Юрий Швец*: Патрушев ще е наследникът на Путин – това са хора, които отровиха Литвиненко, а сега се опитват да "оседлаят" Навални

За пръв път в историята на САЩ главна заплаха за националната сигурност стана вътрешният тероризъм, в значителна степен инспириран от Кремъл

Юрий Швец

Юрий Швец

Агентът е човек, който разбира, че работи за външното разузнаване, например на Русия и съзнателно изпълнява задачи, а Тръмп напълно съответства на това определение

Сега главната задача на руския президент е да направи така, че да не му пробутат "Новичок", предупреждава бившият резидент на КГБ

Интервю на  Дмитрий Гордон, gordonua.com

- Господин Швец, това, което се случи на 6 януари в Капитолия не Ви ли напомняше за "Майдан"-революцията?

- Но не, не ми приличаше на "майдан". По същество това беше съвсем противоположен процес, защото майданът е явление, насочено срещу действащия президент, който е нарушил конституционните си задължения, който, като правило, възглавява престъпен режим. 
И ходът на тези "майдан"-революции народът реализираше своето естествено право на въстание срещу репресивното правителство.
В САЩ всичко беше наопаки.
За пръв път в историята на САЩ главна заплаха за националната сигурност стана вътрешният тероризъм, в значителна степен инспириран отвън. 
По-точно, от Кремъл. 

- Тоест, наистина в щурма на Капитолия е имало "руска следа"? 

- Да, съвсем реално. 
Има една интересна история: беше установено, че някой си Сергей Дубинин от Луганск, който е участвал в бойните действия през 2014 година, се е снимал с един от мъжете обвинени във "вътрешен тероризъм". В какво качество е Дубинин в САЩ? В Капитолия? Кой всъщност е той? Защо човек, свързан със сепаратистите и стоящите зад тях руснаци се появява там? 
И на въпроса за Русия: това е стара история. Русия стои зад Тръмп, стои зад неговото идване във властта. И това става ясно от всичките му стратегически постъпки във вътрешната и външната политика. Всички те изглеждат като изпълнение на задачи от Кремъл.

- Ние често публикуваме текстове от Андрей Пионтковски, Юрий Фелштински и други автори, които твърдят, че Доналд Тръмп е агент на КГБ. Но, според мен, това е фантастика: президентът на САЩ агент на КГБ?! 
И Вие ли смятате, че това е възможно?

- Те не твърдят, че той е агент, а че фактически действа КАТО агент на руските спецслужби. 
Що се отнася до това дали е  агент или не е...
Разбирате ли, в спецслужбите, във външното разузнаване на КГБ имаше много различни категории контакти с чужденци: започвайки от оперативния контакт, обект на разработка, доверителна връзка, привлечени лица, агенти и така нататък...
Агентът е човек, който разбира, че работи за външното разузнаване на, например, Съветския съюз или Русия и съзнателно изпълнява задачи. Аз мисля, че Доналд Тръмп напълно съответства на това определение някъде от средата на 2000-те. 
Помните ли Арманд Хаммър? Помните ли го?

- Да, да, приятел на Ленин. "Червеният" милиардер.

- Да. "Червеният" милиардер. Той е бил така да се каже "неофициална връзка". Имало е и много други видни представители на бизнеса, политическите кръгове на САЩ и западна Европа. 
Специалният прокурор Робърт Мълър, който разследваше връзката Тръмп–Русия игнорира контраразузнавателния аспект на тези взаимоотношения и се фокусира върху второстепенни криминални аспекти от действията на някои лица от обкръжението на Тръмп.

- За пръв път в Съветския съюз Тръмп се озовава през 1987 година, след като е наследил от баща си 300 милиона. Така ли?

– И да, и не. Корените на връзките и контактите на Тръмп с агентурата на външното разузнаване на КГБ са още от 70-те години.
Спомняте ли си поправката Джексън-Ваник? Тя рязко забави развитието на икономическите и търговски отношения между СССР и САЩ, заради отказа на съветските власти да позволяват емиграция. Брежнев беше принуден да я разреши и хората тръгнаха... Значителна част на тази емиграция беше от Одеса. 
КГБ не пропусна да се възползва от този канал, за да вкара в САЩ своя агентура.
Изпращаха хора с криминално минало, с връзки в криминалните среди, за да ги развият в Съединените щати. И практически при всеки от тях идват и ги шантажират с "предложения, на които е трудно да  откажат".
Или подписват документ за съгласие да сътрудничат с КГБ или не заминават никъде. 
И 90% подписвали.
Мнозинството забравяло за това като за кошмарен сън веднага след като напускали СССР. Но е имало немалко хора, които, оказвайки се в САЩ или Израел, внезапно започнали да изпитват силна любов към Съветския съюз и неговите представители в посолствата. 
И изведнъж след това те започват да развиват бизнес, голям бизнес със Съветския съюз, който, естествено, минавал през КГБ. 
Това се е случило и с Доналд Тръмп.

