Петко Симeонов: Живеем в два огледални свята – на Станишев и Местан, и на Улицата и Интернет

Партийни клики нахлуха в България, окупираха държавата от собствените й жители 

Само с добри намерения и сантименти, градина от гербери не пониква

БСП носи голямата отговорност за провала на прехода, категоричен е един от създателите на СДС

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Симеонов, тази седмица „Сова Харис” публикува изследване, поръчано от близкия до Делян Пеевски в-к „Преса”, според което, ако изборите са сега БСП ще ги спечели с 20,9% доверие, а ГЕРБ би получил 17,9% от вота. Реална, или манипулативна е тази социология?

- Не съм запознат как са получени тези данни, а и не ме интересува. Демоскопските изследвания се превърнаха в част от политическия пиар. Това е пазар и търговия. Няма нищо общо с науката.

Личните ми контакти изглежда са крайно ограничени. На десет мои познати се падат по двама привърженици на БСП. Но от това не мога да правя никакви изводи. Такава ми е средата... 

Дълбока заблуда е да се смята, че Станишев, Местан, Миков, Кутев, Манолова са по-стойностни в очите на публиката от Цветан Цветанов и Фидосова.

- Вие сте професионален социолог, защо през последните години тази професия се превърна във високо платен ПР за партиите и политиците?

- Всяка професия има свои специфични етични норми. Известна е например Хипократовата клетва на медиците. При военните добро и зло се определя от уставите, манастирите имат свои правилници, съществуват длъжностни характеристики за различните позиции в трудовия процес, които не описват само технологията, но засягат и морала. Социолозите също имат свой морален кодекс, който е приет  от тяхната професионална организация - Българската социологическа асоциация. 

По време на прехода обаче трудовият морал в България се срина. Това засегна всички професии. Борбата за пари и власт придоби безогледен характер. Търгашество и партизанлък! Социолози, журналисти, лекари, архитекти, строители, енергетици, железничари, педагози, инженери, шофьори, стругари, зидари и мазачи, прости копачи, армия след армия, организирани в партийни клики и предвождани от политически лидери, нахлуха в България и я завладяха. България е държава, окупирана от собствените си жители. Невинни няма. Има късно пристигнали или по-късно родени. Най-невинните скубеха колците в лозята на текезесетата и крадяха керемидите от селскостопанските постройки. Който се опитваше да се противопостави, беше оплюван и публично линчуван.

Водачите влязоха в съюз с инородни сили. Марица 1 и 3, Булбанк, БТК, 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй, ЕРП-тата, водно-разпределителните дружества, златодобивът, квотите за селскостопанска продукция...

Няма защо да се преструваме и да си играем на политкоректност. Заслепени от лични интереси, обединени в клики, съсипахме държавата си.    

Винаги е имало гласове, зовящи към разум. Напоследък като че ли се чуват повече.

- Във Фейсбук вие сте сред най-активните противници на това правителство, почти всеки ден напомняте, че то трябва да си подаде оставка, но то сякаш се бетонира, а протестите загубиха сила, защо се обърнаха силите?

- Мнозина свързват атаките срещу правителството със случая Пеевски. Пеевски беше само детонатор. Пружината започна да се навива в предизборната кампания. Днешните протести не са продължение на февруарските, те са родени от предизборната кампания. Неизпълними обещания и недоказани обвинения. Орешарски лично обещаваше да вдигне доходите и твърдеше, че знае откъде ще вземе пари - като спре контрабандата. Станишев обвини Цветанов, че подслушва политически противници. Прокуратурата огласи това, а сега казва, че било много трудно да се докаже подслушването и затуй се бавела. Защо не показват колите с двойни дъна? Защо не внасят обвинителния акт за бюлетините в Костинброд?.. 

Защо забравяме Деня за размисъл? Пресконференициите на БСП, ДПС и Атака. Думите на Местан за "готвен Държавен преврат". Как се изричат такива думи? Грубата намеса на прокуратурата в предизборната кампания. Безнаказаното вилнеене на Бареков... Всичко това натрупа горивото на протестите.

