18 Декември, 2024

Вкусна скумрия на скара

Вкусна скумрия на скара

Изпечете я непосредствено преди поднасянето с любима гарнитура

Първи вариант

Продукти:

500 гр. филе от скумрия, 1 к.ч. мазнина, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. вода, 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне:

Преди да се е размразило напълно, филето се поръсва с черен пипер и сол и се оставя да престои половин час, след което се потапя в размитото с водата и олиото доматено пюре и се пече върху силно загрята скара.

Поднася се с резенчета лимон и салата от варени картофи.

Втори вариант


Продукти:

2 (800 г) едри скумрии
4 с. л. олио 
2 с. л. оцет 
сол и смлян черен пипер на вкус
лимон

Приготвяне:

• За рецептата “Скумрия на скара” скумриите се почистват. 
• Отстраняват се главите, перките и се измиват. 
• Разрязват се на две по дължина и се почистват. 
• За рецептата “Скумрия на скара” се приготвя марината : олиото се разбърква с оцета до еднородна смес. 
• Маринатата се овкусява със сол и черен пипер и се разбърква още един път. 
• С приготвената марината скумриите се поливат и оставят да престоят 60 минути в хладилник.
• Скарата се нагорещява добре и маринованите риби скумрии се пекат от двете страни до златист цвят. 
• Готовите скумрии на скара се поднасят с резени лимон и гарнитура по желание.

Сподели:
“Призракът на печената тиква” в зимна баница (по Душко Добродушков)

“Призракът на печената тиква” в зимна баница (по Душко Добродушков)

Тиквата е присъствала неизменно на трапезата на нашите предци, но особено през зимата с нея могат да се направят истински магии в кухнята

Никулден е – без шаран на трапезата празникът не е истински

Никулден е – без шаран на трапезата празникът не е истински

Три  изпитани рецепти, за да приготвите незабравимо ястие в чест на свети Николай Чудотворец

Три вида вкусни пухкави мекици

Три вида вкусни пухкави мекици

Да похапнеш мекици в деня на свети Сава – благословия за здраве и благополучиe