Кулинарен урок за феновете на месото

Не яжте препечени сухи меса, защото протеинът изчезва, казва главният готвач Далибор Маринкович

Реших да се занимавам с готварство още като дребен, тъй като пристигам от Сърбия и във фамилията, в която съм израснал, баба ми и дядо ми бяха готвачи. В този фамилен дух и аз взех решение, че желая да стана като дядо. Като дребен обикалях около него, докато готвеше, и ми беше доста забавно. Това ме мотивираше.

Това съобщи в интервю за БГНЕС Далибор Маринкович, главен готвач в ресторант “Котилото ”.

Маринкович живее и готви в България от 19 години, а тази година ресторант “Котилото ” получи наградата “Най-добър ресторант за балканска кухня ”.

„Тук, на Балканите, имаме сходни артикули. Имаме качествени зеленчуци, качествени меса, вкусовете са ни близки, традициите също са близки, методът на хранене и манталитета. В Сърбия, когато приказваме за сръбската кухня, всички се сещаме за сръбска скара - плескавици, ущипци и други ястия. Като ядене на скара, което най-обичам, са ущипците. Обичам да похапвам месо, само че и не пресилвам “, посочи той и уточни, че когато готви за клиент, той подготвя ястието като за себе си.

Според него бонфилето е едно от най-качествените свински меса, при това с по-малко мазнини. Когато е изпечено на 90%, то е много крехко и много сочно, въпреки че няма много мазнини, казва Маринкович.

„Взимаме си едно свинско бонфиле, обезкостяваме го, махаме всички ципи и жили, а след това го разрязваме на две, начукваме го и го оформяме като пържола. Овкусяваме го със сол, а по средата слагаме запържени манатарки, кисели краставички, прясна зелена чушка и го завиваме и правим руло. Печем го на скара на дървени въглища“, казва той и добавя, че приготвя и сос към ястието.

„В тиган правим сос с масло, ситно нарязан лук, който запържваме до златисто, след това добавяме ситно нарязан домат и овкусяваме със сол, универсална подправка и черен пипер. Към това добавяме и чаена лъжичка горчица и добавяме сметана за готвене. След като сосът се сгъсти, се сервира в чинията и добавяме вече сготвеното бонфиле, което е нарязано." 

Главният готвач даде и кулинарен урок за начинаещите готвачи, само че и за феновете на месо. Според него готварството е опит, труд, само че и време. „Научаваме се да не препичаме доста месото. С времето започваш да усещаш месата и по принцип поучавам да не се ядат толкоз препечени сухи меса, а леко полусурово или 80-90% изпечени, тъй като едно месо, когато го печете повече, протеинът изчезва. Препоръчвам, когато се готви, да се хващат тези тънкости“, съветва Маринкович.

Майстор-готвачът обясни, че се опитват да пренесат вкуса на павлак и в България. “Павлак е много свежа сметана, но по-различна от цеденото мляко, което се предлага в България“, обясни той.