Варна излиза на протест срещу екстрадирането на руснак, противник на войната в Украйна

Алексей Алчин

Руснакът Алексей Алчин е заплашен да бъде екстрадиран от България след като публично е изгорил паспорта  си в знак на протест срещу агресията на Русия в Украйна.

Това е поводът във Варна да бъде организиран протест, в знак на несъгласие и в подкрепа на Алчин, който е открит противник на режима на Путин и геноцидната война, която Русия започна в Украйна преди няколко месеца. Той ще се проведе на 8 август (понеделник), от 13:00 до 15:00 часа пред Варненския окръжен съд. Уведомлението за гражданската инициатива е подадено от съпругата на Алчин в администрацията на Община Варна.

Както вече Faktor.bg писа Алексей пребивава в България от почти пет години, където се чувства щастлив и е намерил истински приятели, които винаги са го подкрепяли. По настоящем критикът на Путин се намира във Варненския затвор в очакване да бъде изслушан по дело за неговата екстрадация в Русия в качество му на престъпник. Задържането му е станало по искане за издирване от Интерпол по настояване на Русия (от 22.06.2022 г.), във връзка с обвинение за укриване на данъци. Неговите съмнения обаче са, че задържането му може би е свързано и  с публичните му изяви – участие в протести срещу войната в Украйна, организирани във Варна и изявления срещу режима на Путин.

В случай, че Алексей бъде признат от съда за виновен, съдбата на му е ясна – той трябва да се върне в родината си, където без съмнение ще бъде обект не просто на сериозни санкции, но го очакват много тежко наказание. Както той сам пише "предвид неумолимостта на правораздавателната система в Русия, моите действия и политическите ми възгледи със сигурност ще влошат грозящата ме наказателна мярка и аз ще бъда третиран много по-жестоко, отколкото изисква по същество делото, заведено срещу мен от руския съд, като най-вероятно ме очаква доживотен затвор".