19 Декември, 2025
/

Тиквена угодия за Васильовден

Тиквена угодия за Васильовден

снимка: Faktor.bg

След традиционните пържоли, печени пуйки и зелеви сармички на Нова година, едно изкусително ястие за Сурва

Необходими продукти:

1 средно голяма тиква цигулка
1 сирене Камембер
2 гл чесън
Чери доматки
300 гр кралска печурка (оригиналната рецепта е с манатарка)
1 гл стар лук
Зехтин
Сол

Начин на приготвяне: 

Отрежете на две почти равни половини тиквата и по-тумбестата половина изчистете от семките. Посолете получената кухина и я омажете със зехтин.

В това време нарежете на лентички почистените и измити гъби и ги запържете на тиган с една главичка ситно нарязан лук. 

След това поставете на дъното на тиквата сготвените кралски печурки, сложете върху тях сиренето Камамбер, което порвате леко с ножа, като оформяте ромбчета и в получените кухини слагате по една скилитка от обеления чесън. 

Сложете тиквата в подходяща тавичка за печене и около нея наредете измитите чери доматчета, като между тях също може да сложите скилидки чесън, ако е в повече.
Сложете тавичката в предварително загрята фурна и печете на средно силен огън около 40-50 минути, докато тиквата омекне и леко се зачерви, а чери доматчетата добият златиста коричка.

Рецептата може да се изпълни и с топено сирене Жоси или хубав български кашкавал.

Поднесете угодията със дебели гризини или крокети, с които да си мазвате от разтопения и овкусен Камембер. А чери доматките правят удоволствието от вкусното ястие неповторимо. 

По-малка от половинка може да превърнете в превъзходна тиквена крем супа.

 

 

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза