Радев мълчи за шпионския скандал, защото чака директива от Москва

Бави се с реакцията, защото стратезите му не са на Дондуков, а в Кремъл

Радев в съдебната зала като свидетел по делото срещу Николай Ненчев

Радев в съдебната зала като свидетел по делото срещу Николай Ненчев

Цветанка Андреева, политолог

Скандалът с шпионската мрежа, обслужваща Москва, е деликатен за Румен Радев, защото отношението към режима на Путин се втвърди в последните дни до степен, в която Байдън изрече официално мнението на световната демократична общност за авторитарната власт на Владимир. Нарече го публично убиец. 
Това легитимира отношението към режима на Путин, който от няколко години е обвиняван във външнополитическа агресия, в инвазивна намеса във вътрешните работи на демократичните държави, с цел подронване на правовите режими и внедряване на свои икономически и политически интереси. Путин стана 

официален убиец

 не само на опозиционера Навални, а на всички ярки личности, които ликвидира - от Политковская, през Немцов, до всичките екзекутирани негови противници.

В тази качествено нова и сложна за Радев ситуация Кремъл ще каже на президента кога и как да се произнесе по случая. Така, както му казаха кога да излезе от армията, кога да се включи в политиката и кой да го издигне за президент. Тогава, преди пет години, беше лесно. Путин не беше официален враг на демокрацията, а държавен глава на братската на Радев Русия. Можеше да го кани официално, да приема раболепно емисарите му, да го защитава по международните форуми на НАТО и ЕС, да изисква свалянето на санкциите срещу Путинова Русия. Но днес на Радев ще му е трудно да каже какъв флаг се вее над Крим /метафора по аналогия с изказването му, че над Крим се вее руски флаг/. 

Преди пет години на Радев му беше лесно да е гласовит свидетел срещу Николай Ненчев по обвинение в нарушаване на руските интереси. Даваше с охота импровизирани пресконференции пред вратата на съдебната зала по делото „Ненчев”. Днес вече трети ден мълчи. Мълчи и чака инструкции, защото 

може да стъпи накриво

 и да проиграе похода към следващия си мандат.

Кремъл ще се втвърдява като бастион на атакувания Путин и тук е сложността за проекта Радев. Дали ще го оставят да действа като хибридно оръжие в тяхна полза, правейки стратегически политически пробиви в нашите институции и в международен план или ще изискват от него да се превърне в категоричен защитник на Путин и да излезе от рамка на институцията, в която е инсталиран.