Путин и Ким подписаха споразумение, Пхенян заяви подкрепа за агресията срещу Украйна

"Заедно срещу хегемонията на САЩ"

Владимир Путин и Ким Чен Ун, снимка: EPA/BGNES

Владимир Путин и Ким Чен Ун, снимка: EPA/BGNES

Русия и Северна Корея сключиха договор за "всеобхватно стратегическо партньорство", предаде БНР.  
Припомняме, руският президент Владимир Путин е на посещение в Пхенян.

Според думите на Путин, двете страни са се договорили да бъдат "заедно срещу хегемонията на САЩ" и за "взаимна помощ" в случай, че някоя от страните е изправена пред "чужда агресия" - очевидно в предупреждение към Запада.

Руският автократ благодари на севернокорейския лидер Ким Чен Ун:

"Високо ценим вашата последователна и твърда подкрепа за руската политика, в това число и на украинското направление. Имам предвид нашата борба срещу натрапваната ни от десетилетия хегемонистична, империалистическа политика от САЩ и сателитите им по отношение на Руската федерация." 

Ким нарече Путин "най-скъпия приятел" на Северна Корея, след като Путин призова ООН да преразгледа санкциите срещу Пхенян, вдъхновени по думите му от "САЩ и техните съюзници в Съвета за сигурност на ООН".

„Ще работим за задълбочаване на стратегическите си отношения с Русия и руските власти, независимо от сложната геополитическа ситуация. Изразяваме категоричната си подкрепа с руското праваителство и армия за специалната военна операция в Украйна." – заяви Ким Чен Ун, цитиран от БНТ.

Договорът между Путин и Ким засяга и "военнотехническото сътрудничество".

Северна Корея официално отрича да доставя на Русия оръжия за войната й срещу Украйна. Но според данни на Южна Корея срещата на двамата лидери през септември във Владивосток Пхенян е изпратил над 1000 контейнера военна помощ на Русия. А американското военно разузнаване смята, че Русия е получила около 3 милиона снаряда от Северна Корея.

Северна Корея получава хранителни стоки. Русия приема гастарбайтери от там, което резолюция на ООН всъщност забранява, но е важно за икономиката на Северна Корея, защото част от заплатите на тези хора отива в хазната. Но най-важното е, че Северна Корея получава достъп до сателитна и ракетна технология, коментира пред БНР изследователят на руската политика проф. Герхард Мангот от университета в Инсбрук.