Да си спомним настървението часове след изборите. Та днешните управляващи открито говореха как ще вкарат Цветанов и Борисов   зад решетките. Как щели да унищожат ГЕРБ. Какво може да роди такова говорене?

Протестът не се измерва с броя на скандиращите. Разводът се състоя. 

Живеем в два огледални свята.  В единият свят са Станишев и Местан, заедно със задкулисие и марионетки, в другия е Улицата и Интернет. 

- Трябваше ли недоволните от системата граждани да предприемат друга тактика за сваляне на властта, кога беше най-удобният шанс?

- Протестите бяха спонтанни. Днешните управляващи месеци преди изборите ни правеха на малоумни, а накрая спряха палячовщините и ни удариха шамарът Пеевски. 

В такива моменти последното нещо, за което се мисли е тактиката и стратегията. 

- Приемате ли обвиненията на БСП, че протестите са платени, защо вкараха тази пропаганда?

- Те са платени само в главите на хора, които свеждат човешката мотивация само до парите. Когато Станишев или Мая Манолова говорят,  ако говорят, каквото мислят, че протестите са платени, те признават, че единственото, което би ги накарало да заемат гражданска позиция, са парите... Обвиняваш ли някого в нещо, без да имаш солидни доказателства, правиш или изповед, или съзнателно лъжеш. Това е психологически закон! 

Тук е драмата и на доверчивите хора. Дори не подозират движещите сили на измамниците, защото сами не са измамници.

- 1990 г. тръгнахте да демонтирате системата на комунизма, а днес тройната коалиция отново реабилитира чрез безпринципни назначения хора на ДС, деца на номенклатурата, клиентелисти на олигархията, какъв знак е това, защо уж модерния Станишев  го допуска?

- Няма проблем, чии деца се назначават, ако става дума за кадърни хора и спазени процедури по това назначаване. Син, дъщеря, внук на бивш функционер на БКП или ДС, ако е талантлив и квалифициран, безработен ли да стои? Кой ще спечели от това? Държавата? Народът? Справедливостта?.. Съмнявам се. 

Проблемът изниква по начина на назначаване и във връзка с качествата им. Държавата се владее от клика. Заради това, че Станишев кара моторетка, ли казвате, че той е модерен? 

- Трябва ли ГЕРБ да бъде по-твърда опозиция, а Борисов да предприеме ремонт на партията?

- ГЕРБ трябва да използва периода за партийно строителство. Да се сърдеточат върху идеологията и ценностите на партията; да извършат кадрови подбор, отбор и квалификация. Да преминат през пълен организационен цикъл на отчетно-изборни събрания и конференции от низово до централно равнище.  Партия се гради, когато е в опозиция.

Борисов не е глупак. Би трябвало да разбира, че само с добри намерения и сантименти градина от гербери не става.

- Как приемате идеята и действията на Реформаторския блок, грешка ли е елиминирането на ГЕРБ?

- Любопитен съм за Реформаторския блок, но засега нямат никаква перспектива. Ако се слеят с ГЕРБ, това ще бъде шанс и за двете страни, а сега позицията им е сектантска

Виждам как кръжащите около БСП и ДПС социолози дават мило и драго да принизяват ГЕРБ и да тласкат Реформаторския блок по-надалеч, както и да разбиват неговото единство. 

- Вие сте сред политическите ветерани на промяна, как приемате факта, че вече 23 г. България все е пред преход, все започваме отначало да подреждаме къщичката си и винаги се оказва, че покривът тече?

- Плащаме си за предходните десетилетия. Полските икономисти са започнали да градят плановете за прехода на Полша в началото на 80-те години... При нас Указ 56 на Тодор Живков беше изцяло заменен със закони чак през 1996 г. Имаме недостиг на качествени кадри в икономика, финанси, право, управление, медии, дипломация, администрация... В целият спектър на държавната структура зеят пробойни. Затова се появиха калинките, а където няма калинки, хвърчат скакалци.

