Всички знаем, че рецептата за традиционна българска баница обикновено се приготвя с бяло саламурено сирене. Истината е, че няма нищо по-хубаво от домашно замесената баница.
Това вкусно тестено изделие може да бъде солено или сладко, като се приготвя с разнообразни плънки. Най-често използваните продукти за плънката са сирене, спанак, праз, тиква, ябълки и локум.
Ако и вие искате да се научите да правите баница, слагайте престилките и запретвайте ръкави. В тази статия ще ви запознаем с всички тънкости при печене на млечна баница. Да започваме!
Необходими продукти:
За тестото: 1 кг брашно; 3 яйца; 250 мл лимонада; 1 с.л. сол; 10 г мая
За плънката: 500 г сирене
За намазване: 250 г прясно масло
За заливката: 200 мл прясно мляко; 3 яйца; 30 г захар
Начин на приготвяне:
В българската национала кухня за бухване на тестото се използват различни методи. В тази рецепта ще приготвим тестото с хлебна мая.
Първо се размива маята с малко вода. Прибавят се мазнината, солта, яйцата, брашното и лимонадата. Изключително важно е брашното да се пресява, за да се обогати с въздух, което подпомага развитието на дрождите в маята.
След това се замесва тесто от горепосочените продукти. Разделя се на 5 части и се оставя да втаса при температура 32-35 °C. Покрива се с влажна кърпа, за да не хване коричка.
Разточват се 5 кори с диаметър около 25 см, намазват се с мазнина и се поръсват с натрошеното сирене. Точенето на корите не е лесна работа - изисква се майсторска ръка и търпение, защото те трябва да станат наистина тънки.
Корите се навиват на рула, усукват се като въже и се разтягат (да станат двойно по-дълги), след което се нареждат в тава, предварително намазана с мазнина. Хубаво е да не се допират, за да могат да бухнат по-добре.
Не забравяйте, че тестените изделия от тесто с мая се пекат при температура 180-200°C. Печем баницата в умерено загрята фурна. След около 15 минути баницата се полива със заливката за баница.
Връщаме баницата във фурната и печем на същата температура за около още 20-25 минути.
Накрая се нарязва и се поднася, докато все още е гореща.
Източник: https://gotvach.bg/
Следете с Фактор
Свят
Орбан: На 12 декември вътрешните министри на ЕС ще подкрепят София и Букурещ за Шенген
- 20:50, 23 Ноември, 2024
България
ИТН: Не гарантираме, че Силви Кирилов ще откаже номинация за премиер, ако оглави НС
- 20:38, 23 Ноември, 2024
България
Мартин Димитров: Няма разцепление в ПП-ДБ - обяснихме, че ще гласуваме различно
- 20:12, 23 Ноември, 2024
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене