Христо Грозев: Руската инвазия е в тупик, това е в полза на Украйна, а не на Кремъл

Руският елит участва в тази игра, защото вярва на Путин, вярва, че Русия ще победи

Христо Грозев

Христо Грозев

А дали иска Русия, срещу която се обяви целият свят, сочейки я за враг, да загуби войната в полза на Украйна и на целия свят

Незнанието дали Путин е жив или умрял играе много различна роля в тази война, казва изпълнителният директор на разследващото издание Bellingcat

Интервю на Дмитрий Гордон

-  Христо, добър вечер.

-  Добър вечер.

-  Винаги се радвам да ви чуя и да ви видя. Нашите интервюта се радват на много гледания, хората ви се доверят, затова ми се иска да поговорим за това, което се случва сега. Как гледате вие на театъра на военните действия напоследък, какво става?

-  Трудно ми е да кажа, защото нямаме представа в стратегически план какво става и какво ще стане през следващите дни, дори тези, които пишат сценариите (правят плановете) – това са руснаците. Но това, което със сигурност е ясно по отношение на руската тактика, не бих говорил за руска стратегия, че тя е достигнала до определено ниво – имам предвид липсата на дух, известно замразяване на полевите действия и това е до голяма степен понятно, поради различни фактори – например,  че артилерията от двете страни на фронта не може да достигне до съответните цели на вражеската страна, става трудно да се придвижва и пехотата. Може би единствено може да бъдат бомбардирани обекти от самолети, но и това е доста комплицирано, защото не се знае какъв ще бъде отговорът от украинска страна. Тоест, получава се един тупик, бих казал, за настъпващите войски на Русия. Затова аз не виждам ситуация Русия да обяви някаква победа. Не мисля, че това може да се случи. Тактически те биха могли да превземат или поставят под обсада някои украински градове, но и за това едва ли имат време. Затова смятам, че най-обективното описание, което може да бъде направено на това, което ще се случи (предстои да се случи) е този тупик за настъпващите в Украйна руски войски. А от друга страна, както и по-рано сме говорили за  това - всеки ден този тупик работи естествено за украинската страна и защитаващата страната армия, защото тя придобива все повече оръжие, повече натовско и много по-малко съветско. И тъй като с всеки ден се повишава боеспособността на украинските сили, то разбира се, този тупик ще бъде в полза на Украйна, а не на Русия. 

-  Към днешния момент Русия е окупирала Херсонска област, заедно с Херсон, част от Запорожието, едновременно с това Донецка и Луганска области. Сериозна е заплахата за Николаево и Одеса. Ние вече знаем какво целят окупаторите – да придобият сухопътен коридор към Приднестровието и съвсем не е изключено да влязат в Молдова. Как смятате вие – дали ще успеят?

-    Приднестровието крие опасност не само за украинците, но и за самите руснаци, защото ако украинските сили решат да отворят втори фронт за окупатора, това може да бъде направено с цел да се разфокусира руската тактика. А възможно ли е да направят това – боя се, че не бих могъл да гарантирам, а дали ще го направят – също не бих могъл да гарантирам. Точно защото всеки ден се променя формулата за силите на двете страни. Затова ако нито една от двете страни не се придържа към подобен план, намаляват шансовете това да се случи. 

-  Но те искат да завземат Николаев и Одеса, нали?

-  Да, разбира се, че искат. Твърде трудно ще им бъде да завземат Одеса, защото техният план беше да направят това от страна на морето, но не им се отдаде и между другото не стана ясно, защо не успяха. Може би трябва да послушаме известният и на двамата военен престъпник Гиркин, който много детайлно описва защо това е невъзможно. Защото Украйна добре се подготвя за един такъв десант, а руснаците се страхуват да предприемат подобен десант, защото видяха какво се случи с „Нептун“.

-  Това, което тревожи украинците е, че хвърчат снаряди, гранати, бомби, стрелят с „Кинжал“-и, „Искендер“-и по нашите градове, и не само по военната инфраструктура, но и по жилищни домове, умират деца. Това, което разбираме е, че Русия още дълго може да хвърля ракети над нашите градове и просто ще убиват украинци. Вие какво мислите за това?

-  Това не мисля, че ще бъде безкрайно. И това смятам не само аз, но и английското разузнаване. По оценка на различни експерти, руснаците притежават крилати ракети. (...) Но всяка седмица, през която се водят военни действия, допълнително се прибавят извършваните от тях военни престъпления, защото това са точно военни престъпления. Но аз се надявам, че в Украйна се разработват планове и то не само на полето на военните действия, но и извън тях. Не мисля, че войната ще продължава в тази прогресия, каквато беше досега, защото тези опасни оръжия имат своите слаби места, с които съм уверен, че вашето разузнаване е добре запознато.

-  Как ще коментирате позицията на Израел, аз съм евреин и обичам Израел, но той зае щраусова позиция по отношение на Украйна, завря си главата в пясъка. Израел притежава мощни оръжия, които са толкова нужни на Украйна. Все пак този въпрос ще бъде представен на управляващите в Израел.

-  Може ли аз да ви задам един въпрос, тъй като вие следите внимателно политика на Израел, а за мен остана непонятно какво точно е в главата на Лавров, за да направи това изявление, предизвикало Израел да излезе с позиция  - с конкретни критики към Русия, с конкретни призиви към нея – тоест, бих дори си задал въпроса, дали иска Русия, срещу която се обяви целият свят, сочейки я за враг, да загуби войната в полза на Украйна и на целия свят.

