Проф. Георги Фотев: За да решим проблема с РСМ, трябва първо да разберем себе си

Гражданите на Северна Македония не са имали българска национална идентичност

Проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев

Изходът от кризисната ситуация между България и Република Северна Македония е труден – нужно е да разберем най-напред себе си, това е мъжествената и благородна позиция, пише проф. Георги Фотев в профила си във Фейсбук.

Пълният текст на публикацията му:

Македонският въпрос е сложен и комплициран. В България има тежка поляризация по отношение на Северна Македония. Миналото. Подлудяващото минало тук-и-там. Идейните и ценностни обърквания са твърде притеснителни. Сблъскват се хетерогенни манталитети. Изходът от кризисната ситуация между двете страни е труден. Манталитети се формират продължително и се променят бавно. Да разберем най-напред себе си. Това е мъжествената и благородна позиция.

Вероятността

България да постави вето

върху започване на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз е голяма. Политически кръгове у нас, държавният глава, медии, борчески общественици, интелектуалци и историци с „мухлясали мозъци“ (изразът е от сюрреализма) са в глупаво патриотическо опиянение и потискащо балканско късогледство. Ветото ще разочарова дружелюбно настроените граждани на Северна Македония към България и ще усили яростта на онези, които са враждебно настроени. Не може да се очаква друго. Ветото ще е пропадане на България.

Криворазбирането е достигнало критическа фаза

Необходимо е проясняване на принципи. Разликата между традиционна (домодерна) и модерна национална държава е фундаментална. Нациите (националните общества) и националните държави ВЪЗНИКВАТ В НАЧАЛОТО НА МОДЕРНАТА ЕПОХА. Те са резултат на национална революция. Революциите включва насилие. Революционното насилие се смята за легитимно и се естетизира. Националната памет тачи героиката.

Историческото развитие е поливариантно. Примери. Великата френска революция е 1789–1799 г. Германската нация и национална държава се оформя през последните десетилетия на 19 в. Ключови фази на българската национална революция са Априлското въстание, Руско-турската война, Съединението и Независимостта на България. Турската национална държава се раждат с революцията на Кемал Ататюрк през 1923 г. Нация без национална държава е фикция.

При създаването на българската национална държава, независимо от тежките и продължителни борби,

част от географската област Македония остава извън България.

Населението на тази област има вековна своя и особена историческа съдба. На тази участ не може да се гледа плиткоумно и през призмата на калпава позитивистка философия на историята и маниакални предразсъдъци. Най-глупавото, което двете съседни държави успяха да измислят е двустранна комисия от историци. Едно по едно.

Български етнос (племе) съществува, както и други етноси, които не са изчезнали, повече от 1300 г. Във всеки случай началото е легендарното минало. В предмодерната епоха освен етническо самоопределение има общности по географски области и места. Тракийци (не в смисъл на траки), македонци (българи, цигани, турци и т. н) , добружанци, котленци и пр.

Националната общност и етническите общности, респективно по социалногеографско идентифициране, са различни феномени.

Гражданите на Северна Македония никога не са имали българска национална идентичност,

както етническата българска общност в Украйна, за разлика от българската етническа общност в Западните покрайнини, които са българско НАЦИОНАЛНО малцинство в Сърбия, защото общността е била интегрална част на българската национална държава.

След разпадането на Югославия бившата югославска република

Македония се озовава в екстремна ситуация

да се конституира като НАЦИОНАЛНА държава. Всички знаят за екзотичните и комични фантасмагории. Разбира се в това има и печал за хората, които разбират историята с нейните драми и трагедии. Много хора не разбират защо в живота по някога между близки хора изригва необяснима ярост и дори безмерна злост, когато се разделят. Има отговор на въпроса, но това не е възможно тук-и-сега.

Днешните български ментори, които вече изредих, искат властите в Северна Македония незабавно, днес да ликвидират историческите си предразсъдъци и „предразсъдъци“, за да няма „Вето!“ от европейска България. Европа и Америка натискали България и правели мили очи на Северна Македония. Всичките ни беди се дължали на великите сили с изключение на Русия. О-о-о, майко мила!

Втриса ме като гледам как се надуват, че Левски им бил иконата. Едно да бяха научили от Левски: „За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все [за]едно да вървим, ако ще бъдем хора“.
И да се грижим за македонците от Северна Македония, ако наистина смятаме този народ за братски.

Ако ми е позволено едно изповедно изречение. От всичко най-ненавиждам лицемерието и двуличието. И, ако друго не можете, бъдете приветливи и последователни. Да си последователен означава да си с характер, а не вятърничава персона.