Юрий Фелштински: Никой няма да преговаря с Путин, все по-близо сме до използване на ядрено оръжие

Западът вече разбра, че с диктатора от Кремъл е невъзможно да се договорят, проблемът е в руския режим

Юрий Фелштински

Юрий Фелштински

В интерес на Запада е да измени тактиката в тази война и от отбранителна, да премине към настъпателна война

Не очаквам нищо хубаво да се случи на Русия, там ще се пролее много кръв, казва известният историк и анализатор

Интервю на Александър Шелест

- Джейк Съливан от името на Държавния департамент на САЩ заяви, че с Русия няма да се водят никакви преговори, докато Москва не се откаже от окупираните територии. Но сякаш остана нещо неизказано, какво ще стане после? Как Вие виждате ситуацията?

-  Очевидно е, че никой няма да седне на масата на преговорите с Русия, подчертавам – с Русия – а не с Путин, защото с Путин вече никой няма да седне на масата за преговори.
Но и с Русия никой няма да преговаря, докато тя не изпълни следните условия: прекратяване на военните действия срещу Украйна, изтегляне на руските войски от нейната територия, признаване на границите от 2013 година и съгласие за изплащане на репарации и компенсации.
Но, за съжаление, нищо не дава надежда, че тази война е близо до края си, като имаме предвид военните и политически планове на руското ръководство.
Но Западът вече разбра, че проблемът с войната трябва да бъде решен на глобално ниво, че с Путин е невъзможно да се договорят.
Но все по-често се чуват гласове, че това е само началото, че те разбират, че руско-украинската война е само началото. Никой не вярва в бърз мир, защото Путин не променя направлението, политиката, той се променя само по силата на обстоятелствата. 
Има разбиране, че някаква първа крачка към решаването на проблема трябва да бъде свалянето на путинския режим, при това не мисля, че някой вече се вълнува от самия Путин. Стана ясно, че не е само Путин, проблемът не е в Путин, а в руския режим. 

- Какви, според Вас ще бъдат следващите стъпки на Путин?

-  Следващата стъпка е една единствена – ядреното оръжие. Но мисля, че той още не е готов за това и се надява, че има други лостове за влияние. Той има две слаби надежди. Едната е, че Украйна ще се измори да се съпротивлява и ще се предаде. Втората слаба надежда е, че Западът ще се измори от Украйна и така ще се стигне до същия резултат. Не мисля, че той ще има успех в тази посока и рано или късно ще трябва да реши дали да използва ядрено оръжие. Той няма друг ход - няма армия, няма въоръжения, а ядрено оръжие – има.
Много пъти съм казвал, че е в интерес на Запада да измени тактиката в тази война и от отбранителна, да премине към настъпателна война. Нямам предвид обявяване от НАТО на войната на Русия, нито участие на натовски войници. А имам предвид да бъдате свалени от украинската армия ограниченията, да водят войната както те намират за добре. 
Колкото по-дълго продължава тази война, толкова повече ще подготвяме себе си за това, че този конфликт ще доведе до термоядрена война. 
Ние даже сега достатъчно лесно обсъждаме използването на тактическо ядрено оръжие, пораженията от такова оръжие. Преди осем месеца никой не говореше така. 
Тогава всички се хващаха за главата и казваха, че това е невъзможно. А сега?
Трябва да сме наясно, че самият Путин още не е готов затова, но колкото повече продължава войната, толкова повече той се приближава до това решение.

- Излиза, че режимът на Путин няма изход. Никой не иска да се договаря с него, никой няма да се съгласи на компромиси, и излиза, че и той, като украинците, няма друг изход освен да побеждава.

- Путин вече играе ва банк. За него няма връщане назад и това е проблемът. Това е причината, поради която военните говорят, че това е  само началото и, че проблемът може да бъде решен само глобално.
Така че няма никакви свидетелства, че Путин се разкайва, че се опитва да промени външнополитическия курс, защото войната в края на краищата е само способ за постигане на външнополитическите му цели.  
А външнополитическата цел на Путин е прекрояване на европейските граници и тази цел не е променяна от 2008 година, когато беше провъзгласена в Мюнхен.
Но всичко зависи от руското ръководство. Ако те признаят, че са направили грешка, всичко ще си дойде на мястото, с изключение на Русия. Там ще има размирици и търсене на вина, гражданска война може и да няма, но ще се пролее много кръв. Но това ще е следващ етап и той ще бъде вътрешноруски.
Как да ви кажа –не очаквам нищо хубаво да се случи на Русия.

Превод: Faktor.bg