5 Декември, 2025

Три тънкости за неустоимо вкусно агнешко

Три тънкости за неустоимо вкусно агнешко

Време е да модернизираме бабините рецепти

Традицията ни учи как да си сготвим цяло агне на селска пещ или пък агнешки бут или плешка със зеленчуци. Днес със селски пещи разполагат малцина, а и е време да модернизираме бабините рецепти. В хранителната верига се продават и други части от агнето. Например ребра – те са нестандартни, вкусни и позволяват да бъдат поднесени с особено естетична визия.

Най-бързото агнешко за Великден са именно ребрата. За тях готвачът съветва да не отделяме повече от час. Първо ги обтриваме със сол и пипер и ги запечатваме на тиган. Така месото придобива апетитна коричка, а сърцевината му остава свежа и крехка. Е, тя още е сурова на този етап, но после прехвърляме ребрата в тава и запичаме за 15-тина минути на силна фурна. Интересна техника е увиването на оголените кости с алуминиево фолио. Така те няма да прегорят и да придадат специфичен понякога неприятен аромат на ястието. След изваждане от тавичката месото се монтира със студено масло и по указания на Шеф Шишков се украсява с розмарин и прясна мента.

Агнешкото е месо, което се нуждае от обилно подправяне. Започнете с шпиковане – пробийте с остър нож напречно месото и приберете в него резени чесън. В индийските рецепти го правят с клончета карамфил. Важно е в мръвката да влезе подправка със силен аромат, която да напомня деликатно за себе си при всяка хапка. Самата кожа е добре да се обтрие с микс от подправки. Смесете джоджен, мащерка, чубрица, черен пипер, лют пипер, ако обичате пикантни ястия и най-важното – не забравяйте да осолите много хубаво. Ще се изненадате колко сол може да изпие това на пръв поглед крехко месце. И пак да се върнем на индийците, които са майстори на агнешкото. Те слагат също канела, джинджифил и индийско орехче, понякога бахар и чесън на прах. Но вкусът става прекалено остър, затова, ако езикът ви не обича нестандартни експерименти, опитайте с малко парче, за да видите дали този стил на овкусяване въобще ще ви допадне.

Печенето на агнешко е специфичен процес на готвене. Независимо дали ще печете цяло агне, само плешка, бут или друга част от животното, имайте предвид няколко неща. Макар че мръвката сама по себе си е тежка, определено търпи масълце, което можете да нарежете по нея или да я обтриете с него. Животинчето става най-вкусно, когато се пече продължително време на бавен огън, затова не си мислете, че само за час ястието може да е готово. Не – то трябва да уври. За целта в съда, където ще се готви се сипва вода, а отгоре се запечатва с алуминиево фолио, за да се разварява на пара. По стара народна традиция и особено ако печете агнето на пещ, заменете фолиото с мокри вестници. Първо се потапят обилно с вода, а след това върху тях се посипва голямо количество сол. Така няма да се запалят от високата температура.

Когато месото е добре разварено (между втория и петия час от печенето, в зависимост от големината), вестниците или фолиото се махат, като се запича до златиста коричка вече отгърнато. Ако имате възможност, обърнете го да покафенее и да придобие хрупкавост и от двете страни, като наблегнете на долната, защото е станала по-мека заради допира си с водата. На някой места под животното на дъното на тавата поставят дебели пръчки, които да не позволяват на мръвката да се допира до течността на дъното, а само да „диша“ нейните пари.

Дроб сарма за Великден – това е традиционната гарнитура, с която се поднася печеното агнешко в някои части от страната. Тя обаче също е тежка и мазна и е препоръчително да се обърне поглед към свежите зеленчуци като компания на печеното агнешко месо.

(kulinarno.bg)

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза