Осман Октай: Президентът е извън контрол, опитва да се хареса на Москва, но ще срещне съюз срещу себе си от всички партии

Коалицията ПП-ДБ-Бонев е сходна с ОДС, ако не спечели младите, ще бъде изметена като Слави

Осман Октай

Осман Октай

 Нинова е полезна в едно – да доубие най-после комунистическата партия, която имитира, че е европейска

Ердоган също се готви за избори, този път може и да не удари рамо на ДПС за предсрочния вот у нас,  казва пред Faktor.bg анализаторът

Интервю на Васко Стефанов

- Г-н Октай, изпуснаха ли си нервите Румен Радев и Илияна Йотова през уикенда с пропутинските изказвания, които направиха за въоръжаването на Украйна и ще пострада ли страната ни от подобни заявки?

- Президентът излиза от контрол, с подобни изявления защитава войната на Владимир Путин. Неговото мислене е, че Украйна трябва да вдигне бялото знаме и да не се защитава. Поне така звучи. С подобна позиция от „Дондуков“ 2 се защитава агресията на Владимир Путин. Това говори за изключително зависима позиция, за да се хареса Румен Радев на Москва. Президентът не говори като представител на натовска държава. Изказването му е аналогично с позицията на няколко страни, които подкрепят агресията на Владимир Путин. Неприятности за нашата страна едва ли ще има, а по-скоро за самия Радев, защото ще продължава да бъде изнервен от факта, че е в изолация от всички натовски лидери. 

- Очертава се нова  коалиция между ПП, ДБ, „Спаси София“ и още няколко организации като фронт срещу останалите партии в НС. Има ли аналогия подобен съюз със създаването на ОДС, когато десните се обединиха срещу управлението на БСП? 

- Ситуациите преди предстоящите избори и създаването на ОДС през 1995 г. са идентични. Тогава коалицията беше направена преди местния вот, президентския през 1996 г. и парламентарния през 1997 г. Тогава ОДС спечели и трите избора. С мнозинството си ОДС начерта пътя на България към ЕС и НАТО. Сега ситуацията е аналогична, след като сме се блокирали в политическото си развитие в условията на войната на Путин в Украйна, както и на поредицата от политически кризи в следствие на статуквото на ГЕРБ, ДПС, БСП и на президента Радев. Сега е моментът да се отговори на очакванията на младото поколение от 2020 г. по време на протестите. Единственият начин за излизане от тази криза е реформаторско мнозинство. Добрите новини са, че ПП, ДБ, партията на Борис Бонев, включително и други организации, които подкрепят приоритетите на България, могат да влязат в обединение и да излязат евентуално като победители на предстоящите предсрочни избори. Те имат възможност сега да подготвят спечелването на вота и в по-малките градове. Това е пътят за старта на истинската промяна. Затова има прилика с онези процеси при създаването на ОДС, в което участвахме аз, Петър Стоянов, Веселин Методиев и Петко Илиев, а по-късно се включи и  д-р  Дертлиев. На този процес неслучайно му се сложи кръст, когато беше доведен Симеон Сакскобургготски в България. С това се унищожи обединителната форма и се сложи край на развитието и на реформите. Голяма част от нашето поколение, което беше на площадите през 90-те години, е разочаровано, че очакванията му за правова държава и за развитието на средна класа не успяха да се получат. Тези хора се отдръпнаха с недоверие от изборния процес, но сега е времето да разберат, че трябва да подкрепят младежката енергия за промяна, за да се отключи процесът към истинска европейска демокрация, а не да сме подвластни на кремълско влияние, каквото имаме през последните 32 години.

- Кои са рисковете, които се крият при създаването на подобна коалиция обаче, тъй като ОДС имаше злощастна съдба?

- Още от Кръглата маса ние бяхме контролирана демокрация от задкулисието, което наложи този политико-олигархичния модел. Аз не обвинявам лидерите на демократичните сили. Може би от наивност или от неподготвеност допуснаха много грешки. Два месеца след Кръглата маса се прие да има ВНС и избори под контрола на БСП с всичките армейски части. Днес конституцията, която беше приета преди 32 г., блокира реформите, за които и Брюксел настоява. Ние сме демокрация, но по кремълски модел. Абсурдно е, че БНТ показва и днес с носталгия кадри от конгресите на БКП, а децата не учат за лагерите и извращенията на комунизма. За мен обяснението за ниската избирателна активност е, че гражданите си казват: „по-добре да не гласуваме, отколкото да предадем гласа си на мафията“. Колкото и да обвиняваме Иван Костов и как не са се случили нещата с ОДС, бяха прекъснати процеси. Същевременно днес всички се бият по гърдите, че по тяхно време сме станали членове на НАТО и ЕС. Те не можеха да спрат всичко това след старта по времето на Костов. Аз винаги съм вярвал в младата енергия. Лидерите трябва да изпълняват очакванията на младите хора за промяна, защото ако не го направят, ще бъдат пометени като Слави. Ако ПП и ДБ изневерят на желанието за реформи, ще бъдат заличени по същия начин и след тях ще се появят следващите младежки лидери.

