СГС отхвърли иска на Христинка Иванова за 10 000 лв. срещу Радостин Василев

Делото ще бъде разгледано по общия ред

Радостин Василев

Радостин Василев

Съдия Биляна Вранчева от СГС остави без разглеждане предявения граждански иск от Христинка Иванова срещу Радостин Василев за причинени неимуществени вреди на стойност от 10 000 лв., предаде репортер на БГНЕС.

Делото ще бъде разгледано по общия ред.

Следващото заседание на съда ще бъде на 7 ноември, тъй като Василев ще участва в кампанията за местните избори. 

Според прокуратурата, след като миналия юни Иванова е отказала да напусне ИТН, Радостин Василев я притискал със заплахи да напусне и Народното събрание. Как е станало това огласиха от партията на Слави Трифонов и излъчиха разговора между Василев и Христинка  Иванова.

Тезата ще бъде доказвана от Прокуратурата чрез свидетелските показания на самата Иванова, която беше конститутиурана и като частен обвинител, както и депутатът от ИТН Тошко Йорданов, има и четири експертизи - всичко това ще бъде изслушано на 7 ноември.

Тогава, тъй като по молба на защитата на Радостин Василев и във връзка с изборите за местна власт първото заседание по същество беше насрочено за ден, който еслед края на кампанията. Утре ще стане ясно как ще участва той във вота на 29 октомври -  на насрочена в БТА пресконференция.

В аванс независимият депутат обяви, че предстои да направи разкрития и да обясни как ще се противопостави "на мафията". А кои са нейните лица - ето отговорът му:

"Основните лица на мафията са ГЕРБ, Делян Пеевски и всички свързани с тях. Те стоят на първия ред в парламента. Това са хората, които трябва да са арестувани, да са по затворите, а не Радостин Василев. Кюлчета, пачки, всичко е прекратено, изпрани в Народно събрание се разхожда един, който е получил подкуп от 100 000 лева, друг, който е обвиняем за блудство с лице, ненавършило 18 години.

Имаме едни, дето направиха държавна измяна - Кирил Петков, Асен Василев и цялата им група, но просто използват Радостин Василев, който да се опитват да го смачкат. Ефектът е обратният, хората виждат кой е единствената защита в позиция пред това, което се случва в момента", коментира Радостин Василев.

Адвокат Ина Лулчева, защитникът на Радостин Василев, поиска разглеждането на делото да бъде след 30-ти октомври поради предстоящите местни избори. Поради това искане съдия Вранчева насрочи делото на 7 ноември в 13:30 ч.

Софийския градски съд започна разпоредителното заседание по делото срещу независимия народен представител Радостин Василев за опит за принуда.

Обвинителният акт по делото беше внесен от Прокуратурата на 4 юли. Според обвинението в 47-ия парламент Василев е изнудвал тогавашната си съпратийка Христинка Иванова да напусне депутатското си място, след като е отказала да се отцепи от групата на "Има такъв народ" с него и още четирима души. Записът с телефонен разговор между Василев и Иванова беше огласен на пресконференция на ИТН, припомня БГНЕС