Плевнелиев връчва мандат за съставяне на кабинет

Предстои напрегнат ден на Дондуков 2. Мандатът за съставяне на правителство ще връчи президентът на лидера на първата политическа сила на предсрочните избори ГЕРБ. Половин час по-късно Бойко Борисов ще се откаже от възможността да състави кабинет и ще върне мандата на Росен Плевнелиев.

Гамизов: Станишев започна консултации със спонсора на Мая Манолова

Лидерът на социалистите Сергей Станишев от днес започна консултации с извънпарламентарни партии за плана „Орешарски”. В първите му срещи обаче експерти видяха сянката на енергийната мафия. „Не съм изненадан, че първата партия поканена от Пламен Орешарски на преговори е партията на Христо Ковачки, „Лидер”. Все пак това е спонсора на Мая Манолова и също така трябва да се прикрият бързо систематичните кражби на ДДС в Бобов Дол. Скоро ще започнат и убийствата, както винаги става при управление на БСП и ДПС. Орките не могат да се въздържат да грабят, а плячката е малко. Вече даже не се крият...”, коментира Гамизов. Въпреки острата си критичност и опит за разобличаване на енергийната мафия, Гамизов остава верен на Борисов и отказва да види безбройните им гафове, включително и в областта на енергетиката.  

С три жалби за касиране на изборите атакуват Конституционния съд

В Конституционния съд бяха внесени три жалби за касиране на изборите, проведени на 12 май. С гласовете на депутатите на Бойко Борисов бяха внесени и жалби от името на „Ред, законност и справедливост” (РЗС) и „Национален фронт за спасението на България” (НФСБ). Нито председателят, нито заместник-председателят на ГЕРБ обаче дойдоха в сградата на Конституционния съд. От партията изпратиха няколко депутати, сред които бяха Красимир Ципов, Димитър Лазаров и Емил Радев. Ципов посочи, че жалбата е подписана от 96 представители на ГЕРБ. Единственият, който не е я подписал е Александър Ненков, който е син на конституционния съдия Румен Ненков, съобщи БГНЕС. „Имаме съмнения за съществени нарушения в деня за размисъл и в изборния ден. Приложили сме доказателства за тези нарушения, направили сме и анализи по отношение на определени действия на политически субекти”, обясни Ц

Плевнелиев: Ще дам всичко от себе си, за да имаме в следващите дни кабинет

Поставихме рекорд от девет дни при свикване на Народното събрание. Няма да губя време, за да мога ефективно да връча мандата за сформиране на правителство. Ако ГЕРБ върне мандата, няма да се бавя и ще връча мандат на БСП. Това заяви от Брюксел президентът Росен Плевнелиев. 

Проф. Пантев: В нашата история всички коалиции са завършвали с провал

Крайно непривлекателно и отблъскващо изглежда новия български парламент, има огромна пропаст между партиите, сега всяка една от тях са държи като мачо, но ще бъде много комично, ако след време се прегърнат. С любопитство и тревога очаквам какво точно ще се случи. Това обяви по Би Ти Ви дългогодишният бивш депутат проф. Андрей Пантев.

Вицепремиери: Политици бойкотират плана “Опешарски”

Планът “Орешарски” може да успее, само ако има повече разум сред депутатите. Мерките, които Пламен Орешарски предлага, не са окончателни, а са повече намерения. Но могат да бъдат реализирани, ако се състави правителство. Това обяви по Би Ти Ви бившият вицепремиер Костадин Паскалев.

Симеон: С две ръце гласувам за нова коалиция

Бившият български цар, който сам се отказа от титлата обяви в интервю за „Ел Паис”, че ако от него зависи би гласувал с две ръце за нова управленска коалиция.

Адвокати на Брендо ще пледират “невинен”

Промяна в съдебния график отложи делото срещу обявения за кокаинов крал Евелин Банев – Брендо за 28 май. Това съобщи адвокат Лучано Пици адвокатското студио на Серджо Спаньоло в Милано, пише Struma.com.

Станишев поде политическите совалки

Коалиция за България започна политическите совалки с извънпарламентарни сили за съставянето на програмно правителство с премиер Пламен Орешарски, както обеща след изборите лидерът на БСП Сергей Станишев.