- След лидерската среща, организирана от Корнелия Нинова, очертава ли се евентуално управление на ГЕРБ, ДПС и БСП в следващия парламент?

На тази среща ние видяхме истинските лидери на т.нар. задкулисие и статукво от последните години. Вместо Карадайъ, трябваше на нея да отиде Ахмед  Доган, а до него да стои Делян Пеевски. Отсъстваше също Румен Радев, като водач на държавата към днешна дата. В същото време пред камерите видяхме хора, които до вчера се нападаха. Те имитираха загриженост за страната, за да опитват по всякакъв начин да спрат промяната. Предизборната среща беше закъсняла. Както казах още при връчването на мандата, Нинова го използва за медийни предизборни изяви. Тя е полезна в едно – да доубие най-после комунистическата партия, която имитира, че е европейска. Това, което обединява БСП, ГЕРБ и ДПС срещу Радев е, че той поведе война срещу парламентарната република и дискредитирането на Народното събрание. Неговата битка е срещу партиите. Президентът изведнъж се обърна срещу ДБ, като обяви коалицията за „военолюбци“, а в същност той е от страната на „военолюбците“, подкрепяйки агресията на Владимир Путин в Украйна. На практика днес точно „военолюбците“ управляват страната със служебното си правителство. Радев стигна дъното и по време на консултациите с ДБ, като всички трябваше да слушат какви публични нападки и обиди отправя. След това нарече лидерите на ПП „шарлатани“. Подобно падение с квалификации не си е позволявал нито един президент. Едно е ние да си говорим, но съвсем друго държавен глава, който се чува от Брюксел до Москва и Вашингтон. Оттук нататък Румен Радев ще има съюз срещу себе си от всички партии, независимо какви флиртове опитва да прави. Президентът ще загуби в подобна война и ще свърши много зле, защото и партиите в следващия парламент могат да се обърнат срещу него. Най-голямата заплаха за него в един момент може да се окаже импийчмънт, макар че ще разчита на Конституционния съд. Без партии той не може да реализира каквито и да са цели, които е поставило задкулисието. Днес четиримата лидери (заедно със Стефан Янев – б. р.) спокойно можеха да се прегърнат и да имат мнозинство.  Румен Радев е най-щастливият президент, защото направи всичко възможно да не може да се направи правителство и да не могат да бъдат приети законите за „Шенген“, за реформите по отприщването на определени европрограми. Нещо повече – ще е още по-щастлив да управлява до местните избори със служебното си правителство, за да продължи постоянно да напада парламента и партиите, че нямаме Шенген, еврозона, План за възстановяване и съдебна реформа. Именно заради подобни блокажи можем да очакваме много организирани от задкулисието протестни вълнения, които да се използват срещу парламентарната република. 

- Каква ще е ролята на ДПС оттук нататък, от партията на Доган показват готовност за диалог за следващ кабинет?

- Доган и мъжките му секретарки, които се явяват от негово име, се чувстват в много тежка изолация, но се радват от подобни лидерски срещи, за да могат да говорят пред медиите. Те обаче нямат усещането, че се самопредлагат като стара селска мома, но няма кой да ги пожелае, докато Пеевски е на първия ред. Те не могат да излязат от ситуацията само с приказки, а първо да се дистанцират тотално от модела „Пеевски“ и след това да кажат кой плаща всички сметки в сараите в Бояна и в Росенец. На мен не ми е ясно Доган да е някакъв бизнесмен и сам да си покрива издръжката. За ДПС е много важно каква подкрепа ще получи от Турция, защото в момента Ердоган влиза в предизборна кампания и иска вотът за президент и правителство да е на 14-и май. С целия си антураж той води битка за оцеляване и не знам този път дали ще има време да подпомогне  модела „Доган“ на предстоящите избори, които се очертават в края на март или в началото на април. Освен това за ДПС е важно още дали Демерджиев и Главната прокуратура ще си затворят очите за циганските гласове. Неслучайно Карадайъ каза на лидерската среща, че предсрочните избори били „излишни“.