-  Аз си мисля, че Лавров просто е остарял, вече всичко му тежи, уморен е и у него избухна антисемитизмът, който е таил дълбоко в душата си, който отдавна е прикривал.

-  По време на интервюто би могло да се каже това, но два дена по-късно излязоха с официален пресрелиз, който не бихме могли да си представим, че не е съгласуван с Путин. И затова всичко това ми се струва много странно – или тази страна става официално фашистка и тя се гордее с това. Или реално се опитва да ескалира напрежението с тези 7, които тя счита за свои съюзници, за да създаде у руското общество впечатление, че Русия просто се бори с целия свят и затова губи. 

-  Във всеки случа Израел се нуждае да въведе по-високи мерки за безопасност, защото Русия спонсорира международния тероризъм, в това число и тероризма в арабския свят.

-  Да аз мисля така, че това е една от причините да заемат такава позиция. Тя не е приемлива и не е особено лицеприятна, но тя е свързана с тяхната представа на безопасност, защото те помнят какво е извършил СССР и се боят подобно нещо да не направи и Путин. Но както Лавров, така и Путин си позволяват повече, когато са извадени от нерви, тогава те показват своята същност, все по-малко реални политици като тях могат да си поставят ограничения, но ще трябва да заемат определена позиция при конкретен случаи или ситуация.

-  Вие сте много добре информиран човек, как мислите – какво сега има в главите на руския политически елит, ако изобщо може да използваме тази дума. Те разбират ли, че са се увлекли или вярата в Путин, вярата в победата, вярата в Русия ги принуждава да играят докрай в тази игра-авантюра? 

-  Второто е и това не са просто слухове, не е само анализ. Това показват най-новите данни, с които разполагаме. Аз и по-рано съм казвал, че ние имахме възможност да се сдобием с прихванати разговори, преписки, от които става ясно, че този елит поддържа тази война по принуда, защото им е заповядано, и затова едва ли някой би си позволил да се надсмее над случващото се. Но това е и защото някои от тях загубиха в тази война племенници, например, синове, даже полковници и генерали също не могат да попречат или да се откажат, защото има техни роднини и близки, които са в плен. По тези причини те напълно са променили своето отношение към войната и започват даже активен или пасивен саботаж. Макар че аз не мога да си представя, че една персона, която идеологически вярва, че тази война е необходима, активно или пасивно я саботира. 

-  Вие съгласен ли сте, че Путин и неговото обкръжение постави всички в неизвестност, че има намерение да започне пълномащабна война. Той говореше, че ще присъедини Донецк и Луганск към Русия, но никога не е говорил, че ще започне този кошмар?

-  Да, така е. (…) Дори самият Лавров не е мислел до края, че ще се стигне до такъв тип заплаха, като война. И той дори е бил в шок, когато разбрал, че това ще бъде истинска война.

-  В началото на март 1953 година лидерите на СССР – Берия, Маленков, Булганин и Хрусчов решили да отстранят Сталин – великият, могъщ и влиятелен политик на съвремието, и успяха. Днес в Кремъл – Маленков, Хрусчов, Булганин може ли да се намерят?  

-  Правилото показва, че това трябва да се случи. В предишната история на Русия и изобщо в историята на света няма случай, в който един ръководител или лидер, какъвто и да е той, да налага на своя политически елит, на своите олигарси да плащат такава цена, преди това да е било съгласувано. Ето един показателен пример  - имахме възможност с мои колеги да чуем запис на много близък до Путин олигарх, който разказва на друг олигарх, че най-хубавото е, че Путин ще умре от някаква гадна болест, затова че той унищожава нас, унищожава Украйна, умишлено унищожава и Русия.  Тоест, те активно или пасивно обмислят, как да доведат нещата докрай, да съдействат за това. Ще се намерят такива хора – генерал и полковник, чийто племенник умира, или попада в плен, или е безследно изчезнал, също са потенциално хора, които мислят в тази посока. 

-  Вие знаете, че много хора говорят или предполагат за някаква болест, от която страда Путин, той болен ли е наистина или просто ни се иска да е болен?

-  Без да имам информация, не мога да кажа. Знаем обаче, че близки до него олигарси твърдят това. Но за мен не е толкова важно дали Путин умира или е тежко болен. За мен е важно това, че хора, които са до него, така говорят. А това променя формулата, това се явява фактор по принцип за промяна на решението доколко лоялни хората заедно ще му помогнат да го направи. Затова, може би аз твърде оптимистично влязох в спор с други хора, които не мислят по този начин, а именно, че има хора до него, които смятат, че с Путин не всичко е наред  със здравето му. Този фактор прави по-малък риска да приемат неговата заръка да продължават да убиват още опозиционери, както беше преди - по негова заповед да убиват, да тровят такива хора. Дали лъжат тези, които биха приели подобна заповед. Лъжат ли по тази причина тези, които приемат заповедта да натиснат ядреното копче, разбирайки че в това има сериозен риск,  но не след три или шест месеца...Затова незнанието дали Путин е жив или нежив, само по себе си играе много различна роля в тази война. 

Превод със съкращения: Faktor.bg