- Вие казвате това като служител на съветската рузидентура на КГБ в САЩ ли?

- Естествено. Говоря ви за хора, които познавам от времето, когато работех в САЩ. 
И така, най-малко двама емигранти, излезли по този канал, са установили отношения с Доналд Тръмп, и тези хора са били агентура, която е работила за резидентурата на външното разузнаване на КГБ в Ню Йорк.
Предлагам ви да прочетете книгата новата книга на Крейг Унгър "Американски компромат: как КГБ разработвал Доналд Тръмп и други истории за секс, алчност, власт и предателство" (American Kompromat, How the KGB Cultivated Donald Trump, and Related Tales of Sex, Greed, Power and Treachery).

През 70-те години той е бил разработван, постепенно въвличан в отношения, събиране на информация. 
Някъде в средата на 80-те години е взето решение, че е време представителите на резидентурата, тоест, съветските разузнавачи, работещи в Първи отдел на политическото разузнаване (США и Канада) да се заемат с него. 

- И?

- И контактът е бил установен.

- И той заминава за Съветския съюз през 1987 година?

- Да, той заминава за Съветския съюз. 
След връщането си, Тръмп публикува платени статии в три големи американски вестника. Те са фактически композирани от външното разузнаване на КГБ. При това той ги публикува със свои пари. 
След това започва така нареченият етап "Задълбочаване на отношенията". 
Естествено, никой не е мислил и предполагал, наблюдавайки този човек и особеностите на неговата психика и манталитет, че някога той ще стане президент на САЩ.
Това даже не е било смешно.

- Тогава защо са работили с него?

- Тогава условията бяха съвсем други. Това беше краят на Студената война. Имаше провали, през 86-та от Ню Йорк, Вашингтон и Сан-Франциско – и от трите резидентури – изхвърлиха миниум 95% от оперативния състав. И сред тях нямаше нито един дипломат. Останаха журналисти и няколко души, които постоянно седяха в посолството. Всички бяха изгонени след като беше разкрита агентурната мрежа на семейство Уолкър, с които преди това бяха работили 17 години.
Висш пилотаж, 17 години и го издънихме не ние, а гаджето му. Той и разказвал всичко и веднъж като се скарали, тя отишла и го предала.  
Арманд Хамър вече беше болен, на ръце го внасяха в асансьора, когато идваше в Москва. 
А този (Тръмп-бел. ред) млад, перспективен, поддава се на влияние, лек за управление. Обича парите.
Защо това е интересно? Защото по това време вече не става дума за идеология, това не са ви 30-те години. Става дума за сериозни пари. Например,  Олдрич Еймс общо е получил 3 милиона. По това време това бяха големи пари.
Момичетата...когато отива за пръв път в Москва той е на меден месец с жена си, Ивана, така че... 

- А вярно ли е, че по линия на тъста му, бащата на Ивана, е имало контакти с Тръмп през чешките служби?

- Имало е опити, но сами разбирате, че през тъста...Имало е опит няколко години след сватбата му с Ивана, но нищо не е излязло от това. 
Нашите са имали повече успех. 
След това се разпада СССР, той има пет или шест банкрута, не помня точно.
И някъде около началото на втория мандат на Елцин един от главните приоритети на руското ръководство става изнасянето на пари извън страната и "изпирането" им. Това приключи с огромен скандал през 1998–1999 година, когато бяха изпрани 7 милиарда долара чрез Bank of New York. 
И в Москва разбраха, че е много рисковано да го правят чрез банки и решават да опитат през бизнеса. 
Тогава се сещат за Тръмп – Trump Organization. 

- И е вярно, че Тръмп е бил спасяван с руски пари? Вярно е, че от фалит е спасяван с руски пари?

- Абсолютно. Изобщо Тръмп в много голяма степен прилича на Путин. Това, което виждаме, външното, е мит, виртуален образ... Но Тръмп се е създал сам, а Вова беше създаден от подконтролните на Кремъл медии.

- Така. Връщаме се към Тръмп. Може ли да се каже, че той е бил агент на КГБ и продължава да е агент на Федералната служба за сигурност? 

– Аз ви казах определението за агент. Ключовият момент е, че човекът разбира за какво става дума и осъзнато изпълнява задачи. 
Но той направи грешки. И Кремъл сбърка. Той трябваше спокойно да излезе от властта и четири години да мъти водата, да продължи да клати лодката. 
Това щеше да свърши много работа на Кремъл, а той щеше да продължи да получава пари от Москва.
Разбирате ли, той е в критична ситуация. Той трябва да върне огромни кредити, дългове. Освен това, той лично дължи 300 милиона на Deutsche Bank. Говори се, че дълговете като цяло са около 900 милиона...
И има сериозни съмнения, че държатели на тези кредити е руската страна. 
Аз ви казах, че на човека са му били нужни пари. Сега спорим: има ли компромат или не...
Има компромат. 
И това не е митичното видео с пишкащите девойки, а документите за финансовите му взаимоотношения, които показват, че в него са наливани пари по много канали, но крайният изпращач са били руските служби или бизнесструктури, свързани с тях, или бизнесмени, също свързани със спецслужбите на Кремъл.
И сега - край, той е "свален летец", непригоден.

- И какво излиза, че Путин е блестящ политик от международна класа, който може да надиграе всички, всички политици в целия свят?

- Вижте, величието на държавника се определя от държавата, която оставя след себе си. 
Вижте какво оставя Путин след себе си.
Помните ли какво казва Ленин за полезните идиоти?
Путин е суперполезен идиот в Русия за най-реакционните кръгове, които можете да си представите. Този удар, който той нанесе на Русия за 20-те години на своето управление, е невъзмездим.
Той, според мен, е последният ръждив пирон в ковчега на руската държава.
Путин, видимо, е построил системата, като в Лунинградското областно управление на КГБ през ония години. "Гърлото на бутилката" е началникът, Путин. 
Той трябва да е най-великият, най-умният. А помощници са му хора, които той смята за по-глупави от себе си...
Съберете в службата само джеймсбондовци и щирлици, но сложете да ги командва "бледния молец", "фаса" и това ще стане организацията на "бледния молец". Разбирате ли?

- Да , ама успя да вкара своя човек в Белия дом.

- Ще ви кажа нещо. Това, което се случи беше триумф на американската система. 
Можете ли да си представите в Русия на президента, който притежава пълната власт, на когото се подчиняват спецслужбите, всички правоохранителни органи, да реши да разгони парламента или да прокара през 60 съдилища, да му кажат, че няма да му се подчинят? 
Никога!
Така че, това, което стана в САЩ е най-великият триумф на американската система.
Сега вижте Путин.
Той, бедният, не знае какво да прави сега. Той трябва да си тръгне, а не може...Той е в страшна ситуация. Това е шекспирова трагедия. 
Страната за пореден път е на границата на разпада, икономиката, извинете е в г..., той също.
И няма никакъв проблясък.
Акела (визирам Путин), не просто изпусна плячката, а вече лежи без зъби и едва мърда с опашка. Той напълно е изгубил контрола на властта и ми се струва, че главната му задача е да направи така, че да не му пробутат "Новичок".
Не така си тръгва един блестящ политик от властта.

- Можем ли вече публично да кажем, че в периода на президентството на Тръмп, вие няколко пъти посетихте Украйна, за да опитате да откриете контакти на спеслужбите на Русия с най-близкото обкръжение на Тръмп и лично за Тръмп?

- Да…Книгата е резултат от тези проучвания. Аз имам лични знания по този повод. Доста време се занимавах с това. 

 - Можем ли да кажем, че именно вие изиграхте едва ли не ключова роля в съдбата на Пол Манафорт?

- Предпочитам да избягвам такива квалификации. Но това, че аз съм един от най-осведомените хора спрямо Тръмп - това е вярно.
 
- А Байдън ще промени ли отношението към Путин на максимално твърдо?

- На мястото на Байдън бих се замислил. Защо? Защото Русия се намира в състояние на транзит. На преход на властта от Путин към неговите приемници. И по мое най-дълбоко убеждение, в първите редици на тези, които се гласят за приемници са ФСС в лицето на висшето му ръководство. Даже ще ви назова фамилия - Николай Патрушев. 
Хората, които идват, са хората, които взривиха жилищните блокове през 99-та година, които отровиха Литвиненко. Аз съм дълбоко убеден в това. Последното, което направиха беше да отровят Навални. А сега се опитват да "оседлаят" Навални и на гърба му да влязат във властта...

- Навални е бил отровен, защото е объркал сметките им?

- Съвсем вярно. Те са предполагали, че транзитът може да бъде съпроводен с масови вълнения, като в Хабаровск, като в Беларус. 
Те готвят своя човек. Аз го наричам "Гапон-2".

– Кой?

– Познавате го, давал ви е интервю. Професор Соловей. "Казанчето" на тази група другари, начело с Патрушев.

- Кой е казанче, той ли?

- Той, да. Мога да ви докажа, че някои от нещата, които говори идват от ФСС, от Патрушев. 
Самият аз съм организирал активни мероприятия, знам как работи това. 
Например, той ви казва, че в Кремъл планират да нападнат една от Балтийските страни и за 5 дни ще я завладеят, защото през това време Тръмп ще парализира Пентагона. И по този начин ще бъде разрушено НАТО.
Или, че в Русия ще бъдат проведени серия терористични атаки с украинска следа и на тази база Русия ще изпрати танкове срещу Киев. 
Той разказа ли ви за тайния орден? 
Познат ми е този орден, аз го наричам "Орденът на геополитическите онанисти".
Представете си, Кремъл, зала без прозорци, на стената гигантска карта на света, пред нея седят групичка мъже и ....
Представят си как завладяват света, как разбиват НАТО.
Външната политика на Русия мога да определя с две думи: фука се. По-точно, Путин се фука. Той иска да му обръщат внимание. И колкото повече му обръщат внимание, толкова повече ще се фука.

- Байдън ще бъде ли твърд по отношение на Путин или не?

- Да, нека се върнем към сериозните неща. Американците и Байдън трябва да разберат какво се случва в Русия, колко дълго ще удържи Путин, имайки предвид състоянието на здравето му, кой ще дойде след него...Патрушев също е болен, той има сериозни онкологични проблеми. Но те пробутват младия Патрушев, генералското синче. Това би било по-зле отколкото Медведев.
Така или иначе, Русия е очакват смутни времена. Много смутни. 
Путин вече практически е капут. 
Той може още малко да поседи, колкото здравето му позволи, но той контролира силовия апарат само в тази степен, в която му го позволява изолираният бункер. Той се охранява по периметъра и врагът не може да проникне (имам предвид заговорниците) и да му донесат "Новичока".
Не виждам в Русия движение, което би могло да свали тази банда и да доведе на власт нормални хора.
Аз съм практически сигурен, че когато Путин си отиде, ще бъде заменен от марионетка на ФСС. 
Просто няма други. 
И какво да прави в тези условия Байдън?
Да души Путин със санкции? Той и така едва диша. 
Но това може да помогне на ФСС да дойде на власт, а САЩ ще им помогнат. 
Съобразявайки се с даденостите, смятам, че САЩ трябва да решат въпроса за Русия в стратегическа перспектива. 
Русия е обречена като страна и като цивилизация.
Ще ви дам един пример. В средата на 80-те, когато работех в Първо главно управление на КГБ, едно от основните направления беше научно-техническото разузнаване. Крадяхме най-новите технологии от Запад. 
Но след това 80% от тях оставаха да прашасват по полиците, защото промишлеността на СССР беше толкова изостанала от Запада, че просто не можеше да използва тези новости. Това е все едно да дадеш на някакво племе в Амазония iPhone. Какво ще правят с него?
И оттогава ситуацията се е влошила. 
Путин, както няколко пъти подчертавам, според мен, изигра колосална роля в нанасянето на един от последните удари върху страната.
Затова има смисъл американците да изчакат на мястото на Путин да дойде Путин-прим. 
Междувременно е добре тази "барака на чумави" да бъде заобиколена с висока ограда във военен план. Те вече го правят: мобилни сили, ядрени сили за бързо реагиране, които те сега създават в рамките на корпуса на морската пехота. 
Трябва да бъдат свалени спирачките, поставени от Тръмп и всичко да бъде реализирано.

- Каква ще е съдбата на Навални оттук нататък?

- Дълбоко убеден съм, че тези, които опитаха да го отровят смятаха, че могат да го "оседлаят". Но тук има едно много голямо "но": личността на самия Навални.
Съмнявам се, че той би допуснал да го манипулират. 
След като откаже да играе в тяхната игра, обаче, той става ненужен за тях и възниква голямата опасност, че те ще се опитат да го превърнат в "сакрална жертва".
Шапка свалям пред този човек, който има мъжеството да се върне в Русия след всичко, което се случи. Много малко хора биха го направили на негово място. 
Но, от друга страна, аз не го виждам като голям политик.

- Не вярвате, че един ден ще стане президент?

- След Путин всеки може да стане президент на Русия. 

* Юрий Швец е бивш служител на КГБ, съвипускник на Владимир Путин от института на КГБ, който повече от 20 години живее в САЩ и работи като анализатор в бизнес разузнаването. 
Превод: Faktor.bg