Джентълменът на политиката издъхва на партийно събрание

Преди 75 г. на днешния ден издъхва  джентълменът на българската политика – така наричат трикратния министър-председател на България и дългогодишен лидер на Демократическата партия Александър Малинов.

Закон нарежда – ставаш държавен чиновник, ако носиш български дрехи и обувки

Няма съмнение, че в първите възрожденски правителства на съвременна България е имало много истински родолюбци. Такъв е кабинетът  на Константин Стоилов, който идва на власт през 1894 г. и управлява страната два мандата, до 1899 година.

Преди 106 г. проклятието на рода Петкови взима първата си жертва

Черна традиция в България е премиерите да бъдат разстрелвани – Стефан Стамболов, Димитър Петков, Александър Стамболийски и Андрей Луканов. Но само Димитър Петков е убит като действащ министър-председател на днешния ден преди 106 г. Той е опълченец, участник в боевете за освобождението на България, кмет на София, председател на парламента. Около трагичния инцидент има и друга любопитна подробност – като подбудители са осъдени и двама журналисти.

Днес честваме 70 години от спасението на българските евреи

10 март е знаменателна дата в българската история. На този ден преди 70 години църквата, неколцина депутати и цар Борис спряха влаковете за концлагерите на хитлеристка Германия, с които трябваше да бъдат експортирани 50 хиляди български евреи.