МВР уличи Митрофанова и посолството в лъжа, потвърдиха, че руски дипломат е блъснал моторист и е избягал

Мисията – развъдник на шпиони, хулигани, пътни терористи, лъжци, подстрекатели и душмани на България

Цели девет месеца трябваха на МВР, за да опровергае подлите лъжи на Руското посолство в София и неговия посланик Елеонора Митрофанова, че Faktor.bg не разпространява фейк новини, твърдейки в своя публикация, че руски дипломат, в нарушение на Закона за пътищата е блъснал с дипломатически автомобил моторист в столицата и е избягал от местопрестъплението. До развръзката се стигна, след като в средата на март депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров отправи питане до вътрешния министър Бойко Рашков за предполагаем инцидент.

Предистория на скандала

На 23 септември Faktor.bg публикува  текста „79 дни софиянец чака КАТ да каже, кой е руският дипломат, потрошил мотора му и опитал да го прегази“. Става дума за автентичен разказ на човек, станал жертва на нагло поведение на пътя от представител на Руското посолство. След сблъсък с джипа с червени номера, който се движел в пълно нарушение на правилника, скутерът му е потрошен, а Петър Дечков едвам се е отървал в последния миг да не бъдат прегазени краката му. Повече от 80 дни мъжът не може да си получи застраховката и да ремонтира мотора, защото в протокола, съставен от полицаи, липсват подпис и данни на виновната страна. Дечков е пуснал искане в КАТ  да бъде установен  шофьорът на тъмносин „Нисан-Терано“ с дипломатически червен номер С6811, но резултат няма. 

Вместо извинение към потърпевшия софиянец, разследване и изясняване на случая или искане право на опровержение, посолството публикува на 24 септември на фейсбук страницата си текст, обявявайки публикацията на Faktor.bg за измислица, изсмукана от пръстите лъжа. Медията бе обвинена в злоба, русофобство,  блато на простотия, която не се интересува от факти. И още – публикацията била откровена клевета срещу служители на посолството, идваща от некадърни жълти сайтове. От посолството призоваваха българите да не четат такива медии, които ги лъжат и манипулират. Реакцията им бе своеобразна  

подла война срещу българска медия

и агресия на каквато до тогава не е ставала обект нито една родна институция или гражданин.

rusko_posolstvo_fake.jpg

Последва нова публикация на Faktor.bg с документи и снимки, доказващи истинността на предходния текст: Протокол на КАТ за ПТП. Копие на Заявление от Петър Дечков до КАТ-София, с  входящ №72374, от 6 юли 2021 година. Заявителят иска да бъде издирен водачът на автомобил, с регистрационен номер С6811. Писмо до Министерство на външните работи от Петър Дечков, входирано на 6 юли 2021 година, както и отговор от Външно до Петър Дечков, от 18 август 2021 година, в което го уверяват, че на 17 август 2021 година на въпросната дипломатическа мисия е изпратена вербална нота, с която й е напомнено, че трябва да се спазват разпоредбите на Виенската конвенция и законите на България. Уведомление от Петър Дечков до Гаранционния фонд от 6 юли 2021 година за инцидента и щетите. Опис – заключение на претенцията, издаден от Гаранционния фонд. Уведомление от Гаранционния фонд до Петър Дечков от 14 юли 2021 г., че не могат да заплатят вреди на имущество, причинени от неидентифицирано моторно превозно средство (всички документи вижте ТУК, б.р.). Вместо извинение и публични обяснения по случая от страна на Руското посолство и МВР отново пълно мълчание.

Депутатът Мартин Димитров разрови кошера, а в отговор до него, изпратен писмено чрез председателя на Народното събрание МВР признава доста неохотно за инцидента, че автомобилът, описан от потърпевшия и публикацията на Faktor.bg, е  дипломатически, на Руското посолство, но не можели да открият толкова месеци лицето, шофирало в деня на инцидента. Явно голямо разследване е паднало, а какво ли щеше да е, ако търсеха убиец? Ако във ведомството на Бойко Рашков продължават да се интересуват от истината, от Faktor.bg можем да им кажем името на дипломата престъпник – той е интересна фигура и все още продължава да е на българска територия.

Но по-важното е, че МВР, макар и с месеци закъснение, еднозначно даде да се разбере, че 

Митрофанова и посолството са лъжци и клеветници,

без аналог в средите на чуждите дипломатически представителства в София.

Вече няма съмнение, че Руското посолство в София освен развъдник на шпиони, прикриващи се с имунитета на дипломати и работещи срещу националната сигурност на България, е и територия за неприкосновеност на хулигани, пътни терористи, лъжци и подстрекатели срещу българи. Скандалното им поведение е потвърждение, че Русия, независимо дали е царска, съветска или путинова, продължава да смята българите за втора категория хора – богомолки и хлебарки, които може да мачка и гази както си поиска. Дипломатът им дори не е спрял да види, какво се е случило с гражданина.

Най-подлото в целия скандал е, че лъжите и обидите на Руското посолство срещу българска медия бяха използвани като

хибридно оръжие за настройване на българи срещу българи

Faktor.bg е обявен тогава от услужливи родни „русофили“ за фашистки, жълт, русофобски, пълен с лъжи, издание на Сорос, Свободна Европа, Държавния департамент на САЩ и т.н. Бранителите на Руското посолство настояваха за съд, саморазправа, възмездие, а това знаем от историята, че болшевиките го могат много добре.

Днес тази дългоочаквана развръзка и малка победа на истината едва ли ще впечатли някого. След 24 февруари 2022 светът вече е различен. Различна е и България -  Русия и президентът Путин са явни агресори, военни престъпници, мародери, масови убийци и подпалвачи на войни. В незавидно положение е и българското отношение към Руското посолство и посланик Елеонора Митрофанова, която е нежелана от правителство и държава заради арогантно и обидно поведение към институции и граждани. Даден и е дипломатичен знак да се прибере в Москва.

Днес е лесно да сипеш хули срещу Русия, Путин и Митрофанова, защото са тотално компрометирани, но когато една малка медия водеше своята война за истината подло мълчаха СБЖ, Съюзът на издателите, АЕЖ, медийната комисия в парламента, медии, политици и колеги. Имаше и достойни, които ни вярваха и осъдиха просташкото поведение на Митрофанова и екипа й.

На руско извинение през тези месеци не сме се надявали, а днес и не го искаме, защото агресорът Русия вече дължи извинение и покаяние пред света  за хиляди разбити украински съдби.

Прикачени файлове