Имаме проблем на лидерството. Лидерите трябва да се изграждат. От рационална гледна точка лидерът е видимо нормален, със семейство, има ясна професия и е героичен тип. Ако не можете да си представите как някакъв човек извършва нещо героично, в каквато и да е въображаема ситуация, то той не става за лидер. Но пък, ако е с отклонения или няма семейство, или е без трудов стаж и професия - също не бива да сяда на лидерския стол.  

Лидерите по начало са призвани и другите го разбират и няма как да не ги изберат. В момента на сцената има двама лидери - Бойко и Волен. Останалото са партийни апаратчици. За съжаление Волен е твърде волен, а Бойко се оказа не толкова бояк и последователен, колкото е необходимо, за да реализира национално значимите цели. Изцяло се довери на Симеон Дянков и му позволи да бъде нещо повече от касиер-счетоводител на държавата. Не успя да контролира Цветан Цветанов - вероятно не лош човек, работлив и целенасочен, но без политически усет и с поразяваща уста. За политическото лидерство посредниците могат да бъдат гибелни. А Борисов позволи посреднически изпълнения на Дянков, Цветанов, Младенов... Трудни месеци има пред него - ГЕРБ да стане пълноценна партия, ГЕРБ да постигне по-висок политически интегритет на национално и международно равнище и това в една медийно-неприязнена среда и очевидно враждебна прокуратура.

  - Участвахте на Кръглата маса през 1990, там ли е заровено кучето на провалената ни демокрация, имало ли е тайни договорки между Луканов и Желев, които поведоха България по един уродлив път?  Каква е отговорността на политиците на прехода?

- Не са ми известни тайни договорки между Луканов и Желев. България тръгна много добре. Документите на Кръглата маса са огласени от мен в интернет - omda.bg... До пожара на Партийния дом (26 август 1990) нещата вървяха добре. Но от тази дата инициативата беше поета от задкулисни сили. ДС впрегна своите хора в работа. На политическо равнище, подчертавам - на политическо, публично равнище,  разцеплението на СДС беше инициирано от д-р Дертлиев с колебливата подкрепа на Милан Дренчев. На едно от първите заседания на Националния координационен съвет след изборите за 7 ВНС, преди да започне обсъждането, Доктора запита: "Какво значи съкращението СДС?" и сам отговори "Социал-демократически съюз!". 

И започна системна работа по разрушаване на създадените предизборни структури на СДС. Формираше от никого несанкционирани финансово-ревизионни комисии от негови хора, правеше ревизии на други партийни структури, издаваше разпореждания за разпускане на клубовете СДС... Битката с него беше невероятна. 

През пролетта на 1991 г. той и бай Милан обявиха, че създават СДС-център. Другите организации реагираха и се формира мнение да се "изхвърлят старците" БСДП и БЗНС "Никола Петков". Аз се опитах да спася единството на СДС, познавах отлично състоянието на коалицията, и застанах против очертаващото се разцепление. Затова има документи. Тогава се намеси съюз между "Подкрепа" и АСП, които поискаха до овладеят СДС и нататък събитията имаха своя логика... СДС се оказа без достатъчно политически и експертен потенциал, с намалена електорална подкрепа.

Сюжетът е достатъчно усукан, за да бъде разказан в едно интервю, но на политическо равнище БСП носи главната отговорност за резултата от прехода. Не СДС! Достатъчно е да се преброят семействата, в които премина държавната собственост, за да се докаже това.   Ръководните кадри на БСП, с отделни изключения, се оказаха идейно и ценностно флексибилни. С усърдието, с което ни набиваха канчетата в защита на социализма, с не по-малък устрем се заеха да градят капитализма и сега ни набиват канчетата, за да ни разказват какво е демокрацията и кой е прав, кой крив и защо. Поради това и капитализмът у нас е такъв - те са научили какъв е капитализмът от Маркс, Енгелс и Ленин и сега го създават по такъв образ и подобие. А ние този филма вече сме го гледали и знаем края му.  Тъй върви светът.