Юрий Шулипа: Путин създаде цяла система за убийства в чужбина, пътят на смъртта минава и през България

В ход е четвърта световна хибридна война, Кремъл подриват архитектурата на европейската и американската сигурност, казва авторът на книгата „Как убива Путин“

Юрий Шулипа, "Как убива Путин", Кремъл, хибридна война, Скрипал, Литвиненко, Емилян Гебрев

Юрий Шулипа, "Как убива Путин", Кремъл, хибридна война, Скрипал, Литвиненко, Емилян Гебрев

Книгата "Как убива Путин?" на Юрий Шулипа изследва убийствата на Александър Литвиненко в Лондон, Зелимхан Хангошвили в Берлин и Зелимхан Яндарбиев в Катар, опитът за отравяне на Сергей Скрипал в Солсбъри и Емилиян Гебрев в София, както и много други, не по-малко зловещи, но останали в сянка престъпления. 
Тя излезе от печат  тази година на рождения ден на Путин, а авторът прави извода, че "в путинските времена убийствата на хора извън границите на Русия са съставна и неотделима част от вътрешната и външната политика на кремълския режим".
"Нито една страна в света не води такава мащабна, систематична и координирана подривна дейност на териториите на други държави против техните ценности, суверенитет и териториална цялост, както путинска Русия", пише Шулипа.
Той реконструира процеса на вземане на решение за такива престъпления, разглежда ролята на различните спецслужби в тяхното планиране и подготовка. 
Според него, ние сме свидетели на "четвърта световна хибридна война", а убийствата извършени от Москва в чужбина "подриват архитектурата на европейската и американската сигурност".
За Юрий Шулипа няма съмнение, че всички тези "остри чекистки мероприятия" са санкционирани лично от Владимир Путин.
Шулипа познава отвътре ситуацията на Лубянка и в Кремъл: той е завършил академията на федералната служба за сигурност и е работил в администрацията на президента Путин. След анексирането на Крим напуска Русия, заминава за Украйна и се отказва от руското си гражданство.

Интервю на Дмитрий Волчек,  Радио "Свобода"

 – Господин Шулипа, Вие сте имали кариера на успешен путински чиновник. Кога станахте дисидент и защо решихте да напуснете Русия и да отидете в Украйна?

– В класическия смисъл на думата "дисидент" аз станах през 2014 година, когато Владимир Путин окупира Крим и Донбас, започна войната срещу Украйна. Преди това аз бях напуснал структурите, свързани с Путин по една проста причина: корупция, липса на перспектива за кариерен растеж, отношение на вишестоящите към подчинените им като към роби. Аз имах адвокатска практика, но след анексията, на 8 април 2014 година, след окупацията, обвиних Путин в извършването на международно престъпление, официално се отказах от руското си гражданство и заминах за Украйна.

– Историята на политическите убийства зад граница е дълга. Вие припомняте зверското убийство на Троцки и други политически емигранти. А в путинските времена всичко започва с убийството на Зелимхан Яндарбиев в Катар през 2004 година.

– Аз се позовавам на книгата на Юрий Фелщтински и Александър Литвиненко "ФСБ взривява Русия", която е забранена в Русия. От тяхното разследване следва, че от 1998 година, когато Путин е назначен за глава на ФСБ, от руските военнослужещи, воювали в Чечня, са били сформирани оперативни бойни групи, които са се занимавали с убийствата на неудобни бизнес и политически дейци, както вътре в Русия, така и на териториите на страните от ОНД.
Затова "броенето" на убийствата, както вътре в Русия, така и в чужбина трябва да започва от този период.
Но убийствата на хора в чужбина е цяла система, създадена от Владимир Путин.

– Юрий Фелщински казва, че чекистите са особен вид хора, а тяхната психология не е напълно разбираема за хората извън системата.

– Там вземат хора максимално изпълнителни, лоялни и управляеми. На тях им се внушава едно лъжливо разбиране за патриотизъм, Русия се асоциира само с един човек-това е Путин. Ако нещо е казано "отгоре", значи така казва Родината. 
Тези хора биват зомбирани, както и мнозинството от руското население, което смята, че анексирането на Крим е възстановяване на историческата справедливост, дълг пред руско езичните, които уж са били мачкани от "бандеровците". 
Аз бях в уникална ситуация: завърших академията на ФСБ, но не съм служил там. Независимо, че работих в путинската администрация, дори не съм служил в армията.

– От книгата Ви става ясно, че повече Ви интересува механизмът на вземане на решения за политическите убийства и това, как си взаимодействат администрацията и структурите, които планират тези "остри чекистки мероприятия".

– Да, абсолютно вярно. 80% от информацията в моята книга е от публични източници. Около 10–15% е от вътрешни източници, включително такива, които са недостъпни за всички, 5–10% са инсайдерска информация. 
Моята задача е да покажа, че убийствата на хора в чужбина е цяла система. Тази система е създадена от Владимир Путин и исках от гледна точка на правото, да покажа как работи путинската система за убийства.
В тази система са задействани не само руските спецслужби и техните агенти, но и Следствения комитет, и руските пропагандистки медии, и тези медии, които се създават на териториите на чужди държави с руски пари.
Русия не се гнуси от нищо, тя използва всичко, което е необходимо за отстраняването на даден човек. 
Аз описвам правното регулиране на съвместната дейност на ФСБ и Следствения комитет, Службата за външно разузнаване и ГРУ.
В книгата ми са отразени причинно-следствените връзки между фабрикуването на наказателни дела спрямо определени лица и след това, след известно време опит за убийството им, или както се случи с Леонид Развозжаев*, отвличането му от чужда територия.
Вие правилно обърнахте внимание, че аз не разследвам конкретните престъпления, това не е моя работа, а на следователите, прокурорите, съдиите. 
Моята главна задача е за покажа от гледна точка на правото, как работи путинската система за убийства.

– Пишете, че е невъзможно да се установи точният брой на убитите в чужбина или на опитите за убийства. Съдейки по всички, ние знаем само за малък брой такива операции, завършили с провал. Ако Сергей Скрипал беше сам и беше умрял тихо в дома си, неговото отравяне можеше да мине и незабелязано. Вероятно, такива случаи са много?

– Абсолютно вярно. Едва ли някога ще научим колко хора са били убити. Навярно, даже самият Путин не знае точния брой на хората, за убийството на които е дал разрешение. Макар, че XXI век е векът на информационната прозрачност и киберразузнаването ще помогне за разкриването на подобни престъпления.
От 2004 година, започвайки с убийството на Яндарбиев, се очертават контурите на системата за убийства на хора в чужбина. С "Новичок" убиват служители на ГРУ, предимно в страните от Запада, а на територията на Украйна и другите страни от ОНД убиват агенти-бойци от Първо управление на контраразузнаването на ФСБ. 
Моята книга е външнополитическа експертиза на режима на Путин.
Аз бих искал тя да послужи като ръководство за разследване на престъпленията извършени от руските спецслужби – например, в процес за убийството от руските спецслужби на Амина Окуева** и други опозиционери. 
Написах книгата за широк кръг читатели, но има и други адресати: адвокати, следователи, съдии.
В Съединените щати по тези въпроси вече започва да работи Институт за външнополитическа експертиза, в ЕС - също.
* Руски опозиционен политик, потърсил политическо убежище в Украйна, отвлечен от руските спецслужби от Киев.
** Чеченска снайперистка, воювала на страната на Украйна в Донбас срещу проруските сепаратисти.