Студенти призовават България да откупи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Къщата на Димитър Талев в родния му град Прилеп в Северна Македония се руши. Легендарната къща, която е описана в "Железния светилник" като дом на семейство Глаушеви, е собственост на семейството на Снежана Аческа от 1926 г. Жената иска да я продаде само и единствено на българската държава, която да съхрани историята в нея и да я превърне в културен център, тъй като самата тя няма възможност да я поддържа. Но държавата ни не проявява интерес вече две десетилетия.

Във вторник членове на студентски клуб “Кан Кубер” организират национална пресконференция на тема “Къщата на Димитър Талев в Прилеп - възможности и решения”, в която ще призоват българската държава да направи нужното, за да запази този паметник на българщината в Македония.

В нея ще вземат участие собственичката на къщата в Прилеп Снежана Аческа, наследници на писателя, патриотични организации и общественици.

БГНЕС припомня, че Легендарната къща, която е описана в "Железния светилник" като дом на семейство Глаушеви, е собственост на семейството на Снежана Аческа от 1926 г. /БГНЕС