система. Така  се създаде почва за израстването на мита за Доган. Аз също имам вина, защото в първите години му вярвах, а съм бил наивен. Лъсках му образа на борец. Не оспорих заслугите му, стаих истината. Дадох му и пълномощно да ме представлява в ДПС. След годините в затвора не ми се  занимаваше с политика, теглеше ме към семейството. Но сега си давам сметка за думите на Янко Янков, събрат от затворническите години. Когато ме освободиха през лятото на 1990 г., той ме посрещна пръв на портала с думите: „Тези хора не са това, за което се представяха“. След това се появи и Доган, а аз години по-късно си дадох сметка за предупреждението на Янко. Ето, заради всичко това съм нежелан.

- Сянката на ДС винаги е тежала над ДПС, как приемате факта, че и сега първо стари ченгета скочиха да защитават Доган?

- Ами кой да скочи, та това е семейството му. Той е каналът, през който те се хранят, те са братя и никога няма да си изменят. От ДС си изкарват хляба. Сменят си позициите, правят се рокади във властта. Шашнат съм от някои хора - бяха с БКП, после с ДПС, после отидоха при Местан, сега пак са с Доган. Много глави предстои да падат. Надявам се, че ще дойде време негодниците да отговарят за всичко това. Само много се надявам хората да са станали по-зрели и да са наясно с тези измамници.

- Спекулира се, че конфликтът Пеевски-Доган може да доведе до етнически сблъсък, има ли основание за страх или отново ни размахват фалшиво плашило?

- Етнически конфликт е невъзможен да се случи. Хората се събудиха и вече не се интересуват от такива проблеми, разбраха колко грешно е било, че са били насъсквани от комунистите. Голям грах имат ДС и БКП, че ДПС се конструира върху националистически основи. Това е най-тежкия им грях спрямо обикновените българи и турци. Всички губим от такова противопоставяне. Ако рекат сега да спекулират с етническата карта - ще станат за смях, и светът ще им се смее.

- Какво е мнението ви за новия враг на Доган - Пеевски?

- Не познавам Пеевски, но миналата година запомних думите му, които произнесе на Тюркян чешма, че ще има възмездие за жертвите на Възродителния процес. ДПС не направи 34 години нищо, подиграха се с хора и трагедиите им. Но пари направиха. Пеевски се ангажира със справедливост, не ме интересуват другите му грехове. Като иска да е лидер и водач, да покаже  резултат. По свършеното ще го познаем, защото жертвите все още живеят с тази малка надежда.

- Говори се, че политически затворници, които сега живеят в Турция, подписали декларация в защита на Доган, вие участвате ли?

- Това е смешно и жалко – от какво има да го защитават. Никой не ме е търсил, защото знаят позицията ми - аз не се чувствам жертва, те са жертви. Аз съм борец против комунизма и всяка тирания.

Б.Р. Гледайте филма на Христо Христов и БНТ за Мохамед Узункъш: